Box and One Defence | Baklava

Box and one defence kutu dizilimindedir. Kutu olan oyuncular baklava şeklinde dizilim gerçekleştiğinde savunmanın adı diamond one defence olmaktadır.

Box and 1 Defence or Diamond

Diamond One Defence (Baklava Savunması)


Diamond one adını alan kutu savunması nasıl bir bakış açısına sahip? Alan savunmaları ve kombine savunmaların genç basketbolcu adayı tarafından tamamen anlaşılabilmesi için adam adama savunma ilkelerini çok iyi öğrenmiş olması gerekmektedir.

Aksi durumda bilgi ve beceri eksikliğiyle genç basketbolcu adayı bir üst aşamaya çıkacaktır. Biriken eksiklikler ilerde onların basketbol becerilerini zorlaştırabilir.


Baklava Dizilişi Nasıldır?

Diamond 1 Defence

Bu diziliş alan savunması yapan oyuncuların baklava dilimi şeklinde dizilmesiyle gerçekleşir. Diamond one defence dizilimi alanı daha etkili kullanmak için yapılır. Buna karşın iç tarafta daha az yardım söz konusu olmaktadır.

Baklava savunması yapılacaksa pivot oyuncunun etkili bir savunma oyuncusu olması ön şarttır. İkinci koşulsa dış şutu olan bir takım olması gerektiğidir.

Baklava Savunması Nasıl Yapılır?

Baklavanın tepesindeki oyuncu topu tepedeyken savunur. Top başka bir noktaya gittiğinde yüksek postu kontrol eder.

Baklavadaki kanat oyuncular; kanattan köşeye kadar olan tüm alanı kontrol etmekten sorumludur. 

Baklavanın altındaki oyuncunun görevi; çemberi çok iyi korumaktır. Diamond one defence yapılacaksa baklavanın altındaki genç basketbolcu adayı çok iyi bir pivot oyuncusu savunmacısı olmalıdır.

Sonuç olarak ifade edecek olursam; box and one defence kullanılması gereken temel bir savunma değildir. Benim önerim genç basketbolcu adayları için ana savunma adam adama olmalıdır.

Kutu savunması, maç içerisinde etkili olan bir hücum oyuncusunu durdurmak için kullanılabilir. 

Box and one defence kullanıldığında çoğu zaman kurtarıcı bir taktik manevra olarak öne çıkabilir. Savunma yapılırken; yaratıcılık ve beceri koçlarla oyuncuların ellerinde olur.

Bir sonraki basket dersi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.