Pas Drilleri | Bulmaca

 İster iç oyuncu olsun ister dış oyuncu olsun fark etmez. Pas drilleri çok çalışılmalıdır. Genç basketbolcu adayının çok iyi pas yapması ve pas alması bireysel gelişimi için kaçınılmaz ihtiyacı olan bir beceridir.

Pas becerileri yeteri kadar gelişkin olan genç basketbolcu adayı, rakibini yenmek için daha fazla seçeneklerine sahip olur. Bu yazıda pas becerilerinin gelişimi için "bulmaca" adı verilen bir pas drillini tanıtacağım.

Pas Drill

Pas&Cut veya Give&Go

Hücum oyuncuları için give&go bir taktik atak fırsatıdır. İyi give&go oynamak için genç basketbolcunun konumu okuyarak doğru pas tercihini zamanında yapması gerekir. Give&go taktik atağı pas&cut sistemi içerisinde bir basketbol müsabakasında karşımıza çok sık çıkar.

Genç basketbolcu adayının antrenmanlardaki pas drillerini hakkıyla yapması, basketbol maçında paslaşma trafiği içerisinde baskete gitme fırsatı yakalaması demektir.

Pas Drilli: Bulmaca

Bu yazıda genç basketbolcu adayının pas becerisine katkı sunmak amacıyla "bulmaca" adı verilen bir drilli anlatacağım. Bulmaca pas drillini online bir basketbol seminerinde öğrendim.

Motion offense gibi hareketli hücumu tercih eden takımların seveceği bir pas drilli olduğunu düşünüyorum. Motion offense, read&react basketbolu sistemlerinde sıklıkla pas&cut oynanmaktadır. Dolayısıyla pasın önemli olduğu sistemleri oynayan basketbol takımları için bu drill kütüphaneye eklenebilecek bir formattadır.

Pas&cut ve give&go taktik atağıyla ilgili detaylı bilgiler için lütfen aşağıdaki bağlantıları ziyaret ediniz.
Pas&cut ve give&go sistemini genç basketbolcu adayı öğrendikten sonra basketboldaki hücum şemaları şüphesiz daha kolay işlemeye başlayacaktır. Ancak evvela genç basketbolcu adayının pas atma ve pas alma tekniklerini çok iyi yapmalıdır.

Şimdi bulmaca pas drillinin nasıl yapıldığını açıklayabiliriz.

Bulmaca Pas Drilli

Pas Drilleri: Bulmaca

Bulmaca pas drilli; genç basketbolcu adayları arasındaki uyumu sağlamak için dizayn edilmiştir. Basketbolculara hareketin önemini vurgular. Bulmaca pas drillinde bir oyuncu pas alamazsa bile kat etmenin ne kadar önemli olduğunu anlar.

Bulmaca pas drillini yapmak için eşit aralıklı 6 huni kullanılır. Huniler karşılıklı iki sıra halinde dizilmelidir. Toplamda 6 hunide 5 genç basketbolcu adayı yer alırken, pas drillinde 1 top kullanılır.

Bulmaca Pas Drillinde Kurallar

  1. Genç basketbolcu adayı sadece komşu huniye kat edebilir. Huni atlayarak kat etmek yoktur.
  2. Pas sadece komşu hunideki oyuncuya atılmalıdır. Huni atlayarak pas yapmak yoktur.
  3. Genç basketbolcu adaylarının hunilerde 5 saniyeden fazla kalması istenmez. Oyuncular en fazla 5 saniye içerisinde hareket etmelidir.
  4. Bulmaca pas drillinde takım arkadaşına pozisyon yaratma amacıyla hareketin önemi vurgulanmalıdır.
  5. Bir oyuncu hunisinden ayrılmaya karar verdiğinde bir daha geri dönemez. Verdiği karar yanlış dahi olsa uygulamalıdır.
  6. Bulmaca pas drilli basitten karmaşığa doğru ilerlemelidir. Önce pas sonra kat gerçekleşmelidir. Daha sonra off screen becerileri eklenebilir. Paslarla birlikte hareket aynı anda gerçekleşebilir.
Bu yazıda genç basketbolcu adayları ve genç koçlara örnek bir pas drillini aktarmaya çalıştım. Antrenmanlarında bulmaca pas drillini kullanacak takımlara başarılı uygulamalar dilerim.

Yeni bir bireysel gelişim yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.