Basketbolda Alan Savunması

Basketbolda alan savunması defans çeşitlerinden biridir. Literatürde "alan savunması ve zone savunma" olarak geçer. Bir basketbol maçında altyapılar dışında pek fazla görülen bir savunma değildir.
 
Basketbolda Alan Savunması

 Hangi Alan Savunması Neye Karşı Yapılır?

Alan savunmasının çok çeşidi vardır. Koçlar alan savunmalardan birini neye göre seçer? Basketbol sahasında antrenman yapılan bir alan savunması mı tercih ediyor? Yoksa maçın durumuna göre ihtiyaç duyulan alan savunması mı seçiliyor?

Yukarıdaki sorular uzun uzun yanıt verilebilir.  Takımın koçu başta olmak üzere hangi alan savunmasının seçileceğini belirler. Ancak bu konu üzerinde pek durmayacağım. Çünkü bugünkü yazımda alan savunmasının ne olduğu ve birkaç çeşit alan savunmasından söz etmek istiyorum.

Bazı Zone Savunmaları

Pek çok alan savunması türü vardır. Savunma oyuncularının dizilişi alan savunmasının türünü belirleyen ana unsurdur. Sıklıkla yapılan bazı alan savunmaları şunlardır: 
  • 2-1-2, 
  • 1-2-2, 
  • 1-3-1, 
  • 2-3, 
  • 3-2.
Yukarıdaki alan savunmalarını yaparken aşağıdaki ihtiyaçlar göz önüne alınarak basketbol takımı için belirlenmektedir. Seçilen alan savunmaları genelde şu nedenden belirlenir: 
  1. Sahanın ön tarafını korumak için, 
  2. Sahanın arka tarafını korumak için, 
  3. Boyalı bölgeyi korumak için,
Hangi alan savunması türünün seçileceği yukarıdaki isteğe bağlı olarak değişebilir. Koçlarsa alan savunmalarından birini takımına uygun olduğunu düşünerek belirler.

2-1-2 Alan Savunması

2-1-2 alan savunmasının güçlü yönü şudur: Ön tarafı ve köşeleri baskı altına alır. Ayrıca ribaunt alma olasılığını arttırmaktadır. Pek çok basketbol takımı 2-1-2 alan savunmasını tercih etmektedir.

1-2-2 Alan Savunması

2-1-2 alan savunması uzun menzilli şut atan takımlara karşı sıklıkla uygulanmaktadır. Diziliş itibariyle adam adama savunmayla benzeşebilir. Arkadaki 2 oyuncunun yeteri kadar çabukluğu varsa çok etkili bir savunma olmaktadır. Bun karşın rakibin güçlü bir pivot oyuncusu varsa köşelerde zayıflıklara sebebiyet vermektedir. 

1-3-1 Alan Savunması

Bir basketbol müsabakasındaki 1-3-1 alan savunmasının tercihi çoğunlukta kanatlarda defansın kuvvetini göstermektedir. Rakibin kanattan ve köşelerden şut bulmasını engelleyen bir tür alan savunmasıdır.

Neden Alan Savunması Seçilir?

Alan savunması yapan takımlar genelde give&go ve orta mesafe şutları engellemek için kullanırlar. Oyuncuların faul sorunları olduğunda ve yorgunluğun arttığı durumlarda bir basketbol takımının alan savunması yapmaya başladığı görülmektedir.

Altyapı müsabakalarında oyuncuların teknik ve taktik gelişimlerini yavaşlattığı için alan savunmalarını önermemekteyim. Oyuncuların bireysel teknik gelişimleri hücum ve savunmada tamamlanmadan alan savunması yapmak genç basketbolcu adaylarının sonraki aşamaya sağlıklı geçmesini engellediği kanısındayım.

Altyapılarda neden alan savunması yapılmamalı? Sorusuna verilecek yanıtı uzun uzun ileriki dönemde ele alana kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer