Bireysel Gelşim | Karar Çizgisi ve Çembere Atak

 Bugünkü yazıda basketbol becerinizi geliştirecek karar çizgisi drillini paylaşmak istiyorum. Karar çizgisi kavramıyla hem top kaybınız azalacak hem de çembere yapabileceğiniz basket ataklarınız gelişecektir.

Basketbol sahasında karar çizgisi atağını öğrenmeden önce mutlaka "üçlü tehdit" kavramını çok iyi öğrenmek zorundasınız. Basket ataklarını çok çeşitlendireceğimiz bu drilli sağlıklı yapabilmek için "üçlü tehdit" yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Karar çizgisiyle basket atak


Karar Çizgisi Nedir?

Basketbolda karar çizgisi denildiğinde aklımıza şu gelmelidir: Pas almak için topun yaklaşık 1 m gerisine çekilerek topu istemektir. Böylece pas alan ve pas atacak genç basketbolcu adayı ideal pas açısı yaratır.

Karar çizgisi adımını yaptığımızda savunma bizimle birlikte yükselirse, back door cut yapılarak basket atağı yapılabilir.

Karar Çizgisiyle Çembere Atak Dirlli

Karar Çizgisi Basket Atak Drilli


Genç basketbolcu adayları kanatlarda iki grup oluşturur. Baştaki bir oyuncu dışında tüm basketbolcularda top vardır. Pota sayısına göre oyuncular gruplara bölünebilir.

Basket sahasındaki topsuz ilk oyuncu tepeye doğru cut eder. Sonrasında karar çizgisi adımıyla pası alır.

Daha sonrasında pasın alındığı yönün tersine doğru genç basketbolcu adayı çembere çok kuvvetli atak yapar. Pas atan oyuncu topsuz olacağı için bu kez aynı işi kendisi yapar. Basketbol yarı sahasında çalışılan karar çizgisi atağı böylece devam eder.

Baskete Atak Yaparken Karar Çizgisinin Püf Noktaları

Karar çizgisinden sonra pasın alındığı yönün tersine genç basketbolcu adayının atak yapmasının sebebi şudur: Bir basketbol maçında tüm dikkatler top tarafında olmaktadır. Dolayısıyla pasın alınmasıyla birlikte zayıf tarafa pas atmak ya da zayıf tarafa doğru yapılan penetre savunmanın zayıflığıdır.

Unutulmamalıdır ki; bir zayıflıktan yararlandığınız sürece ona zayıflık diyebilirsiniz. Bunun için basketbol sahasında çembere atak yapmak için karar çizgisi ve çembere atak drillinde pasın geldiği tarafın tersine atak yapılmalıdır.

Koçların bu drilli uygularken sürekli "terse atak" diyerek seslenmeleri genç basketbolcu adayı için bir dönüt olmaktadır. Bununla birlikte baskete atak yapma alışkanlığı gelişecektir.

Karar Çizgisi Drillinin Gelişimi

Basketbolda karar çizgisini uygulayarak basket atakları şöyle çeşitlenebilir: Çembere atak yaparken bir noktada dribling oyunları yapılarak baskete gidilebilir. Örneğin crossover, in and out, bacak arası, reverse vs.

Basketbol sahasında çembere gidildikten sonra bitiriş çalışmaları yapılabilir. Böylece basket atak yapan oyuncuların bitiriş becerileri gelişecektir. Bu bitirişlerin bazıları; turnike, pull up, jump stop, up and under vs.

Basket atak için karar çizgisi gelişimi pivot için şöyle çeşitlenir: Pas posttan alınarak post up becerilerinin gelişimi sağlanabilir. Bazı post up hareketleri; drop step, seal, mchale move vs.

Basketboldaki Karar Çizgisi Atak Drillinin Videosu


Bireysel teknik gelişiminizin sağlıklı ilerlemesi ümidiyle basketbolla kalın.



Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.