Hızlı Hücum (Fastbreak)

Hızlı hücum basketbolda çabuk sayı bulmak için yapılan bir taktik ataktır. Terminolojide "fastbreak" olarak geçmektedir. Modern basketbolda fastbreak çok önemli bir yere sahiptir.

Hızlı Hücum | Fastbreak

Fastbreak Nedir?

Fastbreak ataklarındaki amaç, rakip takım savunmada organize olmadan önce sayı bulmaya çalışmaktır. Basketbolda fastbreak atmaya çalışan bir takım hızlı paslarla ve atletik oyuncuların koşularıyla etkili olmaya çalışır.

Bir basketbol müsabakasında birkaç çeşit fastbreak atağı yapmak mümkündür. Bunlar; 
  1. Çabuk paslaşarak basket bulma, 
  2. Çabuk dribling yaparak basket bulma, 
  3. Rakip sahaya gittikten sonra ara paslarla basket bulma girişimidir.

Fastbreak Atmanın Amacı

Fastbreak atmanın temel amacı, savunma henüz organize olma fırsatı bulmadan basket bulmaktır.  Basket bulma fırsatlarını basitçe ikiye ayırmak mümkündür. Bunlar;
  1. Hızlı pas yaparak basket bulmaya çalıştığımız sayı girişimine "pas bitiriş" verilir. 
  2. Hızlı driblinglerle basket bulma girişimine "coast to coast" adı verilir.

Fastbreak Transation Nedir?

Savunmanın tam olarak organize olamadığı ama topun temposunun azaltıldığı durumlarda hücum takımının yaptığı basit oyunlara  "fastbreak transtaion" ya da "transation offense" adı verilir. Transation hücumlarına dilimizde  "geçiş oyunu denmektedir..

Transation offense, fastbreak atağının devamıdır. Fastbreak ataklarında sonuç çıkmadığı durumlarda hızlı hücum bitip yarı saha hücum dediğimiz "set offense" başlar. Set offense atağı yarı saha hücum olan taktikler veya sistemlerle çalışır.

Fastbreak Ataklarını İyi Oynamalısınız

Basketbol oynayan genç basketbolcu adayları mutlaka fastbreak atağını çok iyi yapmak durumundadırlar. Modern basketbolda fastbreak çok önemli bir yere sahip olduğunda oyuncuların hızlı akan hücumu oynayabilmeleri onların gelişimine katkı sunacaktır

Burada hatırlatmakta yarar buluyorum. Gelişim göstermek isteyen genç basketbolcu adaylarının açık alanlarda iyi basketbol oynamaları onların yarı saha hücumlarında daha iyi oynamalarını sağlayacaktır. Açık alanlarda basketbol oynamak için mükemmel olan konumlarsa fastbreak ataklarında ziyadesiyle mevcuttur.

Genç basketbolcu adaylarının  fastbreak atmaları dileğiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.