Box and One Defence | Uygulanması

Kombine savunmalara örnek olan box and one defence nasıl uygulanır? Kutu savunması nasıl yapılır? Nelere dikkat edilir? Bu sorulara bugünkü yazıda yanıt arayacağız.

Box and 1 Defence

 
Box and 1 Defence Uygulamaları

Box and one defence tercih edildiğinde; ilk olarak kimin adama adama savunma yapacağını, kimlerin zone savunma yapacakları belirlenir.

Ardından uzun olan oyuncuların kutunun arkasına, diğer oyuncularınsa kutunun önüne yerleşerek pozisyon alınmalıdır. Box and one defence yapan oyuncuların özelliklerine bağlı olarak her zaman böyle bir dizilim yapmak zorunlu değildir. 

Bir basketbol maçının durumuna göre box and one defence değişkenlik gösterebilir. Bunların hepsini belirledikten sonra topun konumuna göre oyuncuların görevleri nelerdir? 

Şimdi ona bakalım.

Etkili Hücum Oyuncusu Topu Aldığında

Etkili hücum oyuncusu topu aldığında, kutu kuran savunmacılar basketbol topunun sahanın neresinde olduğuna bağlı olarak ideal konumlarını almalıdır. 

Hücum oyuncusunu savunan oyuncu, topa mümkün olduğu en kuvvetli baskıyı yapmalıdır. Etkili hücum oyuncusu topsuz olduğunda,  onu savunan kişi mutlaka “deny” yapılmalıdır.

Kutu dizilişi rakibin yıldız oyuncusunun atak yapmasını engellemek için gereklidir. Rakibin etkili oyuncusunu pas atmaya zorlamak savunmanın isteyeceği bir şeydir.

Adam adama savunma yapan oyuncunun tek bir görevi yukarıdaki gibidir. Yazının devamında kutu savunmacılarının yapacağı işlerden söz edeceğim.

Top Tepedeyken

Top Tepedeyken

Topun tepede olduğu durumda topu savunan belirli bir savunma oyuncusu yoktur. Bu düşünce topun yüksek posta henüz verilmemesinden gelir. Bu nedenle kutunun üstündeki oyuncular top tepedeyken öncelikle yüksek postu kontrol etmeyi düşünmelidir.

Kutunun altındaki oyuncular ilk yerleşim pozisyonlarında olacaklardır.


Top Kanattayken

Top Kanattayken

Box and one defence yapılırken kutunun üstündeki oyuncular şunları yapar: Top tarafındaki savunma oyuncusu topu savunmalıdır. Amacı topu dışarda tutmaktır. Topu herhangi bir tarafa yönlendirmesine gerek yoktur.

Zayıf taraftaki savunma oyuncusuysa yardım çizgisine gelerek yüksek posta pasın geçmesini engellemelidir.

Kutunun altındaki savunma oyuncuların sorumluluklarıysa şunlardır: Top tarafındaki savunma oyuncusu postun önüne geçmelidir. Eğer top köşeye giderse close out yapmalıdır. Kutunun altında zayıf taraftaki oyuncu yardım çizgisine gelerek atılacak muhtemel pasları beklemelidir.

Top Köşedeyken

Top Köşedeyken

Kutunun altındaki oyuncuların sorumlulukları şunlardır: Top tarafındaki savunma oyuncusu topu savunmalıdır. Dip çizgiden yenilmemek burada önemlidir.

Zayıf taraftaki savunma oyuncusu yardım çizgisine gelmelidir. Eğer burada bir hücum oyuncusu varsa onu bloke etmelidir. Burada bir hücum oyuncusunun olmadığı durumlarda ise yardıma hazır beklemelidir.

Kutunun üstündeki oyuncularını sorumlulukları: Zayıf taraftaki oyuncu yardım çizgisine gelerek pas kanallarını kapatmalıdır. 

Top tarafındaki savunma oyuncusunun yapabileceği birkaç tercih vardır. Bunlar; Gömülüp içeri atılacak pasları engelleyerek kanata tekrar pas vermeye teşvik edebilir. 

Kanat oyuncusuna kuvvetli deny yaparak topun çevrilmesini zorlayabilir. Ancak bu durumda alan savunmanın ortasında zayıflık oluşabileceği unutulmamalıdır. 

Köşede tuzak kurmak. İkili sıkıştırma yapıldığında kutunun üstündeki savunma oyuncusu top tarafındaki kanadı savunmak için rotasyona girer. Kutunun altında zayıf taraftaki oyuncu da skip pas atılma ihtimaline karşın 2 oyuncuyu kontrol etmelidir. Bu tercihi maçın normal akışında önermemekteyim. Maçın sonunda gerideyken kullanacak bir tercih olduğunu düşünüyorum.

Top Yüksek Posttayken

Top Yüksek Posttayken

Top yüksek postta olduğunda kutunun üzerindeki oyuncular topu savunmalıdır. Çünkü box and one defence dış şutu olan takımlara karşı yapılacak bir savunma değildir. 

Kutunun altındaki savunma oyuncularıysa savunma dizilişindeki konumlarında olmalıdır. 


Top Alçak Posttayken

Top Alçak Posttayken
Böyle bir durum olduğunda kutunun altındaki oyuncuların post oyuncularına pas atmalarını engelleyecek şekilde savunma hamleleri yapmaları beklenmektedir. Kutu savunmasında rakip alçak posttan atak yapmak isterse savunma dış şutta olduğu gibi zayıf bir durumda kalabilir.

Basketbol box and one defence uygulamaları kabaca bu şekilde yapılır. Bir sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.