Basketbolda 3e2 Konumu

 Basketbolda 3e2 konumları oldukça sık görünür. Özellikle fastbreak sonlarında sıklıkla 3e2 konumlara rastlanmaktadır.

Savunmada 3e2 kalmak bir zayıflıkken, hücumdaysa bir avantaj olmaktadır. Bu yazıda basketbolda oluşan 3e2 konumlarında savunma ve hücumun aksiyonlarını inceleyeceğim.

Basketbolda 3e2 Konumu

Basketbolda 3e2 Konumundaki Detaylar

Bir basketbol maçında sıklıkla 3e2 konumlar görülmektedir. Hatta hemen hemen her takım basketbolda 3e2 konumları oluşturan drilleri neredeyse her antrenmanda çalışmaktadırlar.

Bu yazıda basketbolda 3e2 konumundaki detaylara değineceğim.

3e2 Konumları

Basketbolda 3e2 konumu hücum için bir avantajken, savunma için bir zayıflık olarak öne çıkar. Hem hücumda hem savunmada basketbolda 3e2 konumlarında genç basketbolcu adayı neler yapılmalıdır?

Şimdi bu sorulara yanıt verelim.

Savunmadayken 3e2 Konumu

Basketbolda 3e2 konumunu savunmanın ilk kuralı çabuk hareket etmektir. Hızlı hareket etmek tüm savunma oyuncuları için geçerli ilk kural olmalıdır.

3e2 konumunda hızlı hareket etmenin amacı sayısal eksikliği kısa sürede sona erdirilmesidir. Savunmada hata olduğuna bakılmaksızın tüm oyuncuların geriye hızlı koşması amacı yerine getirecek bir detaydır.

Basketbol sahasında savunma takımı 3e2 kaldığında; tüm genç basketbolcu adaylarının hızlı olmasından sonra odaklanacağı şey oyun süresini harcamak olmalıdır. Bunun yapmanın tek yolu da hücum oyuncularını kararsız durumlarda bırakmaya çalışmaktır.

Hücum Oyuncuları Nasıl Kararsız Bırakılır?

  1. Kollar ve bacaklar aktif kullanılmalıdır.
  2. Savunmada alan kazanacak pozisyonlar alarak defansa hazır beklenmelidir.
  3. Topa baskı yapılmalıdır.
  4. 3e2 konumlarında savunma oyuncuları “L Savunması” pozisyonunu almalıdır. Her zaman bir oyuncu topa baskı yapar, diğer oyuncu çemberi ve boştaki hücum oyuncularını savunacak pozisyonda kalır.

Hücumdayken 3e2 Konumu

Basketbolda 3e2 konumu oluştuğunda hücum oyuncularının amacı; 2ye1 pozisyonunu yakalayarak çembere atak yapmak olmalıdır. Genç basketbolcu adayı 2ye1 pozisyonunu elde etmek için savunma oyuncularından birini topu üzerine çekmesiyle konumun oluşmasını sağlayabilir.

Savunma oyuncularından biri topu aldığında çabuk pas yapılarak 2ye1 konumunda atak gerçekleşebilir. Örneğin top tepedeyken savunma oyuncusu çekildikten sonra kanada atılan çabuk pasla 2ye1 konumu oluşabilir.

Basketbolda 3e2 konumlarında savunma genelede “L Savunması” dediğimiz pozisyonu alır. Yani bir savunmacı tepede diğeri de çemberde pozisyonuna yerleşir. Bir oyuncu topu alırken, diğer genç basketbolcu adayı çemberi ve iki hücum oyuncusundan mesul olur. Hücum oyuncularının yaptığı her pasla savunma oyuncularının görevleri değişir.

Dolayısıyla pası alan oyuncu hemen çembere atak yapabilir. Böylece hücumdaki amaç 2ye1 konumu elde edilmeye çalışılır.

Aşağıdaki şemada 3e2 konumunda atağın yapısı gösterilmiştir.


X1 oyuncusu topu almazsa dondurulmuş dribling prensibiyle O1, X1'in üzerine dribling yaparak O2’ye pas atar. Böylelikle X2’nin topu savunması için onu zorlar.

X2 savunma yapmazsa; O2 çembere atak yapar. Böylece O2 ve O3 hücum oyuncuları X2 savunma oyuncusuna karşı 2ye1 konumunu elde etmiş olur.

X2 savunma oyuncusu topu aldığında X1 savunma oyuncusu rotasyonunda geciktiğinde de yine 2ye1 konumu elde edilerek çembere atak yapılmalıdır.

Çembere atak yapılırken genç basketbolcu adayının mutlaka “pas kanalı ve penetre kanalı”na bakarak atağını şekillendirmesi gerekmektedir.

3e2 Konumunda Sonuç Olarak

Savunma oyuncuları çabuk olmalıdır. Ardından savunma pozisyonlarını alarak hücum oyuncularını kararsız konumlara itmelidir.

Hücum oyuncularıysa pas ve dribling kanallarını okuyarak çembere atak yapmalıdır. Çembere atak yapmak için 2ye1 konumlarını elde etmeye çalışmalıdır.

Basketbol eğitiminin bir sonraki bireysel gelişim yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.