Basketbolda Perdeleme

Basketbolda perdeleme temel becerilerinden biridir. Basketbolda perdelemenin pek çok terimi kullanılmaktadır. Bazıları; screen, pick, pin ve bloktur.

Temel olarak perdeleme ikiye ayrılmaktadır. Toplu oyuncu için yapılan perdeleme ve topsuz oyuncu için yapılan perdelemedir.

Basketbolda Perde Ya Da Screen

 Perdelemeyle Neler Yapılır?

Perdeleme yaparak takım arkadaşını savunan oyuncuyu daha kolay geçmesini sağlarsınız. Topsuz arkadaşınıza perdeleme yaparak onun koşu şut atmasını sağlayabilirsiniz. Topa yapılan perdelemeden sonra potaya devrilen arkadaşınıza pas atabilirsiniz. Perdelemeyle buna benzer pek çok iş yapabilirsiniz.

Günümüz basketbolunda perdeleme çok fazla kullanılmaktadır. Siz de basketbol oynarken perdeleme yapabilirsiniz.

Perdeleme Nasıl Yapılır?

Bir basketbol oyununda perdeleme yapacağınız rakibin sağına ya da soluna doğru gelerek stop yapınız. Bacaklarınız omuz genişliğiniz kadar açık olsun.  Perdeleme yaptığınız arkadaşınız gidene kadar hareket etmeyiniz. 

Perdeleme yaparken erken hareket etmeniz hücum faulü yapmanıza neden olabilir. Ayrıca bacaklarınızı çok açarsanız basketbol hakemleri size hücum faulü çalabilir. Bacaklarınız omuz genişliğinizde açık olsun.

Perdelemeden Sonra Ne Yapılmalıdır?

Eğer rakibinizin solundan perdeleme yapmışsanız sağ ayağınız üzerinde dönerek potaya yönelin. Rakibinizin sağından perdeleme yapmışsanız sol ayağınız üzerinde dönerek potaya yönelin. 

Basketbol temel tekniklerinden biri olan perdelemeyi kısaca böyle özetleyebiliriz. Siz de arkadaşlarınızla basketbol oynarken perdelemeleri bu şekilde kullanmaya gayret ediniz.

Perdelemeye Genel Bakış

Basketbolda perdeleme temel tekniklerden bir tanesidir. Temel olarak iki çeşit perdeleme vardır.
  1. Toplu oyuncuya yapılan perdeleme
  2. Topsuz oyuncuya yapılan perdeleme
Basketbol eğitimi alan bireylerin perdeleme öğrenirken önce topsuz oyuncuya yapılan perdelemeleri öğrenmelerini tavsiye ederim. Toplu oyuncuya yapılan perdelemeler çok karmaşık bir yapıdadır. Bundan dolayı topsuz oyuncuya yapılan screen, perdelemelerin doğru teknik ve alışkanlık kazanmasını sağlar.

Perdelemenin sizler için faydalı bir yazı olduğunu ümit ederim. Basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. güzel yazı tebrikler

    YanıtlaSil
  2. screen yapmayı bilmiyordum öğrenmiş oldum teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.