Box and One Defence | Kuvvetli ve Zayıf Yanları

Box and one defence yapan takımların güçlü ve zayıf yanları nelerdir? Kuvvetli taraflarını kullanırken hangi zayılıklara sahip olur? 

Kombine savunmaların genç basketbolcu adayına öğretilmesi nispeten daha kolaydır. Bu tip savunmalar rakibi oyun planının dışına itmek için kullanılır. Bunla birlikte dış şuta karşı her zaman tedbirli olmak gerekir.

Kutu Savunmasının Zayıflıkları

Kutu Savunmasının Kuvvetli Yanları ve Zayıflıkları

Kutu savunması basketbol sahasında box and one veya diamond one defence olarak görülebilir. Rakip takımda yıldızlaşan basketbolcuyu durdurmak için kullanılır. Genelde başarılı sonuçlar alındığı görülmektedir.

Box and One Defence Güçlü Yanları

  1. Rakibi normal oyun tarzından farklı bir hücum oynamaya zorlar. Rakibi köklü hücum değişikliğine zorladığı için savunmanın avantaj kazanmasını sağlayabilir.
  2. Etkili basketbol oyuncusunun topu kullanma sayısı azaldıkça oyundan düşürebilir.
  3. Etkili basketbol oyuncusunun topu alması için çaba sarf etmesi gerekeceğinden yorgunluğu erkenden başlar. Etkili hücum oyuncunun performansını düşürmeye yarar.
  4. Box and one defence nispeten basketbol sahasında daha kolay uygulanabilir. Her genç  basketbolcu adayının rolü bellidir. Oyuncuların savunmayı daha kolay anlar. 


Box and One Defence Zayıflıkları

  1. Zone savunma yapılan alanın ortası zayıflıktır. Her alan savunmasında olduğu gibi kutu savunması yapan oyuncuların da orta bölgesi zayıftır.
  2. Eğer etkili olan oyuncu pivot oyuncusu ise box and one defence etkisizdir. Bu savunma dış oyunculara karşı etkili olmaktadır.
  3. Köşeler dışında tüm dış noktaları 2 oyuncu savunduğu için dış şutlara karşı zayıflıklar gösterir. Eğer rakip dış şut isabeti bulursa box and one defence zayıflık gösterir.

Box and One Defence Değerlendirmesi

Sonuç olarak basketbol oyununda her taktik atağın bir avantajı olduğu gibi dezavantajı da vardır. Basketbol sahasında yaptığınız işin kuvvetli ve zayıf yanlarını bilmeniz oyunda kalmanız adına çok önemlidir.

Taktik gelişiminizi takip ederken zayıf ve kuvvetli yanları bilmeniz gerekir. Rakibin zayıflıklarınızı değerlendirmemesi durumunu taktik gelişimi olarak avantajınıza kullanabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, bir zayıflık olması tek başına bir anlam ifade etmez. Zayıflık ancak ondan yararlandığınız zaman anlam ifade etmektedir.

Bir sonraki basket dersi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.