Transation Offense Hazırlıkları

 Bir basketbol maçındaki transation offense hazırlıklarında oyuncular pek çok kez çemberin altına gelir. Çemberin altına gelen oyuncuların aksiyonlarının iyi olması çok önemlidir. Böylece basket cut kurallarının eğilimleri işlemeye başlayacaktır.

Transation Offense

Transation Offense

Bu yazıda transation offense oyunlarına örnek vererek durumu pekiştirelim. Fastbreak size takımlarınızın transation hücumlarında geçiş oyunlarını otomatik oynanması sağlar. Basketbol oyununa dinamik kazandırır.

Fastbreak sonundaki transation offense oyunları birincil ve ikincil geçiş oyunu olarak ikiye bölünebilir. 

Birincil  geçiş oyunlarında ilk saniyelerde sonuca gidilmesi hedeflenir. Belirlenen zaman veya hareket dizisinden sonra ikincil geçiş oyununa geçilir. Genç basketbolcu adaylarının bunu idrak etmesini sağlayacak yeteri kadar antrenman yapılarak bu sağlanır.

İkincil geçiş oyunları biraz daha zamanı kullanmakla ilgili bir bölümdür. Transation offense oyunlarının ikincil bölümünde temel birkaç tane aksiyon söz konusu olabilir.

İkincil Geçiş Oyunu Bitiminin Tetiklenmesi

Tetikleme basitçe yeni bir aksiyonu başlatmak için yapılan eylemdir. Örneğin topun posta atılmaması, birincil atağı bitirip ikincil atağa başlatan bir tetiklemedir. 

Buradaki fikir, erkenden sayıya gidilemediğini belirtir. Genç basketbolcu adayları bu aksiyonları anlayarak yeni bir atağı başlattıklarını antrenmanlar yaparak alışkanlık haline getirmelidir.

2ye1

Geleneksel olarak fastbreak ataklarında topu yan çizgiye yakın elinizle sektirerek getirin. Bunun dezavantajı şudur; ortaya yakın olan elinizle topu getirirken daha kolay paslar bulunmasıdır.

3e2

Antrenmanlarda 3e2’yi, 2ye1'le aynı yapmaya çalışın. Dribling yapan oyuncuyu ortaya doğru götürerek öndeki savunma oyuncusuyla 2ye1 bırakmaya çalışın. Savunmada bulunan arkadaki oyuncuyu zorlayın.

Arkadaki oyuncu top tarafına kaymazsa, bunun için Crossover ya da in&out dribling ataklarıyla savunmayı geçmeyi deneyin.

Tam Saha Transation Offense Oyunları

Yukarıdaki yapılar hemen hemen her antrenmanda yapılan ilk drill olduğunda burada detaylandırılması uygundur.

Fastbreak ataklarında doğrudan yarı saha hücumuna geçmeyi alışkanlık haline getirmek çok değerlidir. Oyuncular topu itmeyi ve çabuk sayı bulmayı sever. Ancak savunma toparlandığında topu geri çekmeyi düşünmezler.

Bundan dolayı genç basketbolcu adaylarını eğitmeye yarayacak bir yoldan söz etmek istiyorum. Aşağıda yol haritasını koydum. 

Programı 3 farklı oyuncu seviyesi için kullanarak genç basketbolcu adaylarının aynı anda antrenman yapması sağlanır.

Tam Saha Oyunlarını Öğretmek

Tam saha oyunlarını transation offense ataklarını öğreterek kurun. Bir içerde bir dışarda, iki kulvar ve çembere giden bir koşucu kullanın. 

Oyuncularınız topu itemediklerinde cross pas kullanmayın. İlk 3 transation offense oyununu bağımsız olarak tüm oyunculara öğretilebilirsiniz.

Oyun 1:

Top çembere koşan oyuncuya verilir. Topu alan genç basketbolcu adayı baskete gider.

Oyun 2:

Top postu besleyecek olan kulvardaki oyuncuya verilir. Topu alan genç basketbolcu adayı postu besleyecek bir açı yakalayarak pas verir.

Oyun 3:

Erken şut yok. Ters yöne dribling yaparak sahanın hücum tarafını değiştirin. Bu yeni ataklar için fırsat yakalayacak bir hamle olacaktır.

Daha sonra bu oyunları düzeninize bağlı olarak genişletebilirsiniz.

Savunmaların Eklenmesi

Oyun 1 ve 2’de savunma olmadan sadece erken hücum yapmayı deneyerek uygulamaya çalışın.

Oyun 3’teyse topu savunacak bir oyuncu eklenerek yapılmalıdır.

Oyunları Rekabetçi Hale Getirmek

Transation offense sistemi otomatikleştikten sonra onu rekabet açısından başka bir seviyeye taşımak gerekir. Antrenmandaki oyuncu sayısına göre idmanı şekillendirerek fastbreak transation offense renklendirilir.

Birincil ve İkincil geçiş oyunlarından sonra genç basketbolcu adaylarıyla yarı saha hücuma nasıl geçecekleri çalışılmalıdır.

Genç basketbolcu adaylarının iyi yarı saha basketbolu oynamaları için fastbreak ve transation çalışmaları sistem ve oyuncu gelişimi için daha faydalı olacaktır.

Genel olarak transation offense hazırlıklarını bu şekilde özetleyebilirim. Sonraki yazılarda görüşene kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.