Pas Drilleri | Çapraz Koşu ve 4 Köşe 2 Top

 Basketbol bireysel gelişimine yönelik yaz antrenmanlarında genç basketbolcu adayının özellikle pas becerilerini geliştirmesi için iki tane pas drillinden söz edeceğim. Bu pas drilleri "çapraz koşu ve 4 köşe 2 top"tur. 

Pas Drilleri

Topu Yakalama

Basketbolda topu yakalamayla ilgili daha önce yazdığım "Basketbolda Top Tutma" ve "Pas Almayla İlgili Birkaç Fikir" yazıma giderek daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.

Topun yakalanması paslaşmanın nitelik kazanması için önemli bir konudur. Bundan sonra genç basketbolcu adayı pas drillerinde bireysel gelişimi için ilerisi için adım atmış olacaktır.

Genç basketbolcu adayı evvela doğru teknikte pas atmayı öğrenmelidir. Doğru teknikle pasın yakalanabilmesi için aşağıdaki noktaların göz önüne alınmasında fayda vardır.
  1. Parmaklar yukarı dönük olmalıdır.
  2. Baş parmaklar birbirini göstermelidir.
  3. Aya topa dönük eller göğüs hizasında olmalıdır.
  4. Top yakalandığında işaret ve baş parmakların uzantısı üçgen oluşturmalıdır.
  5. Top tutulana kadar gözler topta olmalıdır.
  6. Top yakalanırken kollar vücuda yaklaştırılarak topun kuvveti emilmelidir.

Basketbolda Pas

Pas basketboldaki en önemli becerilerden biridir. Topun takım arkadaşlarıyla paylaşılması için pas yapmak gereklidir. Ayrıca bir grubu iyi bir takım yapan önemli özelliklerden biri iyi paslaşmaları olduğu hatırlanmalıdır.

Bugünkü yazımda genç basketbolcu adayının pas becerisinin gelişmesi için iki tane pas drillinden söz edeceğim. Paslarla ilgili daha fazla detaya ulaşmak için daha önce yazdığım aşağıdaki pas bağlantılarını tıklayabilirsiniz:

Basketbolda genç basketbolcu adayının pas drillerinde bireysel gelişimine tuğla eklemesi için aşağıdaki iki çalışmaya bakalım.

Çapraz Koşu Pas Drilli

Çapraz Koşu Pas Drilli


Basketboldaki pas drillerinden ilki "çapraz koşu" adındaki pas drilli olacak. Çapraz Koşu Pas drillinin uygulamasını şu şekilde yapılır.
  1. Oyuncular öncelikle 3 gruba ayrılır. Şekilde görüldüğü gibi mavi, kırmızı ve yeşil gruplara ayrılmıştır. Gruplardan biri çember altında diğer ikisi yan çizgilerdeki faul line hizalarında yer alırlar.
  2. Çember altındaki oyuncularda birer top vardır.
  3. Çember altındaki oyuncular yan çizgideki oyunculara pas atarak drilli başlatır. Pas atan dip çizgideki oyuncular karşı çembere turnike atmak için koşarlar. 
  4. Yan çizgilerdeki oyuncular topu yakaladıklarında yan çizgideki diğer gruba pas attıktan sonra karşı yan çizgideki faul atışı hizasına koşar.
  5. Yan çizgide pası alan üçüncü guruptaki oyuncular drilli başlatan oyunculara pas atarak onların turnike atmasını sağlar. Pas atan ikinci gruptaki oyuncular yine çaprazdaki faul atışı çizgisinin hizasındaki yan çizgiye koşarlar.
  6. Turnike atan oyuncular kendi ribaundunu aldıktan sonra aynı hareketi karşı potaya doğru tekrar ederler.
  7. Drill 1 dakikadan 3 kere tekrarlanır. Her tekrarda gruplar yer değiştirir.

4 Köşe 2 Top Pas Drilli

4 Köşe 2 Top Pas Drilli


Bu drillde oyuncular yarısahanın köşelerine eşit şekilde dağılırlar. 4 Köşe 2 Top drilinde çapraz köşelerde birer top bulunur. Pas drillinin uygluması aşağıdaki gibi gerçekleşir.
  1. Oyuncular eşit sayıda basketbol yarı sahasının köşelerine yerleşir.
  2. Çapraz köşelerdeki sırabaşındaki oyuncularda birer top vardır. Pas drilli 2 topla gerçekleşir.
  3. Paslaşmalar basketbol sahasının dip çizgi-orta çizgi yönünde aşağı yukarı gerçekleşir.
  4. Genç basketbolcu adayı pas attıktan sonra komşu köşeye koşar.
  5. Koşu yönleri sağa-sola yönünde gerçekleşir.
  6. Pas drilli 2 dakika boyunca tempolu yapılmalıdır.
Yukarıdaki pas drilleri bir basketbol maçında gerçek hayatı canlandırma formundadır. Genç basketbolcu adayı hareket halinde pas atma ve tutma becerileri kazanır.

Bunun yanında kondüsyon, koordinasyon, iletişim gibi becerilerin gelişmesi sağlanmaktadır. Oyuncuların göz teması kurup trafik içerisinde yapacağı paslaşmalar bir basketbol maçı içerisinde karşılacağı olası pozisyonları tekrar etme fırsatıdır.

Basketbol koçunun yukarıdaki özellikleri göz önüne alması gerekir. Pas drillerini kullanacak koçlara ve oyunculara başarılı uygulamalar dilerim.

Sonraki yazıda görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.