Box and One Defence | Sorumluluklar

Genç basketbolcu adayı ve genç koçlara bir fikir vermesi amacıyla bu yazıda box and one defence konusundaki oyuncuların sorumluluklarına değineceğim. 

Kutu savunması olarak ta adlandırılan box and one defence yapan takımlarda genç basketbolcu adayının ne gibi görevleri olduğunu değerlendireceğim.

Box and 1 Defence Sorumluluklar

 Box and 1 Defence Yapan Oyuncuların Sorumlulukları

Box and one defence konumu aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Box and one savunmasını seçen bir basketbol takımında genelde 3 konum oluşur. Bu konumlara göre savunma oyuncularının sorumluklarıysa aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Box and One Defence

Box and One Defence Konumları

  1. Adam adama savunma yapan oyuncu
  2. Kutunun üstündeki savunma oyuncuları
  3. Kutunun altındaki savunma oyuncuları

 Adam Adama Savunma Yapan Oyuncu

Rakibin en etkili hücum oyuncusunu savunulmasından sorumludur. Rakibin etkili hücum oyuncusunun işini zorlaştırmak tek görevidir.

Bunu yapmak için; top etkili hücum oyuncusunda değilken çok kuvvetli “deny” yapmalıdır. Top etkili hücum oyuncusundayken topun üzerinde güçlü bir baskı oluşturmalıdır.

Bu savunma oyuncusunda bulunması gereken özellikler: Akıllı, savunmayı seven, disiplinli, sinirlerine hakim olabilecek ve soğukkanlı olan oyunculardır.

Kutunun Altında Savunma Yapan Oyuncular

Box and one defence yapan takımlarda kutunun altında oyuncuların sorumlulukları şunlardır: Post savunmasını yapabilmek, köşeleri savunabilmek ve sahanın zayıf tarafında olduklarında yardıma giden, ribaund alabilen oyuncular olmalıdır.

Top tarafında oldukları zamanlardaysa pivotun önünde pozisyon almalıdırlar. Close out yaptıktan sonra pota altına çabuk dönen oyunculardan kurulmalıdır.

Kutunun Üstünde Savunma Yapan Oyuncular

Kutunun üstünde savunma yapan oyuncular topu dışarda tutmalıdır. Top kendi tarafında olduğundaysa dışarıyı savunmakla sorumludurlar. Savunma ribaunduna girebilmelidirler.

Basketbolda box and one defence seçildiğinde kutunun üstündeki savunma oyuncuları hızlı, topu iyi savunan ve çabuk oyunculardan kurulmalıdır.

Altyapı müsabakalarında önerdiğim bir savunma olmamakla birlikte en sık görülen kombine savunması box and one olmaktadır.

Basketbol eğitimini sürdüren genç basketbol emekçilerinde yeni fikirler uyandırması amacıyla box and one defence konusuna giriş yaptım.

Basketbolda bir sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.