Basketbolda Fake (Aldatma) Nedir?

Basketbolda aldatma; savunma oyuncusunu top veya vücutla kandırarak atak yapmayı sağlayan aksiyonlar bütünüdür. Basketbolda aldatmanın terminolojisi "fake"tir.

Fake | Aldatma

 Fake Hakkında

Fake sadece hücum oyuncusu tarafından yapılmaz. Savunma oyuncuları tarafından fake aksiyonları kullanabilirler.

Fake; toplu ve topsuz olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Fake aksiyonları oyun içerisindeki pozisyonlara göre farklı şekillerde kullanılmaktadır.

İyi Bir Fake Nelere Bağlıdır?

1. Genç basketbolcu adaylarının yeteneklerine
2. İnandırıcılığıa
3. Zamanlamaya
4. Ayak oyunlarına (footwork) bağlıdır.

Üçlü Tehdit

Topu alan oyuncuların 3 hücum silahını kullanma tehditine "Üçlü Tehdit" adı verilir. Bunlar; 
  1. Şut atma, 
  2. Pas verme 
  3. Kop sürme tehditleridir.

Oyunun konumuna göre bu tehditler ışığında genç basketbolcu adayları fake aksiyonlarını daha etkili kullanabilir. Üçlü tehdit çok derin bir konu olmakla birlikte daha önceki yazılarımda detaylı ele aldım. 

Yukarıdaki bağlantıyı tıklayarak basketboldaki üçlü tehdit yazıma ulaşabilirsiniz.

Fake Yapmanın Önemi

Modern basketbolda fake çok fazla kullanılmaktadır. Genç basketbolcu adaylarının top veya topsuz olarak iyi fake çalışmaları yapmaları önemlidir. Fake sadece hücumda değil savunma yaparken kullanılan teknik beceridir.

Ancak genç basketbolcu adaylarına önerim şu olmaktadır: Top ve topsuz yapılan fake çalışmalarını hücum becerinizi bir noktaya getirdikten sonra savunmadaki fake becerilerinizi daha sonra çalışabilirsiniz. 

Basketbolda Bazı Fake'ler

  • Pump
  • Backdoor
  • No-look paslar
  • Ayak oyunları
  • Dribling oyunlarındaki aldatmalar
  • Üçlü tehdit pozisyonunda ataktan önceki aldatmalar vs.
Genç basketbolcu adaylarına fake konusunda iyi fikirler vermiş olmayı ümit ederek, basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

KÜÇÜKYALI GELİŞİM'E VEDA MEKTUBU

Küçükyalı Gelişime Veda

 İstanbul 3.sü Yaptığım Küçükyalı Gelişim Basketbol Takımıyla Karşılıklı Anlaşarak Ayrıldım

Genç takım ağırılıklı oyuncularla İstanbul Ümit Erkekler B liginde 2021-22 sezonunda 3.lüğü kazandırdığım ve basketbol adına güzel duygular ve dostluklar biriktirdiğim Küçükyalı Gelişim basketbol takımıyla karşılıklı anlaşarak yollarımız ayırdık.

Basketbolu hangi seviye takımla olursa olsun oynadığımız oyundan zevk alıp mutlu olduğum sürece her bulundukları lige bakmaksızın çok büyük keyifle çalışmaktayım. No name olan belki de adını hala duymadığınız Küçükyalı Basketbol takımıyla da bu duygularla yola çıktım.

Read&React Basketbol sistemiyle yola çıkarak amacım tüm oyunculara basketbolun özünü aşılamak oldu. Bunu başarmanın da gururunu yaşadım. Günün sonunda basketboldan anlayan basketbolu kendi seviyeleriyle kıyasladığımızda en iyi becerileri sergileyen oyuncularım oldu.

Eğer kulüp müfradtımı uygulamayı kabul etseydi. Bugün spor okulu seviyesinden sıyırılmış ve spor kulübü seviyesine çıkmış olurdu. Ancak gerek yapılmak istenen şeyin anlamaya çalışmaması ve özellikle sabırsızlık kulübümü spor okulu seviyesinde tutacağından dolayı ayırlmaktan başka çare de kalmadı.

Sezon sonu ayrılmayı düşünmekteydim. Ancak kulüp yönetiminin sabırsızları önce oyuncularımın tek tek basketbolu bırakmasına sonra da benim sezon ortasında ayrılmama neden olmuştur.

Kulübümün sporcularının yıpranmaması adına şubat ayında yazamam gereken bu veda mektubunu da bundan dolayı şimdi yazıyorum.

Kulüpte çalıştırdığım ve çalıştırmadığım tüm sporcuların tek tek çok değerli olduğunu düşünmekteyim. Onlardan çok şey öğrendim. Benim için basketbola yeni bir pencere daha açtınız. Bunun için kulübüm sporcularına çok teşekkür ederim.

Ex Kulübüme Tavsiyelerim

Eski kulübüm basketbol takımlarının daha iyi olması için orada geçirdiğim 4 sezonluk tecrübeme dayanarak bir eleştiri yapmayı bir borç bilirim. Umarım Küçükyalı Basketbol takımları seri B liglerinde kalıcı yer alacak bir noktaya gelir.

Eğer eğlence amaçlı ve güvenli bir spor okulu düşünen veli grubu varsa Küçükyalı Basketbol takımı tam sizlere yönelik bir yerdir. Hem çocuklarınız hem de siz orada yeterince mutlu olursunuz.

Aşağıdaki eleştirilerim performans gelişimi bekleyen basketbol insanlarına yöneliktir. Tüm bu eleştirileri kulüp yönetimiyle daha önce defalarca tartıştığımız ve en sonunda yazılı istekleri doğrultusunda kendimce bulduğum eksik ya da güçlü yönlerini sıralayarak yazdım.

  1. Read&React basketbolunun işlevsiz olduğunu düşünmeniz büyük bir hatadır. Çünkü Read&React basketbolu modern basketbolun tüm gereksinimlerini içermektedir. Sadece takımınızın hangi taktik ve teknik becerilere sahip olduklarını belirlemeniz yeterli olacaktır. Ancak Read&React basketbolunu bırakacağınızı da öngörmekteyim.
  2. Tüm takımlarda taktiksel organizasyonları planlama isteğiniz bence doğru değildir. Özellikle küçük yaş gruplarında funthemental çalışmanız eski kulübümü yukarılara taşıyacaktır. Funthemental çalışmayı zaman kaybı olarak düşünmeyin. Ne kadar çok funthemental çalışırsanız maç kazanma şansınız o kadar artar. Maç kaybetme korkusuyla yaşamayınız.
  3. Baskı çıkışlarını bir taktiksel orgnanizasyon  ile çalışmak yerine pres kırma funthemental becerilerini sporcularınıza yükleyiniz. Bu çok zor değildir. Temel evrensel bilgilerinin uygulamasını verin yeterli olacaktır.
  4. Küçük yaş gurubunda pick&roll hücumunu doğru bulmamaktayım. Bu madde sezon sonu bana ayırılmayı düşündüren bir neden olmuştur.
  5. Tüm takımların gereksinimlerine göre antrenman öncesi ve sonrasında koşullarımız doğrultusunda fiziksel çalışmanın gerekliliğine katılmakta olup. Antrenmanları tek antrenörün yapmasından dolayı eksikliklerin olacağını düşünmekteyim.
  6. Antrenman planlaması ve uygulamasında bir müfredatın kullanılması takım ve oyuncuların gelişimi için gereklidir. Ben de bu konuyu desteklemekteyim.
  7. Küçük takımlarda zone press ve zone savunma dayatmasını her defasında dile getirdiğim gibi redettim. Maç kazanma endişesi yaşamadan oyuncu gelişimi için funthemental çalışmak önemlidir. Küçük takımlarda zone düşünceniz kulübü sportif performans olarak uzun vadede alt seviye indirecektir. Asıl olan şey funthemental çalışmak olduğunu unutmayınız.
Eski kulübüm Küçükyalı Gelişim ile yukarıdakilerin dışında duygusal bağımı koparan 4 tane önemli konu olmuştur. Bunları ex-kulübümle paylaştığım için belirtmek gereği duymuyorum.

Sonuç olarak Küçükyalı Gelişim basktbol takmının başarılı olmasını tüm duygularımla istemekteyim. Umarım İstanbul Seri B Liglerinde kalıcı bir takım olurlar.

Küçükyalı Basketbol takımıyla hep iyi olan şeyleri hatırlayacağım. Benim için güzel günlerdi.

Teşekkürler....
spacer

KARMA SPOR MODELİNDEKİ 3X3 BASKETBOL TAKIMIMIZ

Berlin 2023 Dünya Oyunları

 Sosyal Sorumluluğumun Bir Parçası Olan 3x3 Karma Pota Nedir?

2010 yılından bu yana Özel Olimpiyat Türkiye bünyesinde sosyal sorumluluk amacıyla özel sporcularla basketbol çalışmaları yapmaktayım. Çalışmalarımızın sonunda bir takım ürünler de topladık.

Peki karma sporlar dediğimizde ne anlıyoruz? Özel sporcular ve partner sporculardan oluşan bireylerin birlikte spor yapmasıdır. Gruplar benzer yaş ve becerilere sahip sporculardan oluşmalıdır.

Karma sporlar 3 modelde gerçekleşmektedir:

Eğlence Modeli, 
Sporcu Geliştirme Modeli ve 
Yarışmacı model.

3x3 Karma pota basketbol takımımızda 2 partner sporcu ve 3 özel sporcu yer almaktadır. 17-25 Haziran 2023 tarihlerinde Berlin'de düzenlenecek olan Dünya oyunlarında 3x3 Karma pota branşında 128 özel sporcu 28 partner sporcu yer alacaktır.

Karma Sporlar Tanıtım Videosu




3x3 Ulusal Karma Pota Takımımız

Türkiye adına Berlin'deki Dünya Oyunlarına katılacak kadromuz şu şekilde kurulmuştur.

Cem Kaya - Yalova - Özel Sporcu
Akın Bayraklı - İstanbul - Özel Sporcu
Emre Beşer - İzmir - Özel Sporcu
Bartu Tetik - İstanbul - Partner Sporcu
Miraç Yıldırım - Malatya - Partner Sporcu

Akın




spacer

AVRUPA | ULUSLARARASI TURNUVALARDA KİMLER NE YAPTI-2

Avrupa Basketbolunda Kadınlar

 Uluslararası Kadın Basketbolunda Kimler Ne Yaptı?

2022-23 sezonunda Avrupda yapılan uluslarası basketbol turnuvasına kadın takımlarımız oldukça başarılı oldu. Kadın basketbolu adına temsilcilerimiz gururumuz oldu.

Uluslararası kadın basketbol turnuvaları şunlardı: Kadınlar Avrupa Ligi (Euroleague Women), Avrupa Kupası (EuroCup).

Euroleague Women


Euroleague Women'da temsilcilerimiz; Botaş eleme turunda başarılı olamayarak turnuvaya giremedi. Fenerbahçe Alagöz Holding grubunda lider çıkarak finale kadar gitti. Diğer temsilcimiz ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi de grubunda lider çıkarak finale gitmeyi başardı.

Fenerbahçe Alagöz Holding ve ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesinin final oynaması gururumuz olmuştur. Kadın basketbolunda temsilcilerimizin sürekli final fourda yer alması da ayrı bir gurur konusudur.

Final foura yükselen takımların sıralaması ise şu şekilde oldu:

  1. Fenerbahçe Alagöz Holding - Türkiye
  2. ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi - Türkiye
  3. Beretta Familia Schio - İtalya 
  4. ZVVZ Usk Praha - Çek Cumhuriyeti
Final four serisinde göstermiş olduğu performans ile MVP ödülünü Fenerbahçe Alagöz Holdingin yıldızı Emma Meeseman oldu.

Avrupa Kupası (EuroCup)

Temsilcilermizden Hatay Büyükşehir Belediyesi basketbol takımı  elemeden başarılı olarak bu turnuvaya kalmayı başardı. Ancak grup müsabakaları sonunda üst tura geçmeyi başaramadı.

Nesibe Aydın Basketbol takımı ise grubunda 3. olarak play off serisi 1. turuna yükseldi ancak ilk turda turnuvaya veda etti. Botaş ise grubunu 4. bitirerek EuroCup turnuvasına veda ettiler.

Galatasaray Çağdaş Faktoring grubunda 2. çıkmayı başararak finale kadar gitmeyi başardı. Ancak finalde pek fazla varlık gösteremeden turnuvayı 2. bitirme başarısı gösterdi.

Diğer temsilcimiz OGM Ormanspor grubunu lider tamamlayarak Play Off turuna başladı. İlk turda rakibine kaybeden OGM Ormanpor'un yolculuğu burada sona erdi.

Play Off 1. turundan sonra top 16 müsabakaları oynandı. Daha sonra Play Off serisi yeniden başladı. Evde ve deplasmanda olmak üzere 2 maçlık seri sonunda Galatasaray Çağdaş Faktoring finalde Fransa'dan LDLC Asvel ile karşılaştı. Ancak rakibi karşısında bir fırsat bulamayarak 2-0 ile seriyi kaybetti.

Böylece Fransa'dan LDLC Asvel şampiyon olurken, Galatasaray Çağdaş Faktoring ise EuroCup 2.liğini elde etti.

Kadın basketbolunun bizlere yaşattığı gurur tablosundan dolayı tüm kadın basketbolculara teşekkürlerimizi sunarız.
spacer

AVRUPA | ULUSLARARASI TURNUVALADA KİMLER NE YAPTI-1

Ululararası Erkek Basketbolu Turnuvaları

 Uluslararası Erkek Basketbolunda Kimler Ne Yaptı?

Uluslararası ligler sona erdi. Bu liglere katılan erkek basketbol takımları ve bazı kişisel ödüllerine genel görünümünü sizler için derledim.

Temsilcilerimizin de yer aldığı uluslararası liglerde basketbol adına iyi bir 2022-23 sezonu geçtiğini ifade edebilirim. İşte sonuçlar şöyle oldu.

Bu yazısının ilk serisinde erkek basketbol turnuvalarıyla ilgili bilgi verirken, ikinci yazısında ise kadın basketbolu turnuva sonuçlarına değineceğim.

Euroleague

Temsilcilerimizden Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes bu turnuvada yer aldı. Son 2 yılın şampiyonu olan Anadolu Efes acaba 3 kere üst üste kazanan tek takım olarak tarihe geçer mi diye beklediğimiz bir sezon oldu.

Ancak Anadolu Efes play off serisine kalmayı başaramayarak turnuvaya veda etti. Diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko ise play off serisinde Olimpiakos'a 3-2 kaybederek final foura kalamadı.

Uzun zamandır ilk kez final fourda bir temsilcimizin olmadığı bir final four müsabakalarında sıralama şu şekilde oldu.

  1. Real Madrid - İspanya
  2. Olympiacos - Yunanistan
  3. Monaco - Fransa
  4. Barcelona - İspanya
Final fourun MVP oyuncusu Real Madrid'in pivotu ve sezonun en iyi savunma oyuncusu seçilen Edy Tavares oldu. Final four serisinde double-double yapan Tavares bu ödüle layık görüldü.

EuroCup

Temsilcimiz B grubunu ikinci sırada tamamlayarak Play Off serisi oynama hakkı kazandı. Arkasından finale kadara giden bir yolculuk oldu.

Türk Telekom'un antrenörü Erdem Can yılın koçu seçildi. Frutti Extra Bursaspor'dan Onuralp Bitim, Türk Telekom'dan Tyrique Jones yılın en iyi ikinci takımına seçildi. Türk Telekom'un oyuncusu Jerian Grant normal sezonun MVP ödülünü kazandı.

Play off maçları sonunda Türk Telekom finalde İspanyol ekibi Gran Canaria ile deplasmanda karşılaştı. Finali kaybeden Türk Telekom EuroCup'ta 2. olarak bizlere büyük bir gurur yaşatmıştır.

Şampiyon olan Gran Canaria'nın oyuncusu John Shurna final müsabakasının MVP basketbolcusu seçildi.

FIBA'nın Organize Ettiği Ligler

Bu sezon FIBA tarafından organize edilen erkek basketbol ligleri şunlar oldu: Basketbol Şampiyonlar Ligi (BasketballCL), Avrupa Kupası (Europe Cup) ve Gençler Basketbol Şampiyonlar ligi oynandı.

Basketbol Şampiyonlar Ligi (BasketballCL)

Temsilcilerimizden Galatasaray NEF, Darüşşafaka LASSA, Bahçeşehir Koleji, Pınar Karşıyaka ve Tofaş bu ligde yer aldı. 

Malesef temsilcilerimizden hiçbiri bu yıl final four'a kalmayı başaramadı. Bahçeşehir Koleji, Galatasaray NEF, final gruplarına kalmayı başarırken diğer temsilcilerimiz Play-In turunda turnuvaya veda ettiler.

Galatasaray NEF ve Bahçeşehir Koleji de final gruplarında turnuvaya veda edince Play Off serilerinde hiç bir temsilcimiz kalmadı.

Final Foura yükselmeyi başarana takımlar arasında sıralama şu şekilde oldu.
  1. Telekom Baskets Bonn
  2. Hapoel Bank Yavah Jarusalem
  3. Unicaja Malaga
  4. Lenovo Tenerife
Final Fourun MVP oyuncusu da final maçında 29 sayı atan Telekom Baskets'ten TJ Shorts oldu.

Avrupa Kupası (FIBA Europe Cup)

Bu turnuvada basketbolumuzu Gaziantep Basketbol takımı temsil etti. İkinci tura kalmayı başaran Gaziantep basketbol Play Off serisine grubundan lider çıkarak gitti. Ancak 2 maçlık serinin sonunda sayı averaji ile turnuvaya veda etti.

Tüm maçlar içerde ve deplasmanda olmak üzere 2 maç üzerinde oynandı. Play Off serisi sonucunda finalde Fransa Temsilcisi Cholet Basket'i yenen  Polonya'nın temsilcisi Anwil Wlocklawek şampiyonluğa uzandı.

Sezonu 15,5 sayı 3,5 asist ile tamamlayan Anwil Wlocklawek'in oyun kurucusu Philip Greene final fourun MVP oyuncusu oldu.

Gençler Şampiyonlar Ligi

Basketbol şampiyonlar ligindeki genç takımların mücadele ettiği şampiyonluk yarışı Bursa ilinde düzenlendi. Temsilcilerimizden Tofaş'ın final oynadığı bu turnuvayı heyecanla izledik.

Bursa'da oyanan final müsabakalarından sonra sıralama şu şekilde oldu:

  1. Igokea m:tel - Sırbistan
  2. Tofaş - Türkiye
  3. Vilnus Rytas - Litvanya
  4. Hapoel Jarusalem - İsrail
Turnuvanın MVP basketbol oyuncusu Igokea m:tel takımının genç yıldızı Dusan Makitan oldu. Genç basketbolcu final maçında 15 sayı, 17 rebound, 3 asist ve 6 blokluk performansıyle en değerli oyuncu ödülüne layık oldu.

Adidas Gelecek Nesil Turnuvası | ANGT

Euroleague final four haftasında oynanan gençler finalleri Litvanya'nın Kaunas kentinde oynandı. Finalde Real Madrid U18 takımıyla Organizasyon tarafından oluşturulan NG Select Team takımları karşı karşıya geldi.

Finali 71-60 kazanan Real Madrid şampiyonluğa uzandı. Tarihte bu şampiyonluğu 4 kere kazanan takım olan Real Madrid'ten Jan Vide MVP ödülünü kazandı.
spacer

Olimpiyatlar ve Olimpizm

Olimpizm; bireyin fiziksel ve zihinsel niteliklerini dengeli olarak birleştiren yaşam felsefesi anlamı taşımaktadır. Olimpiyatlar; olimpizmi temel alarak düzenlenen sportif yarışmalardır.

Olimpizm ve Olimpiyatlar

 Olimpiyatlar ve Olimpizm

Olimpizm; sportif oyunları eğitim ve kültür olgusuyla kaynaştırarak yarışmalardan zevk alma, örneklerden ders çıkarma ve genel ahlak kurallarına saygı göstererek insan hayatının nitelik kazanmasını amaçlamaktadır.

Olimpizm düşüncesinin ana amacı insanın uyumlu bir gelişim süreci kazanmasıdır. Bunun için insanın yaşam tarzının iyileşmesini istemektedir. Olimpiyat oyunları da olimpizm düşüncesi üzerinden şekillenmektedir.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 1974'te olimpizm düşüncesini bir tanımla  Olimpiyat Oyunlarına eklemeyi 1991'de tamamlayıp Olimpiyat Tüzüğünde olimpizm düşüncesi eklenmiştir.

Olimpizm ve Olimpiyatların İlişkisi

Olimpiyat Oyunları olimpik ilkelere göre düzenlenir. Amacı; olimpizmde yer alan dostluk, kardeşlik, mükemmeliyetçilik, daha iyi ve daha güzele ulaşmaktır. Her türlü dil, din, ırk, politik görüş gibi renklerin ayırımına varmadan bir arada olimpiyatları düzenleyerek insanlara saygı göstermek amacıyla  tertiplenir.

Bu nedenle olimpizm olimpiyat oyunlarının temel anlayışıdır. 

Basketbol ve Olimpizm

Basketbolcu adaylarının basketbol eğitimi aldıkları süreçte, olimpizm ve sportmenlik değerlerini benimseyerek bir yaşam ilkesine dönüştürmesi değer kazanmaktadır. Bu nedenle her basketbolcunun bir gün olimpiyatlara katılarak olimpizm değerini yakından görmelerini umut ederim.

Basketbolun kendi içerisinde doğal olarak barındırdığı olimpizm ruhuyla bireysel ve taktik gelişimlerinizi ileriye taşımanızı öneririm.

Bu bağlamda basketbolcu ustalarının hayatlarına bakarak oradan dersler alabilirsiniz.

Olimpizm ruhuyla kalmanız ve bir gün olimpiyatlarda yer almanız dileğiyle...
spacer

Basketbolda Baskılı Savunmalar

Bir basketbol maçında baskı yapmak zorunda kalınabilir. Basketbolda baskılı savunmalar bazen oyunun gidişatını değiştirir. Baskılı savunmalar oyunu kazandırabileceği gibi kaybetmeye de sebep olabilir.

Bugünkü yazımda basketbolda baskılı savunmaları inceleyeceğiz. Genel hatlarıyla baskılı savunmaların tanımını yapacağım.

Baskılı Savunmalar

 Bir Basketbol Maçındaki Baskılı Savunmalar

Basketbol maçlarında öyle anlar olur ki baskı yapmak gerekir. Baskı yapıldığında maçın kaderi değişebilir. Bazen oyunu kazanmmaya sebep olur. Bazen de rakip baskının zayıflıklarını değerlendirip yenilgi yaşatabilir.

Basketbolda baskılı savunma önemlidir. Baskılı savunma yapmak için antrenmanlarda çok çalışmak gerekir. Baskılı savunma yapıldığında oyuncuların ne yapacağını bilmesi için iletişimin güçlü olmasını çok önemli kılmaktadır.

Baskı yapan takımlar için yapılan her hata basket yemeye neden olabilir. Bu tip sayıları yememek için baskılı savunmayı deneyecek takımların pres antrenmanları yapmaları gerekir.

Baskılı Savunma İçin Ne Gereklidir?

Genç basketbolcu adaylarının bu savunmayı yapabilmeleri için yeteri kuvvete sahip olması beklenir. Genç basketbolcu adayları neredeyse bir çeyrek boyunca harcayacağı enerjiyi birkaç dakikada harcaması gerektiği için şarttır. 

Ayrıca baskı yaparken oyuncuların iletişim güçlerini geliştirmek gerekir. Genç basketbolcu adaylarının ne yapacaklarını bilmesi için antrenmanlarda baskılı savunmaların pratiğini çok çalışmak gerekir. 

Oyuncuların zihinsel olarak maçın her anında baskı yapmaya hazır olmaları gerekmektedir. Genç basketbolcu adayları baskı yapmaya hazır değilse, hata yapma olasılığı artacaktır. Böylece rakibin kolay basket bulmasına sebep olabilir.

Baskılı Savunma Türleri

Bir basketbol maçında  genel olarak iki tür baskılı savunma söz konusudur. Bunlar;
  1. Adam adama baskılı savunmalar
  2. Zone baskılı savunmalardır.
Bu baskılar yapıldığında oyuncuların ne yapacaklarını bilmeleri önemlidir. Basketbol oyununda adam adama ve zone baskılı savunmaları kısaca tanımlayalım.

Adam Adama Baskılı Savunma

Her savunma oyuncusu kendisine en yakın olan hücum oyuncusuyla eşleşerek tam sahada bulur. Tam sahada eşleşmelerle baskılı savunma oluşturulur.

Eşleşilen oyuncuyu alarak onun pas almaması hedef olmalıdır. Eğer pas alırsa o oyuncuyu basketbol sahasının kenarlarına doğru iterek orada ikili sıkıştırmalar oluşturup top kazanmaya çalışılmalıdır.

Baskılı Alan Savunması

Bu savunmada her oyuncunun savunduğu bir alan vardır. Genç basketbolcu adayının amacı koruduğu alanı savunmak olmalıdır. Eğer alanına hücum oyuncuları girerse bu oyuncuların savunulmasından sorumlu olacaklar. 

Baskılı alan savunmalarından ikili sıkıştırmalar daha fazla kullanılmaktadır. Amaç; yapılan ikili sıkıştırmalar sonucundan top kazanmaktır.

Genç basketbolcu adaylarına faydalı olmasını düşündüğüm baskılı savunmalar yazımdan yararlandığınızı ümit ederim.

Genç basketbolcu adaylarının basketbol sahasındaki baskılı savunmaların iyi sonuçlar vermesi dileğiyle basketbolla kalın.
spacer

Fastbreak | Avantajları ve Zayıflıkları

Günümüz basketbolu çok hızlı oynanmaktadır. Bundan dolayı takımlar fastbreak atmak istemektedirler. Peki fastbreak oynamanın avantajları ve zayıflıkları nelerdir? Bu yazıda buna yanıt arayacağız.

FASTBREAK | Avantaj ve Dezavantajı

 Fastbreak Atağın Faydaları ve Zararları

Günümüz basketbolu oldukça hızlı oynanan bir oyundur. Bu da takımların fastbreak ataklarını sıkça gündeme getirmektedir. Bundan dolayı basketbol takımları artık bu konuda bir takım ön hazırlıklar yapmak zorunda kalmaktadır. 

Önceki yazımda fastbreak konusunu anlatmaya çalıştım. Bugün basketbolda başlı başına bir hücum sistemi olan fastbreak atağının avantajları ve zayılıkları söz etmek istiyorum. 

Basketbol oyununda her şeyin bir avantajı vardır. Buna karşın zayıflıklar da olacaktır. Bir basketbol takımı hazırlıklarını yaparken zayıflıklarını ellerinden geldiğince minimize etmek için antrenman yapar.

Basketbolda fastbreak atağının avantajları ve zayıflıklarını sıralamak istiyorum. Fastbreak'in güçlü ve zayıf yönleri bildiğiniz zaman bireysel gelişiminiz için neler çalışmanız gerektiğini keşfetmeye başlayacaksınız.

Fastbreak Atağın Güçlü Yönleri ve Zayıflıkları

Bu arada şundan bahsetmek istiyorum. Eğer zayıflıklarınız varsa ve rakibiniz bu dezavantajlı durumunuzdan yararlanmıyorsa ona zayıflık demek anlamsız olur. Bu durumda rakibiniz zayıflıklarınızdan avantaj bulmaya çalışana kadar oradan fazladan bir efor harcamanız gerekmez.

Zayıflık eğer oradan bir avantaj sağlamak için gerekli taktik manevralar yapılırsa dezavantaj olmaktadır. Bir avantaj sağlamak için rakibiniz zayıf yönlerinize saldırmıyorsa basketbolunuzu rutin akışına bırakmanızı öneririm. 

Unutmayın; bir zayıflıktan yararlanıldığı sürece zayıflıklardan söz edilebilir.

Fastbreak'in Avantajları

  1. Rakip takımın sahip olduğu bazı avantajları ortadan kaldırır. Örneğin çember altında güçlü bir savunmaya sahipse oradan zayıflıklar oluşturur.
  2. Fastbreak atan takımlar kolay sayı bulabileceği için rakip üzerinde bir moral çöküntüsü oluşturabilir.
  3. Baskılı savunmaya hazırlık için önemli bir silah olarak kullanılabilir.
  4. Zone savunma yapan takımlara karşı savunma sistemlerini parçalayabilir.
  5. Dengesiz hücum yapan takımlara fastbreak atmak çok etkilidir.
  6. Hızlı hücum oyunculara bir takım özgürlükler sunduğu için bireysel gelişimlerinin önünü açar.
  7. Rakip potaya çabuk gidildiğinden yarı saha hücumuna fazla zaman bırakır. Hücumun 24 saniye olduğu düşünüldüğünde 1 saniyenin ne kadar önemli olduğu görülür.
  8. Geride olan takımların fastbreak basket bulmaları skoru eşitleme fırsatı sunabilir.
  9. Seyirciler hızlı hücumu sever. Çünkü görsel olarak çok hoş pozisyonların oluşmasını sağlar.

Fastbreak'in Zayıflıkları

  1. Fastbreak atmak isteyen bir takım hızlı top sürmek ister. Çabuk pas atmak ister. Bunu yaparken top kaybı sayısı artabilir.
  2. Başarısızlıkla biten hızlı hücumlar, fastbreak atmasına neden olabilir.
  3. Oyun temposu arttığı için basketbolcuların şut yüzdelerinin düşmesine sebep olabilir.
  4. Bir basketbol takımının hızlı hücumda topu kaybetmesi savunmada az adamla yakalanmasına neden olabilir.

Fastbreak Atakta Ne Yapmalıdır?

  1. Basketbolcuların mümkün olduğu kadar az pas yapması gerekir.
  2. Dribling yapan oyuncu pas attığında koşup uygun bir pas açısı oluşturmalıdır.
  3. Basketbolcuların fastbreak esnasında daima ileri gitmeleri gerekir.
  4. Basketbol oyuncuları pası koşan oyuncunun koşu yoluna atmalıdır.
  5. Sıçrayarak pas atılmamalıdır.
  6. Fastbreak koşusu yapan oyuncuların doğru kulvarlardan koşması önemlidir.
  7. Savunma ribaundu alındığı andan itibaren fastbreak koşusu başlamalıdır.
  8. Top süren oyuncunun koşan oyuncuları görmesi gerekmektedir.
  9. Genelde tercih edilecek paslar "göğüs pası" olmalıdır.
  10. Oyuncuların iletişim içerisinde olması önemlidir.
Basketbol oynadığınızda yaptığınız herşeyin bir avantajı olduğu gibi dezavantajının da olduğu bilinmelidir. Eğer bunu bilirseniz, basketbolda zayıflıklardan yararlanmayı alışkanlık haline getirmeye başlayabilirsiniz.

Fastbreak atmanız dileğiyle basketbolla kalın...
spacer

Hızlı Hücum (Fastbreak)

Hızlı hücum basketbolda çabuk sayı bulmak için yapılan bir taktik ataktır. Terminolojide "fastbreak" olarak geçmektedir. Modern basketbolda fastbreak çok önemli bir yere sahiptir.

Hızlı Hücum | Fastbreak

Fastbreak Nedir?

Fastbreak ataklarındaki amaç, rakip takım savunmada organize olmadan önce sayı bulmaya çalışmaktır. Basketbolda fastbreak atmaya çalışan bir takım hızlı paslarla ve atletik oyuncuların koşularıyla etkili olmaya çalışır.

Bir basketbol müsabakasında birkaç çeşit fastbreak atağı yapmak mümkündür. Bunlar; 
  1. Çabuk paslaşarak basket bulma, 
  2. Çabuk dribling yaparak basket bulma, 
  3. Rakip sahaya gittikten sonra ara paslarla basket bulma girişimidir.

Fastbreak Atmanın Amacı

Fastbreak atmanın temel amacı, savunma henüz organize olma fırsatı bulmadan basket bulmaktır.  Basket bulma fırsatlarını basitçe ikiye ayırmak mümkündür. Bunlar;
  1. Hızlı pas yaparak basket bulmaya çalıştığımız sayı girişimine "pas bitiriş" verilir. 
  2. Hızlı driblinglerle basket bulma girişimine "coast to coast" adı verilir.

Fastbreak Transation Nedir?

Savunmanın tam olarak organize olamadığı ama topun temposunun azaltıldığı durumlarda hücum takımının yaptığı basit oyunlara  "fastbreak transtaion" ya da "transation offense" adı verilir. Transation hücumlarına dilimizde  "geçiş oyunu denmektedir..

Transation offense, fastbreak atağının devamıdır. Fastbreak ataklarında sonuç çıkmadığı durumlarda hızlı hücum bitip yarı saha hücum dediğimiz "set offense" başlar. Set offense atağı yarı saha hücum olan taktikler veya sistemlerle çalışır.

Fastbreak Ataklarını İyi Oynamalısınız

Basketbol oynayan genç basketbolcu adayları mutlaka fastbreak atağını çok iyi yapmak durumundadırlar. Modern basketbolda fastbreak çok önemli bir yere sahip olduğunda oyuncuların hızlı akan hücumu oynayabilmeleri onların gelişimine katkı sunacaktır

Burada hatırlatmakta yarar buluyorum. Gelişim göstermek isteyen genç basketbolcu adaylarının açık alanlarda iyi basketbol oynamaları onların yarı saha hücumlarında daha iyi oynamalarını sağlayacaktır. Açık alanlarda basketbol oynamak için mükemmel olan konumlarsa fastbreak ataklarında ziyadesiyle mevcuttur.

Genç basketbolcu adaylarının  fastbreak atmaları dileğiyle basketbolla kalın.
spacer

Basketbolda Perdeleme

Basketbolda perdeleme temel becerilerinden biridir. Basketbolda perdelemenin pek çok terimi kullanılmaktadır. Bazıları; screen, pick, pin ve bloktur.

Temel olarak perdeleme ikiye ayrılmaktadır. Toplu oyuncu için yapılan perdeleme ve topsuz oyuncu için yapılan perdelemedir.

Basketbolda Perde Ya Da Screen

 Perdelemeyle Neler Yapılır?

Perdeleme yaparak takım arkadaşını savunan oyuncuyu daha kolay geçmesini sağlarsınız. Topsuz arkadaşınıza perdeleme yaparak onun koşu şut atmasını sağlayabilirsiniz. Topa yapılan perdelemeden sonra potaya devrilen arkadaşınıza pas atabilirsiniz. Perdelemeyle buna benzer pek çok iş yapabilirsiniz.

Günümüz basketbolunda perdeleme çok fazla kullanılmaktadır. Siz de basketbol oynarken perdeleme yapabilirsiniz.

Perdeleme Nasıl Yapılır?

Bir basketbol oyununda perdeleme yapacağınız rakibin sağına ya da soluna doğru gelerek stop yapınız. Bacaklarınız omuz genişliğiniz kadar açık olsun.  Perdeleme yaptığınız arkadaşınız gidene kadar hareket etmeyiniz. 

Perdeleme yaparken erken hareket etmeniz hücum faulü yapmanıza neden olabilir. Ayrıca bacaklarınızı çok açarsanız basketbol hakemleri size hücum faulü çalabilir. Bacaklarınız omuz genişliğinizde açık olsun.

Perdelemeden Sonra Ne Yapılmalıdır?

Eğer rakibinizin solundan perdeleme yapmışsanız sağ ayağınız üzerinde dönerek potaya yönelin. Rakibinizin sağından perdeleme yapmışsanız sol ayağınız üzerinde dönerek potaya yönelin. 

Basketbol temel tekniklerinden biri olan perdelemeyi kısaca böyle özetleyebiliriz. Siz de arkadaşlarınızla basketbol oynarken perdelemeleri bu şekilde kullanmaya gayret ediniz.

Perdelemeye Genel Bakış

Basketbolda perdeleme temel tekniklerden bir tanesidir. Temel olarak iki çeşit perdeleme vardır.
  1. Toplu oyuncuya yapılan perdeleme
  2. Topsuz oyuncuya yapılan perdeleme
Basketbol eğitimi alan bireylerin perdeleme öğrenirken önce topsuz oyuncuya yapılan perdelemeleri öğrenmelerini tavsiye ederim. Toplu oyuncuya yapılan perdelemeler çok karmaşık bir yapıdadır. Bundan dolayı topsuz oyuncuya yapılan screen, perdelemelerin doğru teknik ve alışkanlık kazanmasını sağlar.

Perdelemenin sizler için faydalı bir yazı olduğunu ümit ederim. Basketbolla kalın.
spacer

BCL | BASKETBOL ŞAMPİYONLAR LİGİ SEZON ÖDÜLLERİ

Basketbol Şampiyonlar Ligi Yılın Ödülleri 2023

 Basketbol Şampiyonlar Ligi Ödülleri Dağıtıldı

Basketbol Şampiyonlar Ligi 2022-23 sezonunun ödülleri Malaga’da düzenlenen final four’dan önce törenle sahiplerini buldu.


Ödülleri kazananlar belirlenmiş  medya ekibi, taraftarlar, son 16’ya kalan takımlarının baş antrenörleri ve kaptanlarının oylarıyla seçildi.

Basketbol Şampiyonlar Ligi MVP


Telekom Baskets Bonn’lu TJ Shorts II sezonun MVP’si seçildi.

Basketbol Şampiyonlar Ligi En İyi Koç


Alman ekibindeki hocası Tuomas Lisalo da sezonun koçu oldu.

Basketbol Şampiyonlar Ligi En İyi Genç Oyuncu


Galatasaray Nef’li Sadık Emir Kabaca sezonun en iyi genç oyuncusu oldu.

Sadık Emir Kabacanın bu başarısı ülkemiz adına bizleri çok gururlandırdı. Umarım kariyeri bizleri gururlandıracak nice başarılarla dolu olur.

Basketbol Şampiyonlar Ligi En İyi Savunma Oyuncusu


Ev sahibi Unicaja Malaga’dan Alberto Diaz sezonun en iyi savunma oyuncusu seçildi.


Şampiyonlar Liginin En İyi Takımı


TJ Shorts II - Telekom Baskets Bonn
Marcelinho Huertas - Lenovo Tenerife
Dario Brizeula – Unicaja Malaga
Akil Mitchell - AEK
Zach Hankins - Hapoel Bank Yahav Jerusalem


Sezonun En İyi İkinci Takımı


Marcus Foster - Rytas Vilnius'lu
Kendrick Perry - Unicaja Malaga
Levi Randolp - Hapoel Bank Yahav Jerusalem
DeAndre Lansdowwne - SIG Strasbourg
Giorgi Shermandini - Lenovo Tenerife

Ödüllerin alan sporculardan başta Emir Sadık Kabaca olmak üzere kariyerlerinde daha nice başarılar kazanmalarını dilerim. Umarım her durumda yine kazanan basketbol olur.
spacer

EUROLEAGUE | SEZONUN ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Euroleague Yılın Ödülleri 2023

 2022-23 Sezonu Euroleague Sezon Ödülleri Sahiplerini Buldu

2022-23 Euroleague basketbolunda sezonun ödülleri sahiplerini buldu. Turkish Airlines Euroleague antrenörleri, takım kaptanları ve taraftarların katıldığı oylama sonunda yılın basketbol ödülleri belirlendi.

Son yılların en heyecanlı sezonunu geçiren Euroleague basketbolunda sezonun ödüllerini kazananlar şöyle oldu. Ödülü alan basketbolcuları tebrik ederim.

Euroleague Basketbolunun En İyi Takımı 

Walter Tavares - Real Madrid
Sasha Vezenkov - Olimpiakos Pire
Mathias Lessort Partizan Mozzart Belgrad
Dzanan Musa - Real Madrid
Lorenzo Brown - Maccabi Playtika Tel Aviv

Euroleague Basketbolunun En İyi İkinci Takımı

Nikola Mirotic - FC Barcelona
Mike James - AS Monaca
Wade Baldwin - Maccabi Playtika Tel Aviv
Kevin Punter - Partizan Mazzart Bet Belgrad
Darius Thompson - Cazoo Baskonia Vitoria-Gasteiz

Yılın En İyi Koçu

Olimpiakos Pire'den Georgios Bartzokas üst üste ikinci kez Turkish Airlines Euroleague'de yılın koçu ödülünü kazandı.

Bartzokas yılın koçu ödülün toplam 3 kere kazandı. Üst üste 2 kere kazanan Euroleague'deki ilk antrenör oldu.

Yılın En İyi Savunma Oyuncusu

Real Madrid'in pivotu Walter Tavares yılın en iyi savunma oyuncusu ödülüne layık görüldü. Turkish Airlines Euroleague kariyerinde 3. kez bu ödülü kazanan basketbol oyuncusu oldu.

Yılın Yükselen Yıldızı

Partizan Mozzart Bet Belgrad'ın genç guard basketbolcusu Yam Maddar, Turkish Airlines Euroleague'deki yükselen yıldız ödülüne layık görüldü.

Yam Maddar, Partizan'ın yılın yükselen yıldızı ödülünü kazanan 3. oyuncusu oldu.

Yılın Sayı Kralı

Olimpiakos Pire'Den Sasha Vazenkov Turkish Airlines Euroleague'nin sayı kralı ödülünü kazandı. Vezenkov bu sezon 38 maçta 17,24 sayı ortalaması yakalayarak Olimpiakos'u final four'a taşıyan en önemli oyunculardan biri oldu.

spacer

Basketbolda Alan Savunması

Basketbolda alan savunması defans çeşitlerinden biridir. Literatürde "alan savunması ve zone savunma" olarak geçer. Bir basketbol maçında altyapılar dışında pek fazla görülen bir savunma değildir.
 
Basketbolda Alan Savunması

 Hangi Alan Savunması Neye Karşı Yapılır?

Alan savunmasının çok çeşidi vardır. Koçlar alan savunmalardan birini neye göre seçer? Basketbol sahasında antrenman yapılan bir alan savunması mı tercih ediyor? Yoksa maçın durumuna göre ihtiyaç duyulan alan savunması mı seçiliyor?

Yukarıdaki sorular uzun uzun yanıt verilebilir.  Takımın koçu başta olmak üzere hangi alan savunmasının seçileceğini belirler. Ancak bu konu üzerinde pek durmayacağım. Çünkü bugünkü yazımda alan savunmasının ne olduğu ve birkaç çeşit alan savunmasından söz etmek istiyorum.

Bazı Zone Savunmaları

Pek çok alan savunması türü vardır. Savunma oyuncularının dizilişi alan savunmasının türünü belirleyen ana unsurdur. Sıklıkla yapılan bazı alan savunmaları şunlardır: 
  • 2-1-2, 
  • 1-2-2, 
  • 1-3-1, 
  • 2-3, 
  • 3-2.
Yukarıdaki alan savunmalarını yaparken aşağıdaki ihtiyaçlar göz önüne alınarak basketbol takımı için belirlenmektedir. Seçilen alan savunmaları genelde şu nedenden belirlenir: 
  1. Sahanın ön tarafını korumak için, 
  2. Sahanın arka tarafını korumak için, 
  3. Boyalı bölgeyi korumak için,
Hangi alan savunması türünün seçileceği yukarıdaki isteğe bağlı olarak değişebilir. Koçlarsa alan savunmalarından birini takımına uygun olduğunu düşünerek belirler.

2-1-2 Alan Savunması

2-1-2 alan savunmasının güçlü yönü şudur: Ön tarafı ve köşeleri baskı altına alır. Ayrıca ribaunt alma olasılığını arttırmaktadır. Pek çok basketbol takımı 2-1-2 alan savunmasını tercih etmektedir.

1-2-2 Alan Savunması

2-1-2 alan savunması uzun menzilli şut atan takımlara karşı sıklıkla uygulanmaktadır. Diziliş itibariyle adam adama savunmayla benzeşebilir. Arkadaki 2 oyuncunun yeteri kadar çabukluğu varsa çok etkili bir savunma olmaktadır. Bun karşın rakibin güçlü bir pivot oyuncusu varsa köşelerde zayıflıklara sebebiyet vermektedir. 

1-3-1 Alan Savunması

Bir basketbol müsabakasındaki 1-3-1 alan savunmasının tercihi çoğunlukta kanatlarda defansın kuvvetini göstermektedir. Rakibin kanattan ve köşelerden şut bulmasını engelleyen bir tür alan savunmasıdır.

Neden Alan Savunması Seçilir?

Alan savunması yapan takımlar genelde give&go ve orta mesafe şutları engellemek için kullanırlar. Oyuncuların faul sorunları olduğunda ve yorgunluğun arttığı durumlarda bir basketbol takımının alan savunması yapmaya başladığı görülmektedir.

Altyapı müsabakalarında oyuncuların teknik ve taktik gelişimlerini yavaşlattığı için alan savunmalarını önermemekteyim. Oyuncuların bireysel teknik gelişimleri hücum ve savunmada tamamlanmadan alan savunması yapmak genç basketbolcu adaylarının sonraki aşamaya sağlıklı geçmesini engellediği kanısındayım.

Altyapılarda neden alan savunması yapılmamalı? Sorusuna verilecek yanıtı uzun uzun ileriki dönemde ele alana kadar basketbolla kalın.
spacer

Read&React Basketbolu | Topsuz Oyuncu İçin En İyi Aksiyonları

 Read&react basketbolunda topsuz oyuncular için yapılacak en iyi aksiyonlar basket cut sırasında ve sonrasında yapılabilir. Topsuz oyuncunun en iyi aksiyonlarındaki seçimi pas&cut aşamasında kazandırılabilir.

Sonraki En İyi Hareketin

Topsuz Oyuncunun En İyi Aksiyonları


Read&React basketbolunda cut yapılarak basket tehdidi oluşmaktadır. Basket cut yapan genç basketbolcu adayları aşağıdaki gibi kararları uygulayarak topsuz oyuncunun yapabileceği en iyi aksiyonları seçebilir.


Bu hareketler genç basketbolcu adaylarının yapacağı sonraki en iyi aksiyonların anahtarıdır. Böylece topsuz alanda basketbol oynamaya başlayan oyuncuların gelişimi inanamayacağınız kadar ilerleyecektir.

Read&react basketbolunun pas&cut aşamasında topsuz oyuncunun yapacağı sonraki en iyi hareketler basketbol taktik gelişimine katkı sağlayacak beceriler bütünlüğünü oluşturacağını rahatlıkla ifade edebilirim.

Topsuz Oyuncu için En Aksiyonlar

  1. Eğer avantaj sağlayacaksa post up yapmak.
  2. Post oyuncusu olarak perdeleme yapmadan önce bir noktayı doldurmak.
  3. Zayıf taraftaki savunmalara perde yapmak.
  4. Takım arkadaşınız için perde kullanmak.
  5. Dış oyuncuları için herhangi bir yerde “back screen” yapmak.
  6. Cut eden takım arkadaşını perdelemeci  olarak kullanmak.
  7. Perde yaptıktan sonra topa görünme (Shape Up).
  8. Cut eden oyuncu post bölgesine girerken ya da post bölgesinden çıkarken ona perde yapmak.
  9. Eğer varsa her iki post oyuncusunu da  çifte yada sıralı perdeci olarak kullanmak.
  10. Give&go oynamak.
  11. Konuma göre değerlendirilebilecek diğer opsiyonlar.

Topsuz Oyuncular

Basketbol sahasında yukarıdaki seçenekler topsuz genç basketbolcu adayının pas attıktan sonra ne yapacağına dair klavuzdur. Koç olarak topsuz oyuncular için en iyi aksiyonları antrenmanlarda çalışarak alışkanlık kazandırmak bir ödev ve görevdir.

Topsuz oyuncunun en iyi aksiyonları işlemeye başladğında read&react basketbolunun modern basketbolun gereksinimlerini kazandıracak karmaşıklığı elde edilme başlanır.

Sonuç olarak read&react basketbol sistemini oynayacaksanız alışkanlıklar kazanılmadan sonraki aşamaya geçmeyin. Çok sabırlı olarak, teknik beceri antrenmanlarını çok yapın..

Taktik gelişiminize katkı sunmasını umduğum read&react basketbolunda topsuz oyuncunun sonraki en iyi aksiyonları umarım basketbolunuzu arzuladığınız noktaya getirir.

spacer

Read&React Basketbolu | Dairesel Hareketin Derinliğine Giriş

 Read&react basketbolunda dairesel hareket sadece penetreyle ilgili bir durum değildir. Dairesel hareket aslında hücumun nasıl devam edebileceğine dair sorulara yanıt arar. Dairesel hareket sonuca gidemeyen penetrelerin devam yolunu gösterir.

Circle Movement'a Derinlemesine Giriş

Dairesel Hareketi Anlamak

Read&React basketbolunda dairesel hareket yapmamızın temel nedeni hareketli oyuncuların daha zor savunulmasıdır. Read&react basketbolu savunma rotasyonlarına göre ters yönde hareket eder. Dairesel harekette penetre başarısız olduğunda yeni bir aşamanın devreye girerek devam edebilir.

Dairesel harekette topsuz oyuncular topun hareketine göre bir tane reaksiyona sahiptir. Yani penetre eden bir oyuncunun boşalttığı nokta başka bir oyuncu tarafından doldurulur. Bu yüzden dairesel hareket yönü doğal pas yönüne doğru olmaktadır. Topsuz oyuncuların reaksiyonu da top yönüne dairesel hareketi yapmaktır.

Dairesel Hareketin Yönü

Dairesel harekette herkes bir yöne hareket eder. Bu reaksiyon penetrenin başarısız olduğu durumda genç basketbolcu adaylarının gidebileceği boş bir nokta olduğunu göstermektedir. Başarısız olan penetrecinin gideceği yer genelde boşalan doğal pas noktasıdır.

Doğal pas noktasına gitmek ayrıca taktiksel bir saldırının tetikleyicisidir. Bu taktik atağa kaçış noktası (Bounce off) denir. Bir  penetreci başarısız olduğunda ona daha iyi bir seçenek sunma konumudur. Eğer penetreci başarısız olursa kaçış noktası taktik atağıyla hücumun akışı devam ettirilebilir.

Dairesel Hareketin Test Edilmesi

Genç basketbolcu adaylarına dairesel hareketi şu testi yaparak kontrol edebilirsiniz. 5-dışarda formatında antrenman yapılır. Sadece toplu oyuncuya ne yapacağı söylenir. 

Örneğin; arka arkaya 2 kere noktaya dribling, penetre pas, kaçış noktası ardından pas&cut vs.

Bounce off (Kaçış noktası) 

Penetre edildiğinde savunma drive açısını kapatırsa topu kontrol eden genç basketbolcu adayı geriye driblingle dış noktaya gitmesine kaçış noktası denir. Kaçış noktası basketbolda bir taktik ataktır.

Kaçış noktası taktik atağıyla topsuz oyuncular pası ne zaman alacaklarını bilemeyecekleri için sadece reaksiyonları test edilmiyor. Genç basketbolcu adayları pas aldıklarında otomatik basketbol oynamaları sağlanıyor.

Görüldüğü gibi read&react basketbolu pek çok taktik atağı içerisinde bulundurmaktadır. Böylece üst yapıdaki karmaşık basketbol yapısını genç basketbolcu adaylarına aşılamaktadır.

Dairesel hareket sadece temel taktik bilgiyi öğretmekle yetinmez. Ayrıca basetbol maçında oluşan konumlara göre gerekli taktik atakların kullanılmasını öğretmektedir.

Read&react basketbolunda dairesel hareketin derinliğine küçük taktik atak saldırıları eklenerek genç basketbolcu adaylarının karmaşık hale gelen basketbolu anlamalarına yardımcı olacaktır.

Sonraki yazıda görüşene kadar basketbolla kalın.
spacer

Read&React Basketbolu | İlk 4 Aşamanın Kontrol Noktası

Read&react basketbolunun ilk 4 aşamasının kontrol noktasını test etmek için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz. Daha sonra oyunun akışında gelişimi gözlemeniz gerekir.

Read&react basketbolunun ilk 4 aşaması şunlardır:
  1. Pas&cut
  2. Post pas&cut
  3. Noktaya dribling
  4. Penetre

Read&React Basketbolunda ilk 4 aşama hakkınıda

İlk 4 Aşamanın Kontrol Noktası

  1. Genç basketbolcu adayları birbiriyle iletişim kurmalıdır. Basketbolda  ne kadar çok iletişim kurulursa bir takımın kimyası o kadar iyi olacaktır.
  2. Maçlarda ve antrenmanlarda savunma ne yaparsa yapsın, bazı aşamaları doğaçlama olarak meydana gelir. Böylece genç basketbolcu adaylarının reaksiyonları nerede ve en çok hangi konumlarda hatalı yaptıkları görülebilir. 
Yukarıdaki noktaları belirledikten sonra genç basketbolcu adaylarını bu konumlarda eğiten driller yapılmalıdır. Bu tip antrenmanlar yapıldıkça genç basketbolcu adayları her seferinde doğru reaksiyonu yapmaları önemli ölçüde geliştirecektir.

Güvenlik Noktası Hakkında

Güvenlik noktası penetre yapan oyuncu için tercih edeceği son yerdir. Penetreyi gerçekleştiren genç basketbolcu adayının öncelikeleri şunlar olmalıdır:
  • Çember, 
  • Doğal pas noktası, 
  • Baseline cut, 
  • Post kaymaları 
  • Yukarıdakiler savunuluyorsa güvenlik noktasına bakılır.

Topu kontrol eden genç basketbolcu adayı stop yaptıktan sonra reverse pivot yaparak güvenlik noktasına pas vermelidir.

Bütün seçenekler savunuluyorsa ne olur?

Penetre eden oyuncu içeri girdiğinde post oyuncusu olarak değerlendirilmelidir. Bu konuma göre güvenlik noktasındaki oyuncu eğer postu beslemiş olsaydı, hangi reaksiyonları yapacaksa onları yapmalıdır. 

Bu davranış biçimi ekstra aksiyonlarla oyuncuların belaya giren başlarını kurtarmaya yardımcı olacaktır.

Kaçış Noktası Taktik Saldırısı (Bounce Off Escape)

Yukarıda çembere gidilemediği durumda alternatif yoldan söz ettik. Şimdiyse bir taktik saldırıdan söz ederek konumu perçinleyelim.

Örneğin; penetre eden oyuncu sağa dışarı açıldıktan sonra (escape hatch), ardından sola doğru penetre etmesi kaçış noktası taktik saldırısı olarak geçer. Genç basketbolcu adayı bu saldırıyı bilinçli yapıyorsa takımına çok katkı sağlar. Fakat bilinçsiz bir oyuncuysa, takımına bencil oyuncu nasıl zarar veriyorsa o da öyle zarar verir.

Penetreci sağa hareket ederse tüm hücum oyuncuları sağa doğru hareket eder. Bu durum savunma oyuncularını rotasyona zorlar. Büyük olasılıkla penetreye yardım yapılır.

Penetreci kaçış noktasına giderse, çabucak soldan atak yapar. Savunma rotasyonla yüklenmesinden dolayı bir zayıflık oluşturabilir. 

Savunmanın hata yapmadığını ve ikinci atağı da savunduğunu varsayarsak.

Topu kontrol eden oyuncu hala kaçış noktasına gidebilir. Burada her şey mümkündür. Savunma başarılı olarak iki kez ard arda penetreyi durdurmuş olabilir. Yine de zayıflık yaratmış olabilir. Buraları görmek genç basketbolcu adayları için çok değerli olacaktır.

Kaçış noktası saldırısında iki hareketle savunma rotasyona girmiştir. Ancak hala top el değiştirmemiştir. Kaçış noktası saldırısı burada hem savunmanız hem de atağınız için bir teşhis aracı olarak kullanılmıştır. 

Savunma bu baskının altından kalkabiliyor mu? Dairesel hareketi genç basketbolcu adayları doğru şekilde yapabilecek alışkanlıkları kazanmış mı? Bunlar gözlenir.

Read&react basketbolundaki ilk 4 aşamanın kontrol noktası artık basketbolun derinlemesine girmeye başlanacağının zamanıdır. Genç basketbolcu adayları hazırsa ilk 4 aşamanın ardından basketbol adına güzel işler çıkmaya başlayacaktır.

Sonraki yazıda görüşene kadar basketbolla kalın.

spacer