Read&React Basketbolu | İlk 4 Aşamanın Kontrol Noktası

Read&react basketbolunun ilk 4 aşamasının kontrol noktasını test etmek için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz. Daha sonra oyunun akışında gelişimi gözlemeniz gerekir.

Read&react basketbolunun ilk 4 aşaması şunlardır:
  1. Pas&cut
  2. Post pas&cut
  3. Noktaya dribling
  4. Penetre

Read&React Basketbolunda ilk 4 aşama hakkınıda

İlk 4 Aşamanın Kontrol Noktası

  1. Genç basketbolcu adayları birbiriyle iletişim kurmalıdır. Basketbolda  ne kadar çok iletişim kurulursa bir takımın kimyası o kadar iyi olacaktır.
  2. Maçlarda ve antrenmanlarda savunma ne yaparsa yapsın, bazı aşamaları doğaçlama olarak meydana gelir. Böylece genç basketbolcu adaylarının reaksiyonları nerede ve en çok hangi konumlarda hatalı yaptıkları görülebilir. 
Yukarıdaki noktaları belirledikten sonra genç basketbolcu adaylarını bu konumlarda eğiten driller yapılmalıdır. Bu tip antrenmanlar yapıldıkça genç basketbolcu adayları her seferinde doğru reaksiyonu yapmaları önemli ölçüde geliştirecektir.

Güvenlik Noktası Hakkında

Güvenlik noktası penetre yapan oyuncu için tercih edeceği son yerdir. Penetreyi gerçekleştiren genç basketbolcu adayının öncelikeleri şunlar olmalıdır:
  • Çember, 
  • Doğal pas noktası, 
  • Baseline cut, 
  • Post kaymaları 
  • Yukarıdakiler savunuluyorsa güvenlik noktasına bakılır.

Topu kontrol eden genç basketbolcu adayı stop yaptıktan sonra reverse pivot yaparak güvenlik noktasına pas vermelidir.

Bütün seçenekler savunuluyorsa ne olur?

Penetre eden oyuncu içeri girdiğinde post oyuncusu olarak değerlendirilmelidir. Bu konuma göre güvenlik noktasındaki oyuncu eğer postu beslemiş olsaydı, hangi reaksiyonları yapacaksa onları yapmalıdır. 

Bu davranış biçimi ekstra aksiyonlarla oyuncuların belaya giren başlarını kurtarmaya yardımcı olacaktır.

Kaçış Noktası Taktik Saldırısı (Bounce Off Escape)

Yukarıda çembere gidilemediği durumda alternatif yoldan söz ettik. Şimdiyse bir taktik saldırıdan söz ederek konumu perçinleyelim.

Örneğin; penetre eden oyuncu sağa dışarı açıldıktan sonra (escape hatch), ardından sola doğru penetre etmesi kaçış noktası taktik saldırısı olarak geçer. Genç basketbolcu adayı bu saldırıyı bilinçli yapıyorsa takımına çok katkı sağlar. Fakat bilinçsiz bir oyuncuysa, takımına bencil oyuncu nasıl zarar veriyorsa o da öyle zarar verir.

Penetreci sağa hareket ederse tüm hücum oyuncuları sağa doğru hareket eder. Bu durum savunma oyuncularını rotasyona zorlar. Büyük olasılıkla penetreye yardım yapılır.

Penetreci kaçış noktasına giderse, çabucak soldan atak yapar. Savunma rotasyonla yüklenmesinden dolayı bir zayıflık oluşturabilir. 

Savunmanın hata yapmadığını ve ikinci atağı da savunduğunu varsayarsak.

Topu kontrol eden oyuncu hala kaçış noktasına gidebilir. Burada her şey mümkündür. Savunma başarılı olarak iki kez ard arda penetreyi durdurmuş olabilir. Yine de zayıflık yaratmış olabilir. Buraları görmek genç basketbolcu adayları için çok değerli olacaktır.

Kaçış noktası saldırısında iki hareketle savunma rotasyona girmiştir. Ancak hala top el değiştirmemiştir. Kaçış noktası saldırısı burada hem savunmanız hem de atağınız için bir teşhis aracı olarak kullanılmıştır. 

Savunma bu baskının altından kalkabiliyor mu? Dairesel hareketi genç basketbolcu adayları doğru şekilde yapabilecek alışkanlıkları kazanmış mı? Bunlar gözlenir.

Read&react basketbolundaki ilk 4 aşamanın kontrol noktası artık basketbolun derinlemesine girmeye başlanacağının zamanıdır. Genç basketbolcu adayları hazırsa ilk 4 aşamanın ardından basketbol adına güzel işler çıkmaya başlayacaktır.

Sonraki yazıda görüşene kadar basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.