Olimpiyatlar ve Olimpizm

Olimpizm; bireyin fiziksel ve zihinsel niteliklerini dengeli olarak birleştiren yaşam felsefesi anlamı taşımaktadır. Olimpiyatlar; olimpizmi temel alarak düzenlenen sportif yarışmalardır.

Olimpizm ve Olimpiyatlar

 Olimpiyatlar ve Olimpizm

Olimpizm; sportif oyunları eğitim ve kültür olgusuyla kaynaştırarak yarışmalardan zevk alma, örneklerden ders çıkarma ve genel ahlak kurallarına saygı göstererek insan hayatının nitelik kazanmasını amaçlamaktadır.

Olimpizm düşüncesinin ana amacı insanın uyumlu bir gelişim süreci kazanmasıdır. Bunun için insanın yaşam tarzının iyileşmesini istemektedir. Olimpiyat oyunları da olimpizm düşüncesi üzerinden şekillenmektedir.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 1974'te olimpizm düşüncesini bir tanımla  Olimpiyat Oyunlarına eklemeyi 1991'de tamamlayıp Olimpiyat Tüzüğünde olimpizm düşüncesi eklenmiştir.

Olimpizm ve Olimpiyatların İlişkisi

Olimpiyat Oyunları olimpik ilkelere göre düzenlenir. Amacı; olimpizmde yer alan dostluk, kardeşlik, mükemmeliyetçilik, daha iyi ve daha güzele ulaşmaktır. Her türlü dil, din, ırk, politik görüş gibi renklerin ayırımına varmadan bir arada olimpiyatları düzenleyerek insanlara saygı göstermek amacıyla  tertiplenir.

Bu nedenle olimpizm olimpiyat oyunlarının temel anlayışıdır. 

Basketbol ve Olimpizm

Basketbolcu adaylarının basketbol eğitimi aldıkları süreçte, olimpizm ve sportmenlik değerlerini benimseyerek bir yaşam ilkesine dönüştürmesi değer kazanmaktadır. Bu nedenle her basketbolcunun bir gün olimpiyatlara katılarak olimpizm değerini yakından görmelerini umut ederim.

Basketbolun kendi içerisinde doğal olarak barındırdığı olimpizm ruhuyla bireysel ve taktik gelişimlerinizi ileriye taşımanızı öneririm.

Bu bağlamda basketbolcu ustalarının hayatlarına bakarak oradan dersler alabilirsiniz.

Olimpizm ruhuyla kalmanız ve bir gün olimpiyatlarda yer almanız dileğiyle...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.