Box and One Defence | Pasların Savunulması

Box and one defence yazı serisinin bu bölümünde pasların savunulmasını konuşacağız. Pas yapıldığında genç basketbolcu adayının savunmada yapacaklarını anlatacağım.

Box and 1 - Skip Paslar

 Box and One Defence'te Pasları Savunmak

Genç basketbol koçlarının oyun felsefesine bakış açışı göstermeyi amaçlamaktayım. Basketbol taktik gelişimin yanında bireysel gelişimin nasıl olacağından biraz olsun söz edeceğim.

Box and one defence yapıldığında skip pas atılırsa, topu savunmadan sorumlu olan oyuncu  koşarak topu savunmalıdır. Box and one defence yapıldığında en çok kullanılan pasların nasıl savunulacağına bakalım.

Box and One Defence Yapıldığında En Çok Kullanılan Paslar

  1. Kanattan köşeye atılan pas
  2. Köşeden kanada atılan pas
  3. Tepeden köşeye atılan pas
Box and one defence yapan takımlar en çok yukarıdaki pasların oluştuğu konumlarla karşı karşıya kalır. Şimdi basketbol sahasında bu pasların nasıl savunulacağına bakalım.

Kanattan Köşeye Pas

Kanattan Köşeye Pas
Kanattan köşeye pas atıldığında, kutunun altında bulununa yardım çizgisindeki genç basketbolcu adayı dışarı çıkarak dip çizgiyi kapatmalıdır. Topu savunan oyuncu kuvvetli close out yapmalıdır.

Köşeden Kanada Pas

Köşeden Kanada Pas
Zayıf taraftaki kutunun üstünde bulunan genç basketbolcu adayı close out yapmaktan sorumludur. Box and one defence oynarken bu konumunda hücum oyuncusunun herhangi bir tarafa yönlendirilmesi istenmez. Topu herhangi bir tarafa yönlendirmeden savunulması gerekir. 

Tepeden Köşeye Pas

Tepeden Köşeye Pas
Kutunun altında top tarafındaki oyuncu dip çizgiyi kapatacak şekilde close out yapmalıdır. Buradaki savunma oyuncusu kendisine perde yapılacağını düşünerek savunma pozisyonunda olmalıdır. Çünkü box and one defence yapılırken bu konumda perdeleme boş şut imkanı sağlamaktadır.

Box and One Defence Önerileri

Eğer adam adam ilkeleri tam anlamıyla kazanılmışsa, box and one defence uygulamaları basketbol takımları için zor olmayacaktır.

Tekrar etmekten fayda görüyorum. Box and one defence yapılmasını altyapı takımları için önermiyorum. Altyapı takımlarının adam adama savunmasını ana defans olarak belirlemelerini öneririm.

Sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.