Read&React Basketbolu | Rear Cut

Read&react basketbolundaki rear cut; pas atıldıktan sonra savunmanın arkasından yapılan basket cut olarak tanımlanabilir. Bu yönüyle backdoor cut ile benzerlik gösterir. Ancak read&react basketbolundaki rear cut'a backdoor cut'tır diyemeyiz.

R&R Basketbol Rear Cut

Rear Cut Nasıl Yapılır?

Read&React basketbolunda rear cut; savunmanın arkasından çembere yapılan cut'a verilen isimdir. Yapılış biçimi backdoor cut'a çok benzemektedir. Ancak backdoor cut'taki gibi bir aldatma söz konusu değildir.

Pas&Cut aşamasında değişmeyen kural pas atıldığında basket cut yapılmasıdır. Savunma takımlarının çoğu pas olduğunda jump to the ball yapar. Bunu deny pozisyonuna devam etmek ve yardım pozisyonu almak için yaparlar.

Rear Cut bu gibi savunmaya karşı yapılabilecek en iyi yöntemdir.

Neden Rear Cut?

Jump to the ball yapan bir savunma oyuncusu basket cut yapılmasına izin vermektedir. Bu durumda hücumun yüzü, savunmanın sırtı hedefe dönük olacağından dolayı basket cut ideal bir konumda olmaktadır.

Bu durumda savunma jump to the ball yaparsa hücum rear cut, savunma pozisyonunda kalırsa hücum front cut yapar.

Rear Cut Kullanımı

  1. Savunma read line üzerine çıktığında,
  2. Hücum oyuncusuna doğru noktaya dribling yapıldığında,
  3. Savunma oyuncusu deny yaptığında rear cut kullanılmalıdır.

Read&react basketbolunda rear cut; savunma oyuncusu hedeften uzaklaşma eğilimindeyse iyi işler. Basketbol sahasındaki rear cut savunma oyuncusunun zayıf bir anı olarak değerlendirilebilir.

Sonuçta Rear Cut;

Read&react basketbolunun pas&cut aşamasında ve noktaya dribling aşamasında rear cut antrenmanları yapılmalıdır. Rear cut'ın yapılmasının istenmediği tek konum şudur. Kanattan köşeye pas verildiğinde rear cut yapılmak istenmez. Ancak savun front cut'ı kapattığında mücadeleye girmeden rear cut yapılabilir.

Genç basketbolcu adayları için pas verdiklerinde yapabilecekleri bir aksiyondan söz ettik. Görüldüğü üzere şekil olarak rear cut, backdoor'a benzemektedir.

Basket dersi yazılarında görüşene kadar basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.