Triangle Two Defence | Yapısı

 Basketbolda triangle two defence kombine savunmaların bir örneğidir. Basketbolda triangle two defence yapan takımlar, rakibin etkili iki oyuncusunu devre dışı bırakmak amacıyla yapar.

Triangle Defence-1

Triangle Two Defence Nasıl Yapılır?


Basketbolda triangle two; 2 oyuncu adam adama savunma yaparken, diğer 3 oyuncudan biri tepede diğer ikisi postta üçgen kurarak alan savunması yapmasıdır.

Triangle two defence yapılırken takımın savunma yapacağı 3 farklı konumdan söz edilir.

Triangle Two Defence Konumları 

  1. Adam adama oynayan 2 oyuncunun konumu, 
  2. Üçgenin tepesindeki oyuncunun konumu,
  3. Üçgenin altındaki 2 oyuncunun konumudur.
Triangle Two Defence Dizilişi

Adam Adama Oynayan Oyuncular


Bir basketbol maçında triangle dwo efence başarılı olacaksa, adam adama savunma yapan oyuncularının etkili olması gerekir. Adam adama savunma yapan oyuncuların çok iyi “deny” yapması şarttır. 

Bunun yanında savundukları oyuncuların işini zorlaştırmaları çok önemlidir. Adam adama savunma oyuncularının rotasyon ve yardım konusunda herhangi bir sorumlulukları yoktur. 

İlgilendikleri tek şek tuttukları hücum oyuncularının işini zorlaştırmaktır. Faul yapmaktan kaçınmaları önemli bir ayrıntıdır.

Üçgenin Tepesini Savunan Oyuncu


Üçgenin tepesinde bulunan oyuncu büyük bir alanı savunmaktan sorumlu olduğu için topu iyi savunan bir oyuncu özelliğine sahip olmalıdır. Atletik olarak hızlı ve çabuk bir oyuncu olması beklenir.

Üçgenin tepesindeki oyuncunun sorumlulukları şunlardır: 
  1. Topun yüksek posta gitmesini engellemek. 
  2. Top serbest atış çizgisinin üstünde olduğunda topu da savunmalıdır.

Üçgenin Altında Oynayan Oyuncular


Üçgenin altındaki iki oyuncu çemberi korurlar. Çemberi koruyacak oyuncular; 
  1. Fiziksel olarak oyunculardan oluşmalıdır. 
  2. Alçak postu savunabilmelidir. 
  3. Top serbest atış çizgisinin üstündeyse pivotun önünde, top serbest atış çizgisinin altındaysa topu savunma ve yardımdan sorumludur.

Bir basketbol maçında triangle two defence yapan takımlar savunma ribaundu konusunda duyarlı olmalıdır. Üçgen kuran oyuncuların savunma ribaundunda etkili olmaları beklenmektedir.

Triangle two defence konusunun devamını sonraki yazıda takip edebilirsiniz. Basketbol oyunuyla ilgili fikir verdiğini ümit ederek, basketbolla kalmanızı dilerim.

 

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.