Basketboldaki Bireysel Gelişim için Bir Drill | 4 Köşe Pas

 

Drill: 4 Köşe Pas

Bireysel Basketbol Becerisini Geliştirecek Bir Drill : 4 Köşe Pas

Basketbolda funthemental çalışmak çok önemlidir. Oyuncuların bireysel gelişimi açısından gereklidir. Bugünkü yazımda basketbolcuların bireysel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm bir drilli sizlerle paylaşmak istiyorum.

4 köşe pas drillini çalışırken birkaç beceriye dikkat edeceğiz. Bunlar; stop, pas, penetre ve saha paylaşımındaki ideal pas noktasıdır. Bir basketbol müsabakasında sıklıkla karşımıza gelen pozisyonlarda hem penetre, hem pas, hem de basketboldaki saha paylaşımları alışkanlıklarını kazandırmaya çalışacağız.

Eğer sistem basketbolu oynattığınız bir takımınız var ise bu antrenman ayrıca maç hazırlığı olacaktır. Oyuncularınıza vereceğiniz dönütler ise pre-taktik olarak değer kazanacaktır.

 

4 Köşe Pas Drillinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tek potada antrenman yapacağınız bir drilldir. Oyuncu sayınıza göre basketbolcuları potalara dağıtarak oyuncularınızın daha fazla pratik yapmasını sağlayabilirsiniz.

Maç temposunda yapacağınız antrenman ile oyuncularınızın bireysel gelişimlerine katkı sağlarsınız. 4 köşe pas drillinde çok tekrara ve detaylara dikkat etmenizi öneririm.

Oyuncularınızın kuvvetli penetre etmesi, pasların yeteri kadar güçlü ve uygun açıyla gitmesi, pasın atılacağı ideal noktaya no-look denen pasların atılması sağlanabilir.

Basketboldaki 4 köşe pas drillinde maç içerisinde ideal pas noktası alışkanlıkları kazanmanız oyunun sonraki akışına da katkı sağlayacaktır.

 

4 Köşe Pas Drillinin Yerleşimi 

4 Köşe Pas Antrenmanı
Köşeler ve iki guard konumundaki dış noktalar olmak üzere 4 konumumuz vardır. Her noktaya oyuncuları eşit sayıda yerleştirin.

Tüm noktalardaki baştaki oyuncularda birer top vardır. Oyuncular Üçlü Tehdit Pozisyonunda hazır beklerler.

Koçun düdüğüyle birlikte tüm oyuncular soldan penetre ederler. 

Daha sonra paint’te stop yapıp sol taraftaki ideal noktaya pas atarlar. Köşeden penetre eden oyuncular baseline penetre yaptıklarının farkında olarak karşı köşeye pas atarlar.

Pas veren her oyuncu pas attığı noktadaki grubun sonuna geçer. Böylece her seferinde farklı pozisyonlarda penetre ve pas çalışması yapılır.

Basketbolcuların doğru açıdan, kuvvetli ve çabuk penetre etmesi istenmelidir. Pasların çift elle atılmasına dikkat edilmelidir.

Çabuk, düz bir hatta ve kuvvetli pasların atılması önemlidir.

Oyuncular paintte stop yaparken kesinlikle çemberi tehdit ettikten sonra pas atmalıdırlar.

Üçlü tehdit pozisyonlarından penetre ve pas kullanıldığından dolayı antrenman esnasında mutlaka üçlü tehdit vurgusunu yapın.

Basketbolda pas atmak kadar almanın da önemini vurgulamak için pas alacak oyuncuların pozisyonularına da dikkat edilmelidir.

Basketbol becerilerinin gelişmesi için 4 köşe pas drilli sağdan da yapılarak antrenman çeşitlenmelidir.

 

Sonuç 

Basketbol bireysel gelişiminiz için önerdiğimi bu drillde uygulamayı yapacak herkese başarılar dilerim.

Ancak Read&React basketbol sistemini düşünerek oyun bilgisine nasıl katkı yaptığını vurgulamak istiyorum:

1.      Penetre sağdan yapıldığında dış oyuncular sağa rotasyon yapmalıdır. Bu alınacak en ideal pas için gereklidir.

2.      Penetre eden basketbolcunun penetre durdurulduğunda sorunun nasıl çözüleceğini gösteren 4 yoldan biridir. Diğerleri laker cut high, laker cut low ve X cut’tır.

3.      Çemberin tehdit edilmesinin önemi vurgulanır.

4.      Hücum için gerekli şartların neler olduğu vurgulanır. Pas, penetre, cut, spacing ve saha yerleşimi.

5.      Basketbolda oynanan set düzen dışına çıksa bile akıcılığı sağlanır.

Umarım basketbolcular için 4 köşe pas drilli fayrdalı olmuştur.


4 Köşe Pas Drillinin Videosu 


 

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.