Drill | Yatay Pasla 1e1

 Dış oyuncuların 1e1 becerilerine katkı sağlamak amacıyla aşağıda anlatacağım drilldeki "Yatay Pasla 1e1" çalışmasını bugünkü yazıda açıklamak istiyorum.

Dış oyuncuların 1e1 becerisinin gelişkin olması şarttır. Yatay pasla 1e1 drillinde dış oyuncuların 1e1'deki teknik becerilerini kazandırmaya çalışacağız. Genç basketbolcu adayı hatırlamalıdır ki; 1e1 becerileri ne kadar gelişirse, dış oyuncu rollerinde de o kadar etkili olacaklardır.

Yatay Pasla 1e1

Yatay Pasla 1e1 Drilli

Dış oyuncu kavramıyla ilgili daha önce yazdığım "Basketbolda İç ve Dış Oyuncu" ile "Basketbolda Dış Oyuncular" bağlantılarını tıklayarak okuyabilirsiniz.

Dış oyuncu olan genç basketbolcu adayının 1e1 becerisi kazanması için "Yatay Pasla 1e1" drilini örnek olarak aşağıdaki şemada gösterdim. Bu drilli online takip ettiğim bir basketbol seminerinde gördüm.

Yatay Pasla 1e1

Yatay pasla 1e1 drillini oyuncuların maç içerisinde gerçek pozisyonlarla oynayacağı senaryoların olması sebebiyle çok beğeniyorum. Umarım genç basketbol koçları ve yatay pasla 1e1 drillini uygulayacak genç basketbolcu adayı da drilli çok beğenir.

Yatay Pasla 1e1 Drillindeki Kurallar

  1. Genç basketbolcu adayları 1e1 oynamak için ikili gruplar oluşturur.
  2. Orta çizgiye yakın bir yerde karşılıklı sıra olunur.
  3. Top orta çizgiye yakın genç basketbolcu adayındadır.
  4. Yan çizgiden karşı taraftaki yan çizgiye doğru oyuncular paslaşarak gider.
  5. Orta çizgiye yakın olan oyuncu karşı kanada geçtiğinde top kendisine gelir gelmez 1e1 çembere atak yapmalıdır.
  6. Hücum ribaundu alınarak atağa devam edilebilir.
  7. Basket atan genç basketbolcu adayı sıra geldiğinde yine hücum pozisyonunda yatay pasla 1e1 drilline başlar.

Drillde Neler Yapılmalıdır?

Hücumda olan oyuncu atak bölgesine geldiğinde hiç beklemeden çembere gitmelidir. Genç basketbolcu adayının öncelikle açık alanda basketbol oynaması ve çembere gitmesi onun bireysel gelişimi adına çok önemlidir.

Bu sebeple savunma pozisyonunu almadan çembere atak yapabilirse; hem açık alan kazanır. Hem de bir basketbol maçındaki gerçek hayatın pek çok senaryosunu tatbik etme fırsatı sağlar.

Hücum oyuncusu çok boş kalmadığı sürece şut atmamalı ve mümkün olduğunca rakibini yenerek çembere kadar gidebilmeye dikkat etmelidir. Hücum oyuncusu topla çok fazla oynamadan yatay pasla 1e1 drillinde mümkün olduğu en kısa sürede çembere gidebilmelidir.

Aynı şekilde savunma oyuncusunun hareket halinde topla buluşan bir hücum oyuncusunu karşılayarak bir basketbol maçında nasıl topa baskı yapılması gerektiğine dair cevaplar arayabilir.

Savunma oyuncusunun dikkat etmesi gereken şey; hücum oyuncusuna orta kulvarı vermemek, üçlü tehdit pozisyonuna etkili close out yapmak gelir.

Yatay Pasla 1e1 Drillinin Animasyonu

Aşağıda drillin animasyonu görünmektedir. Genç basketbolcu adayı ve drilli kullanacak koçlara şimdiden başarılar dilerim.


Genç basketbolcu adayları yatay pasla 1e1 drillinde top sürerek savunmayı nasıl geçerim soruna yanıt arayacağı için dribling oyunlarını bireysel olarak geliştirme ihtiyacı duyacaktır. 

Bunun yanında adam adama savunma temellerinin öğrenilmesi için uzun vadede savunma ve hücum adına taktik gelişiminin altyapısını oluşturan bir drilldir.

Yeni bir basketbol bireysel gelişim yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.