Basketbolda Baskılı Savunmalar

Bir basketbol maçında baskı yapmak zorunda kalınabilir. Basketbolda baskılı savunmalar bazen oyunun gidişatını değiştirir. Baskılı savunmalar oyunu kazandırabileceği gibi kaybetmeye de sebep olabilir.

Bugünkü yazımda basketbolda baskılı savunmaları inceleyeceğiz. Genel hatlarıyla baskılı savunmaların tanımını yapacağım.

Baskılı Savunmalar

 Bir Basketbol Maçındaki Baskılı Savunmalar

Basketbol maçlarında öyle anlar olur ki baskı yapmak gerekir. Baskı yapıldığında maçın kaderi değişebilir. Bazen oyunu kazanmmaya sebep olur. Bazen de rakip baskının zayıflıklarını değerlendirip yenilgi yaşatabilir.

Basketbolda baskılı savunma önemlidir. Baskılı savunma yapmak için antrenmanlarda çok çalışmak gerekir. Baskılı savunma yapıldığında oyuncuların ne yapacağını bilmesi için iletişimin güçlü olmasını çok önemli kılmaktadır.

Baskı yapan takımlar için yapılan her hata basket yemeye neden olabilir. Bu tip sayıları yememek için baskılı savunmayı deneyecek takımların pres antrenmanları yapmaları gerekir.

Baskılı Savunma İçin Ne Gereklidir?

Genç basketbolcu adaylarının bu savunmayı yapabilmeleri için yeteri kuvvete sahip olması beklenir. Genç basketbolcu adayları neredeyse bir çeyrek boyunca harcayacağı enerjiyi birkaç dakikada harcaması gerektiği için şarttır. 

Ayrıca baskı yaparken oyuncuların iletişim güçlerini geliştirmek gerekir. Genç basketbolcu adaylarının ne yapacaklarını bilmesi için antrenmanlarda baskılı savunmaların pratiğini çok çalışmak gerekir. 

Oyuncuların zihinsel olarak maçın her anında baskı yapmaya hazır olmaları gerekmektedir. Genç basketbolcu adayları baskı yapmaya hazır değilse, hata yapma olasılığı artacaktır. Böylece rakibin kolay basket bulmasına sebep olabilir.

Baskılı Savunma Türleri

Bir basketbol maçında  genel olarak iki tür baskılı savunma söz konusudur. Bunlar;
  1. Adam adama baskılı savunmalar
  2. Zone baskılı savunmalardır.
Bu baskılar yapıldığında oyuncuların ne yapacaklarını bilmeleri önemlidir. Basketbol oyununda adam adama ve zone baskılı savunmaları kısaca tanımlayalım.

Adam Adama Baskılı Savunma

Her savunma oyuncusu kendisine en yakın olan hücum oyuncusuyla eşleşerek tam sahada bulur. Tam sahada eşleşmelerle baskılı savunma oluşturulur.

Eşleşilen oyuncuyu alarak onun pas almaması hedef olmalıdır. Eğer pas alırsa o oyuncuyu basketbol sahasının kenarlarına doğru iterek orada ikili sıkıştırmalar oluşturup top kazanmaya çalışılmalıdır.

Baskılı Alan Savunması

Bu savunmada her oyuncunun savunduğu bir alan vardır. Genç basketbolcu adayının amacı koruduğu alanı savunmak olmalıdır. Eğer alanına hücum oyuncuları girerse bu oyuncuların savunulmasından sorumlu olacaklar. 

Baskılı alan savunmalarından ikili sıkıştırmalar daha fazla kullanılmaktadır. Amaç; yapılan ikili sıkıştırmalar sonucundan top kazanmaktır.

Genç basketbolcu adaylarına faydalı olmasını düşündüğüm baskılı savunmalar yazımdan yararlandığınızı ümit ederim.

Genç basketbolcu adaylarının basketbol sahasındaki baskılı savunmaların iyi sonuçlar vermesi dileğiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.