Pozisyonsuz Basketbol Oynatın

 Genç basketbolcu adayının ilerde A takıma yükselmesi isteniyorsa, pozisyonsuz basketbol oynatın! Neden mi? Uzun vadede basketbolcu yetişmesi için bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmekteyim.

Altyapıda Pozisyonsuz Basketbol

Altyapıda Pozisyonsuz Basketbol Oynanmalı!


Genelde altyapılarda genç basketbolcu adayının fiziksel ve beceri durumlarına göre erken yaşlarda belli pozisyonlar verilerek basketbol oynatılmaktadır. Oysa uzun vadedeki basketbol eğitimi A takım hazırlığı için gereklidir. Pozisyonsuz basketbol oynatılması bunun için gereklidir.

Neden mi? Şimdi bu sorunun yanıtını vermeye çalışacağım.

Basketbolcu adaylarına fiziksel ve beceri düzeyine göre pozisyonun belirlenmesi altyapı maçlarını kazandırmaktadır. Bu tercih çoğu koç tarafından kullanılmaktadır.

Basketbolcu adaylarının özellikle U16 döneminden sonra fiziksel ve beceri düzeylerinin belirmeye başlayacağını düşündüğümüzde genç basketbolcu adaylara sadece belli pozisyonları değil tüm pozisyonları deneyimleme fırsatı sunulmasını düşündüğüm için pozisyonsuz basketbolu oynatın diyorum.

Pozsiyonsuz Basketbol Oynarken


Pozisyonsuz basketbol oynatmak genç basketbolcu adayının daha sonrası için gerekli olduğunu düşünüyorum. Örneğin; pivot olan pek çok profesyonel basketbol oyuncusu altyapıdayken boyu kısa diye guard oynatılmıştır. Uzayıp kendi pozisyonuna geçtiğinde çok başarılı olduklarına dair pek çok basketbolcu bulunmaktadır. 

Bu basketbolcular altyapı yıllarında farklı pozisyonlarda oynamanın avantajını kullanmışlardır. Ömer Büyükaycan, Anthony Davis, David Robinson buna örnek gösterilebilir.

Pozisyonsuz basketbol oynayan genç basketbolcu adayı hangi avantajlara sahiptir? 


Baskıya karşı top sürme, savunma oyuncusunu yenme, mücadele etmek vs. Genç basketbolcu adayının pozisyonsuz basketbol oynaması zayıflıklarını görerek güçlendirme fırsatı sunar. Güçlü yönlerinin  nitelikli hale getirmelerini sağlar.

Genç basketbolcu adayının pozisyonsuz basketbol oynadığında kazanacağı şeylerden biri basketbol zekalarının gelişimidir. Çünkü oyunun pek çok sahnesini gerçek hayat olan maçlarda deneyimler. Bununla birlikte artık çözüm üretmeye başlar. Yani savunmadan hücuma geçiş ya da tersini algılar. Dengesiz eşleşmeler, koridorları kullanma becerisi gelişir.

Pozisyonsuz Basketbol Oynatmak Eğlendirir


Pozisyonsuz basketbol oynayan genç basketbolcu adayı eğlenir. Maçlardan ve antrenmanlardan keyif alır. Sorunları  kendi çözme yetisi genç basketbolcu adayını mutlu edecektir.

Pozisyonsuz basketbol bir oyun felsefesidir. Belli kurallar temelinde oyuncuların karar verme becerilerini geliştirir. Alışkanlıklar ve sistemin basamakları üzerinde oyunun özünü genç basketbolcu adayına aşılamaktadır.

Pozisyonsuz basketbol oynayabilen çocuklar aslında pek çok konumda ilerde çizilecek olan setleri doğal gelişimleri içinde oynamaktadırlar. Bu durum altyapı oyuncularının A takım seviyesine sağlıklı şekilde hazırlamanın bir avantajı olmaktadır.

Yıllardır izlediğim altyapı maçlarında set hücumlarının işe yaramadığını söyleyebilirim. Ortalama 80 hücum yapan bir takım aşağı yukarı 5 defa set hücumu gerçekleştirmektedirler. Geriye kalan hücumlardan fastbreak ataklarını çıkardığımızda oynanan ataklar idmanların büyük bir kısmını alan set atağının en az 10 katı olmaktadır.

Bu gözlem bile pozisyonsuz basketbolun altyapılarda ne kadar gerekli olduğunu göstermektedir.

Pozisyonsuz Basketbol Oynatmak İsteyenler


Pozisyonsuz basketbolu oynatmak isteyen koçların olmazsa olmazı sabırdır. Eğer sabredecek bir yapıya sahip değilse baştan kaybeder.

Pozisyonsuz basketbol oynatacak genç antrenörlerin bu sistemde koçluk becerileri, oyun bilgileri ve oyun fikirleri gün geçtikçe gelişecektir. Hatta ilerleme hızına kendileri bile inanamayabilirler.

Pozisyonsuz basketbolda benim önerim read&react basketboludur. Çünkü bu sistemde ilerde pivotlu tek pivotlu, çift guard ya da bir oyuncunun özelliklerine göre ayarlamalar yapabilir. Motion offense, princeton offense, passing game gibi pozisyonsuz basketbol sistemleri başka örenkeler olarak sıralanabilir.

Sonuç olarak;


Genç antrenör arkadaşlarıma önerim: Eğer altyapıda koçluk yapıyorsanız mutlaka pozisyonsuz basketbolu oynatın. Sizin ve oyuncuların gelişimine kendiniz bile inanamayacaksınız. Buradaki tek engeliniz sabırdır. Çok sabırlı olmalısınız.

Başka bir yazıda görüşene kadar basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.