Triangle Two Defence | Kuvvetli Yanları ve Zayıflıkları

Triangle two defence kombine savunmalara bir örnektir. Kuvvetli yanları olduğu gibi zayıflıkları da vardır. Bu yazıda triangle defence'in kuvvetli yanları ve zayıflıklarına bakacağız.

Triangle Two Defence - Güçlü Yönleri ve Zayıflıkları

 Triangle Two Defence'in Kuvvetli Yanları ve Zayıflıkları

Basketbol dersinin bu serisinde taktik gelişimi açısından baktığımızda  triangle two defence oynamanın kuvvetli yanlarına ve zayıflıklarına bakacağız.

Triangle two defence yapmayı basketbol altyapılarında kullanılmasını önermemekteyim. Fakat özellikle genç basketbol koçu arkadaşlarımın fikir edinmesi için birkaç vurguda bulunmak istiyorum.

Kuvvetli Yanlar ve Zayıflıklar Ne Demektir?

Meşhur bir söz vardır. Eğer bir zayıflıktan yararlanamıyorsanız. Ona zayıflık diyemezsiniz. Zayıflık, ondan yararlandığınız sürece bir avantaj sağlar.

Basketbolda triangle two defence yapmayı seçen bir takım aşağıdaki kuvvetli yanlara karşın zayıflıkları da göze almaktadır. Eğer o zayıflıklardan rakip basketbolcular yararlanamazsa o zaman bir zayıflıktan söz edilemez manası ortaya çıkabilir.

Şimdi basketbolda triangle two defence yapmak isteyen takımların kuvvetli yanlarına ve zayıflıklarına bakalım.

Triangle Two Defence'in Kuvvetli Tarafları

  1. Uygulaması kolaydır. Temel savunma funthemenal bilgisi alan genç  basketbolcu adayı bu savunmayı kolaylıkla yapabilir.
  2. Rakibin 2 etkili basketbolcusunu kontrol eder. Rakibin etkili olan 2 oyuncusunu adam adama savunduğu için hem onları yorar hem de bu oyuncuların üzerinde sürekli bir baskı yaratır.
  3. Rakibin görece daha zayıf olan oyuncularını şut atmaya teşvik eder. Etkili oyuncular potaya atak yapamadıkları zaman süre daralmasından kaynaklı daha zayıf oyuncuların topları kullanması gerekecektir. 
  4. Triangle two defence karşı atak olarak fastbreak ataklarını gerçekleştirebilir.

Triangle Two Defence'in Zayıflıkları

  1. Her zone savunmasında olduğu gibi triangle two defence oynayan takımlar yüksek postta bir zayıflık yaratır. Bu alanı savunmak üçgen oluşturan oyuncuların ortak sorumluluğundadır.
  2. Eğer etkili oyuncular haricinde diğer oyuncuların dış şutları varsa zayıflık oluşur. Çünkü triangle two defence yapan takımlarda skip paslar yapıldığında dış bölgenin savunulması problem yaratabilir.
  3. Eğer etkili olan 2 oyuncudan biri pivot oyuncusu ise, o zaman triangle two defence işe yaramayabilir. Bu savunmayı yaparken etkili 2 dış oyuncu varsa tercih edilmelidir.
Sonuç olarak basketbol eğitiminde taktik gelişimi konusunda fikir oluşturması amacıyla triangle two savunmasına değindim.

Triangle two defence; altyapı basketboluna önerdiğim bir savunma değildir. Bir sonraki basketbol eğitimi içerikli yazıda görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.