AVRUPA | ULUSLARARASI TURNUVALADA KİMLER NE YAPTI-1

Ululararası Erkek Basketbolu Turnuvaları

 Uluslararası Erkek Basketbolunda Kimler Ne Yaptı?

Uluslararası ligler sona erdi. Bu liglere katılan erkek basketbol takımları ve bazı kişisel ödüllerine genel görünümünü sizler için derledim.

Temsilcilerimizin de yer aldığı uluslararası liglerde basketbol adına iyi bir 2022-23 sezonu geçtiğini ifade edebilirim. İşte sonuçlar şöyle oldu.

Bu yazısının ilk serisinde erkek basketbol turnuvalarıyla ilgili bilgi verirken, ikinci yazısında ise kadın basketbolu turnuva sonuçlarına değineceğim.

Euroleague

Temsilcilerimizden Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes bu turnuvada yer aldı. Son 2 yılın şampiyonu olan Anadolu Efes acaba 3 kere üst üste kazanan tek takım olarak tarihe geçer mi diye beklediğimiz bir sezon oldu.

Ancak Anadolu Efes play off serisine kalmayı başaramayarak turnuvaya veda etti. Diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko ise play off serisinde Olimpiakos'a 3-2 kaybederek final foura kalamadı.

Uzun zamandır ilk kez final fourda bir temsilcimizin olmadığı bir final four müsabakalarında sıralama şu şekilde oldu.

  1. Real Madrid - İspanya
  2. Olympiacos - Yunanistan
  3. Monaco - Fransa
  4. Barcelona - İspanya
Final fourun MVP oyuncusu Real Madrid'in pivotu ve sezonun en iyi savunma oyuncusu seçilen Edy Tavares oldu. Final four serisinde double-double yapan Tavares bu ödüle layık görüldü.

EuroCup

Temsilcimiz B grubunu ikinci sırada tamamlayarak Play Off serisi oynama hakkı kazandı. Arkasından finale kadara giden bir yolculuk oldu.

Türk Telekom'un antrenörü Erdem Can yılın koçu seçildi. Frutti Extra Bursaspor'dan Onuralp Bitim, Türk Telekom'dan Tyrique Jones yılın en iyi ikinci takımına seçildi. Türk Telekom'un oyuncusu Jerian Grant normal sezonun MVP ödülünü kazandı.

Play off maçları sonunda Türk Telekom finalde İspanyol ekibi Gran Canaria ile deplasmanda karşılaştı. Finali kaybeden Türk Telekom EuroCup'ta 2. olarak bizlere büyük bir gurur yaşatmıştır.

Şampiyon olan Gran Canaria'nın oyuncusu John Shurna final müsabakasının MVP basketbolcusu seçildi.

FIBA'nın Organize Ettiği Ligler

Bu sezon FIBA tarafından organize edilen erkek basketbol ligleri şunlar oldu: Basketbol Şampiyonlar Ligi (BasketballCL), Avrupa Kupası (Europe Cup) ve Gençler Basketbol Şampiyonlar ligi oynandı.

Basketbol Şampiyonlar Ligi (BasketballCL)

Temsilcilerimizden Galatasaray NEF, Darüşşafaka LASSA, Bahçeşehir Koleji, Pınar Karşıyaka ve Tofaş bu ligde yer aldı. 

Malesef temsilcilerimizden hiçbiri bu yıl final four'a kalmayı başaramadı. Bahçeşehir Koleji, Galatasaray NEF, final gruplarına kalmayı başarırken diğer temsilcilerimiz Play-In turunda turnuvaya veda ettiler.

Galatasaray NEF ve Bahçeşehir Koleji de final gruplarında turnuvaya veda edince Play Off serilerinde hiç bir temsilcimiz kalmadı.

Final Foura yükselmeyi başarana takımlar arasında sıralama şu şekilde oldu.
  1. Telekom Baskets Bonn
  2. Hapoel Bank Yavah Jarusalem
  3. Unicaja Malaga
  4. Lenovo Tenerife
Final Fourun MVP oyuncusu da final maçında 29 sayı atan Telekom Baskets'ten TJ Shorts oldu.

Avrupa Kupası (FIBA Europe Cup)

Bu turnuvada basketbolumuzu Gaziantep Basketbol takımı temsil etti. İkinci tura kalmayı başaran Gaziantep basketbol Play Off serisine grubundan lider çıkarak gitti. Ancak 2 maçlık serinin sonunda sayı averaji ile turnuvaya veda etti.

Tüm maçlar içerde ve deplasmanda olmak üzere 2 maç üzerinde oynandı. Play Off serisi sonucunda finalde Fransa Temsilcisi Cholet Basket'i yenen  Polonya'nın temsilcisi Anwil Wlocklawek şampiyonluğa uzandı.

Sezonu 15,5 sayı 3,5 asist ile tamamlayan Anwil Wlocklawek'in oyun kurucusu Philip Greene final fourun MVP oyuncusu oldu.

Gençler Şampiyonlar Ligi

Basketbol şampiyonlar ligindeki genç takımların mücadele ettiği şampiyonluk yarışı Bursa ilinde düzenlendi. Temsilcilerimizden Tofaş'ın final oynadığı bu turnuvayı heyecanla izledik.

Bursa'da oyanan final müsabakalarından sonra sıralama şu şekilde oldu:

  1. Igokea m:tel - Sırbistan
  2. Tofaş - Türkiye
  3. Vilnus Rytas - Litvanya
  4. Hapoel Jarusalem - İsrail
Turnuvanın MVP basketbol oyuncusu Igokea m:tel takımının genç yıldızı Dusan Makitan oldu. Genç basketbolcu final maçında 15 sayı, 17 rebound, 3 asist ve 6 blokluk performansıyle en değerli oyuncu ödülüne layık oldu.

Adidas Gelecek Nesil Turnuvası | ANGT

Euroleague final four haftasında oynanan gençler finalleri Litvanya'nın Kaunas kentinde oynandı. Finalde Real Madrid U18 takımıyla Organizasyon tarafından oluşturulan NG Select Team takımları karşı karşıya geldi.

Finali 71-60 kazanan Real Madrid şampiyonluğa uzandı. Tarihte bu şampiyonluğu 4 kere kazanan takım olan Real Madrid'ten Jan Vide MVP ödülünü kazandı.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.