Basketbolda İç ve Dış Oyuncu

 Yazılarımda sıkça iç oyuncu ve dış oyuncu kavramlarını kullanmaktayım. Bundan dolayı basketbol sahasında iç oyuncu ve dış oyuncunun ne olduğunu açmak istiyorum.

Basketbol oyununda iç oyuncudan söz ettiğimizde aklımıza genelde pivot oyuncuları gelmektedir. Dış oyuncularsa oyun kurucu ve forvetlerdir. Ancak basketbol oyununun konumuna göre oyun kurucu iç oyuncu olabilmektedir.

Basketbolda İç ve Dış Oyunu


Basketbolda İç ve Dış Oyuncu Kavramı


Basketbolda iç oyuncu dendiğinde ilk akla gelen pivot oyuncularıdır. Bu tanım doğrudur fakat eksiktir. Basketbolda iç oyuncu dendiğinde kısa köşeler arası, dip çizgiden faul çizgisinin 1 m üzerindeki alanda bulunan oyuncular için kullanılan bir terimdir.

Basketbolda dış oyuncu dendiğinde akla oyun kurucular ve forvetler gelir. Ancak basketbolda dış oyuncu dendiğinde 3 sayı çizgisinin gerisinde bulunan oyuncuları kastetmekteyiz. 

Basketbolda dış oyuncular genelde oyun kurucular ve forvetlerdir. Perimeter terminolojisinin kullanıldığı bu alanda oyun kurucular ve forvetler çok etkili basketbol oynarlar.

iç ve dış oyuncu bölesi

İç Oyuncu ve Dış Oyuncu

Basketbolda iç oyuncu ve dış oyuncu kavramını bilmek oyun bilgisi gelişimine etki etmektedir. Basketbol oyununda dengeli hücum etmek, basketbol oyun bilgisini uygulamaya sokmak için gereken teorik bir bilgidir.

Dolayısıyla bundan sonra iç oyuncu ve dış oyuncu kavramını kullanırken bir alanda bulunan oyuncular aklımıza gelmelidir.

Basketbolda İç Oyuncular

İç oyuncular; dip çizgiden faul çizgisinin 1 m üzerinde ve kısa köşeden kısa köşeye kadar olan bölgede bulunan basketbol oyuncularıdır.

Pivot oyuncuları özellikle iç bölgede sırtı dönük çok iyi tekniklere sahip olmalıdır. İç oyuncu olan basketbolcuların fiziki yapıları önemlidir.

Uzun boylu, güçlü yapılı ve atletik olan oyuncular basketbolda iç adam rolü verilebilir.

Basketbolda Dış Oyuncular

Dış oyuncular; 3 sayı çizgisinin gerisinde bulunan alandaki basketbolculardır. Dış alanda genelde oyun kurucu ve forvetler basketbol oynar. Dış alana basketbol terminolojisinde "perimeter" sözcüğü kullanılmaktadır. Perimeter oyuncu dendiğinde sizin de aklınıza dış oyuncu gelmelidir.

Dış oyuncuların iç oyuncular kadar olmazsa da iyi bir fiziksel yapıya sahip olmalıdır. Atletik olarak çabuk ve hızlı olmaları beklenmektedir. İyi şut atan, yüz yüze etkili basketbol oynamaları beklenmektedir.

Basketbolda dış oyuncuların iç oyunculara nazaran daha iyi top kontrolü olduğu söylenebilir. İç ya da dış oyuncu rolleri küçük yaşta oyunculara verilmemelidir. Genç basketbolcu adayının U16'dan itibaren iç oyuncu ve dış oyuncu rollerinin belirlenmesinde fayda vardır.

U16 sezonuna kadar genç oyunculara oynatılan basketbol onlara basketbolu öğretmelidir. Daha sonra genç basketbolcu adayı A takım havuzuna hazırlamada büyük yararlar olduğunu düşünüyorum. Basketboldaki bu konu geniş olduğu için ilerideki bir yazımda ele almayı ümit ediyorum.

Basketbol oyunuyla ilgili teorik kavramları bilmenizde büyük yararlar vardır. Kavramların teorik bilinmesi genç basketbolcu adayının gelişiminde direkt etkiye sahip olduğuna inanmaktayım.

Bir sonraki basket dersi yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

11 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. teşekkürler, özellikle genç baskebolcular faydalanıyorsa, mutlu olurum.

      Sil
    2. evet gercekten cok yararli bizde tesekkur ederiz

      Sil
    3. faydalandıysanız ben teşekkür ederim

      Sil
  2. cok profosyonel olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında doğalında bilinmesi gereken şeylerdir.

      Sil
  3. iki kavram da benim için şimdi daha anlaşılır oldu 🔥🔥

    YanıtlaSil
  4. Genç bi basketbolcu olarak fazlasıyla işime yaradı teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. çok iyi bir yazı

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.