Basketboldaki 6M Şut Tekniği

 Basketboldaki 6M Şut Tekniği Nasıl Uygulanır?

Basketbolda bireysel gelişimi konusu olan şut mekaniğine değineceğim. Ancak sizler için farklı bir bakış açısı yaratmak amacıyla 6M şut tekniğinden söz etmek istiyorum.

Bireysel funthemental çalışmaları için en önemli olan konu şüphesiz şuttur. İşte bu yüzden size 6M şut tekniğini öneririm. Yaklaşık 40 nitelikli bir idmandan sonra 6m şut tekniği ile üçlük yüzdeniz 5/2'den 10/7 gibi bir ortalamaya çıkacaktır.

Bireysel çalışmalarda oyunculara destekte bulunulabilir. Bu bağlamda iletişim ne kadar yüksek olursa oyunculara da o kadar çok yardım edilebilir. Bu yüzden gelişmeye açık olan oyuncularla çalışmak idealdir. 
BASKETBOLDA 6M ŞUT TEKNİĞİ

6M Şut Tekniği Nasıl Yürütülür?

Çalışmalar yapılırken oyunculara her zaman nedenini söylemek onlar adına öğretici olmaktadır. Bu da 6m şut tekniğine inanmalarını kolaylaştıracaktır. Oyuncular şut soktuklarında neyi doğru yaptıklarını bilmesi koçun oyuncuların yaptığı doğruları onlara söylemesiyle şut tekniğinde ilerleme sağlamalarına yardımcı olur. 

Böylece oyunculara “düz atıyorsun, yüksek atıyorsun…” gibi geri bildirimler yerine “kolunu pozisyona getir…” gibi dönütler onların performansını geliştirecektir.
               
Geleneksel yaklaşıma göre 6m şut farklı bir teknik olduğu için koçun ve oyuncuların bir takım noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir.
              
Antrenmanlar yapılırken oyuncuları mental olarak kazanmak için gerekirse koç onları manipüle ederek motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışabilir. Bunun için atılan şutu az sayıp girilen şutu çok gösterebilirsiniz.
               
Bu tekniğin başarılı olması için şut ünitesinin kullanılması gerekmektedir. Şut ünitesi kullanıldığında oyuncuya çok fazla doğru alışkanlık kazandırmaktadır.
               
6m şut tekniğinde ısınmada 2 sayılık atışlar yapıldıktan sonra drillerde 3 sayılık atışlar tercih edilmelidir. Oyuncular şut atmadan önce hazır beklemeli ve pas alıp şut atacakları zaman da ayaklarını hareket ettirmeden şut atmaları istenmelidir.
               
Şütöre pas verilirken onun eline göre doğru açıda durmak onun performansını arttırır. Çünkü doğru açıdaki yer onun daha az hareket ederek daha fazla performans göstermesini sağlayabilir.
               
Önceden öğrenilen alışkanlıkların değişmesi çok zor bir süreç olduğundan bu teknikte şütörlerin özelliklerini dikkate almak gerekir.
               
Şut antrenörleri oyuncuların neyi iyi yaptıklarını sırası geldiğinde basketbolculara hatırlatırlar. Eğer hatırlatmalar çok fazla tekrar ediyorsa oyuncuların doğruları yapmadıklarını da gösterir.                   

6M Şut Tekniğinin Temeli

Şut çalışmalarında temel 6 bölüm vardır. Bölümlerin arasındaki ilişki ve bu ilişkileri etkileyen ek kriterler de eklendiğinde temel bölümlerde ilerleme kaydedilir. 

Bu temellerin merkezinde de “Mental” bölümü yer almaktadır. 6m şut tekniğinin diğer bölümleri ise şunlardır: Ölçüm, mekanik, hareket, hatalar ve sürekliliktir.

6m şut tekniğinin uygulamasını ilerideki yazıda anlatmayı düşünmekteyim. Ancak bilinmesi gerekir ki geleneksel yaklaşıma göre çok farklı bir şut tekniğidir. Eğer basketbol sahasında şutlarınızı geliştirmek istiyorsanız yaklaşık 40 nitelikli 6m şut idmanıyla çok iyi bir dış atıcı olabilirsiniz.

Basketbol sahasında her attığınız üçlük fileden geçmesi dileğiyle.


Paylaş:
spacer

3 yorum:

  1. col guzel anlatilmis basketbol oyuncusu olsaydim bu teknigi iyi yapmaya calisirdim

    YanıtlaSil
  2. nasıl öğretilir yazınızı bekliyoruz. lütfen en kısa zamanda paylaşın.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler;
    En kısa zamanda 6m şut tekniğinin öğretimini yazacağım.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.