Box and One Defence | Yapısı

 Box and one defence kombine savunmalara örnektir. Kutu savunması olarak ta bilinir. 1 genç basketbolcu adayı adam adama oynarken, 4 oyuncunun alan savunması yapmasıdır.

Box and 1 Defence

Basketboldaki Box and One Defence 

Basketbolda rakibin etkili bir oyuncusu olduğunda box and one defence etkili sonuçlar vermektedir.

Box and one defence; rakibin en etkili hücum oyuncusuyla bir oyuncunun adam adama savunma yapmasıdır. Basketbol sahasındaki diğer 4 oyuncununsa alan savunması yapmasıdır. Basketbolda bu defans kombine savunmalara örnek teşkil etmektedir.

Savunmada zone yapan oyuncular kutu şeklinde dizildiği için kutu savunması adı da verilmektedir.

Box and one defence yapan bir takımda ana hedef; rakibin hücum düzenini bozmaktır. Bunu rakibin hücum opsiyonlarını kısıtlamaktır.
Box&1 Dizilişi

Box and One Defence Kuralları

Bir basketbol maçında box and one yapıldığında rakibin etkili oyuncusunun topla buluşması minimize edilmelidir. Adam adam savunma yapan genç basketbolcu adayının çok iyi “deny” yapması gereklidir. Bu savunma oyuncusu yardımlara gitmez. Tek sorumluluğu etkili hücum oyuncusunun topla buluşmamasıdır. 

Rakibin etkili hücum oyuncusu topu aldığında, üzerinde yoğun bir baskı oluşturmalıdır.

Kutudaki oyunculardan biri şutu engellemeye çalışır. Şut atıldığında ise kutudaki diğer 3 oyuncunun görevi savunma ribaundunu kovalamak olmalıdır. 

Basketbol müsabakasında kutu savunması yapılırken, kutuyu oluşturan oyuncuların ribaunt alma özelliklerine sahip olması gereklidir.

Box and One Defence vs Etkili Hücum Oyuncusu

Etkili hücum oyuncusu topu aldığında kutudaki oyuncular hemen pozisyonlarını alarak yardıma hazır beklemelidir. 

Basketbolda box and one defence yapan takımlar etkili hücum oyuncusunu pas atmaya teşvik etmelidir. Böylece basketbol maçında etkili oyuncu oyun dışına itilmek istenir.

Bir basketbol müsabakasında görülebilecek kutu savunmasının detaylarını ve  devamını öğrenmek için lütfen sonraki yazılarımı bekleyiniz.

Sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.