Read&React Basketbolu | Dairesel Hareketin Derinliğine Giriş

 Read&react basketbolunda dairesel hareket sadece penetreyle ilgili bir durum değildir. Dairesel hareket aslında hücumun nasıl devam edebileceğine dair sorulara yanıt arar. Dairesel hareket sonuca gidemeyen penetrelerin devam yolunu gösterir.

Circle Movement'a Derinlemesine Giriş

Dairesel Hareketi Anlamak

Read&React basketbolunda dairesel hareket yapmamızın temel nedeni hareketli oyuncuların daha zor savunulmasıdır. Read&react basketbolu savunma rotasyonlarına göre ters yönde hareket eder. Dairesel harekette penetre başarısız olduğunda yeni bir aşamanın devreye girerek devam edebilir.

Dairesel harekette topsuz oyuncular topun hareketine göre bir tane reaksiyona sahiptir. Yani penetre eden bir oyuncunun boşalttığı nokta başka bir oyuncu tarafından doldurulur. Bu yüzden dairesel hareket yönü doğal pas yönüne doğru olmaktadır. Topsuz oyuncuların reaksiyonu da top yönüne dairesel hareketi yapmaktır.

Dairesel Hareketin Yönü

Dairesel harekette herkes bir yöne hareket eder. Bu reaksiyon penetrenin başarısız olduğu durumda genç basketbolcu adaylarının gidebileceği boş bir nokta olduğunu göstermektedir. Başarısız olan penetrecinin gideceği yer genelde boşalan doğal pas noktasıdır.

Doğal pas noktasına gitmek ayrıca taktiksel bir saldırının tetikleyicisidir. Bu taktik atağa kaçış noktası (Bounce off) denir. Bir  penetreci başarısız olduğunda ona daha iyi bir seçenek sunma konumudur. Eğer penetreci başarısız olursa kaçış noktası taktik atağıyla hücumun akışı devam ettirilebilir.

Dairesel Hareketin Test Edilmesi

Genç basketbolcu adaylarına dairesel hareketi şu testi yaparak kontrol edebilirsiniz. 5-dışarda formatında antrenman yapılır. Sadece toplu oyuncuya ne yapacağı söylenir. 

Örneğin; arka arkaya 2 kere noktaya dribling, penetre pas, kaçış noktası ardından pas&cut vs.

Bounce off (Kaçış noktası) 

Penetre edildiğinde savunma drive açısını kapatırsa topu kontrol eden genç basketbolcu adayı geriye driblingle dış noktaya gitmesine kaçış noktası denir. Kaçış noktası basketbolda bir taktik ataktır.

Kaçış noktası taktik atağıyla topsuz oyuncular pası ne zaman alacaklarını bilemeyecekleri için sadece reaksiyonları test edilmiyor. Genç basketbolcu adayları pas aldıklarında otomatik basketbol oynamaları sağlanıyor.

Görüldüğü gibi read&react basketbolu pek çok taktik atağı içerisinde bulundurmaktadır. Böylece üst yapıdaki karmaşık basketbol yapısını genç basketbolcu adaylarına aşılamaktadır.

Dairesel hareket sadece temel taktik bilgiyi öğretmekle yetinmez. Ayrıca basetbol maçında oluşan konumlara göre gerekli taktik atakların kullanılmasını öğretmektedir.

Read&react basketbolunda dairesel hareketin derinliğine küçük taktik atak saldırıları eklenerek genç basketbolcu adaylarının karmaşık hale gelen basketbolu anlamalarına yardımcı olacaktır.

Sonraki yazıda görüşene kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Hocam taktiksel atakları nasıl önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konumları antrenmanda oluşturarak çok tekrar yapmalısın. Bunun için teknik becerilerin geliştirmiş olman şarttır.

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.