Basketbolcuların Topu Savunması

Pek çok basketbol oyunsunun topu savunma konusunda zayıflıkları vardır. Bu zayıflık genelde teknik beceri ve oyun bilgisi konusuyla açıklanabilir. Bu yazıda basketbolcuların top savunması nasıl yapılır sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.

basketbolda topun savunulması

Basketbolcunun savunma yapması sadece yetenekleriyle açıklanmaz. Savunmadaki en önemli şey basketbol oyuncusunun yürekli olmasıdır. Korkuya yer vermeksizin cesur olmak topu savunma yapmaya başlamak için önemlidir. 

Bir basketbolcunun topu savunmanın etkili olması için hırs, istikrar ve  istek olması gerekmektedir. 

Hırs, saldırgan olmak, gayretli olabilmekle açıklanabilir.

İstikrar; bir basketbolcunun her zaman ve her koşulda topu aynı şekilde savunmasıdır. Bir basketbolcunun günlük performansın değişmeden topu ortalama bir savunma düzeyinde tutmasıdır.

İstek; maalesef her oyuncuda bulunmaz. Bir basketbolcunun topu savunması için onu istemekle gerçekleşir. Dolayısıyla oyuncuların bunu bir zorunluluktan çok basketbol sahasında savunma yapıldığında alınabilecek tadın ne olduğunu hissetmesidir. 

İstekli olmayan hiç bir oyuncunun savunmada başarılı olması beklenmez. Çünkü bu tip basketbolcular maçın bir yerinde top savunmasıyla ilgili zayıflıklara neden olur.

Genel olarak aşağıdaki ip uçları bir basketbolcunun topu savunması için rehber olabilir.

Basketbolcunun Topu Savunmasının İp Uçları

Savunmadaki bir basketbol oyuncusu mutlaka topun karşısında olmalıdır. Hücum oyuncusunun hız değişikliği, yön değişikliği ve çeşitli aldatmalarına karşın hazır durmak önemlidir.

Savunma oyuncusu topun yaklaşık 1 kol boyu gerisinde olmalıdır. Basketbol sahasında topu savunan oyuncuya göre kol boyu mesafesi biraz kısalabilir ya da uzayabilir.

Kollar antrenörün felsefesine uygun olarak farklı bir pozisyonda olabilir. Ben genel olarak kolların yana açık olmasını ve "Üçlü Tehdit" pozisyonunu zorlayacak bir açıda tutulmasını tercih ederim.

Hareketli Savunma Oyuncusun Topu Savunması

Hareketli savunma oyuncusu topu savunurken bacakların omuz genişliğinde açık, dizlerin bükülü ve belin hafif öne eğik olması gerekir. Ayaklar hemen hemen omuz genişliği kadar açık, dengeli ve kuvvetin bacaklarda olduğu  "Stance" pozisyonu alınmalıdır. Savunmadaki temel duruş pozisyonumuz "Stance" adını verdiğimiz bu pozisyondur.

Hareketli hücum oyuncusunun savunmasının tekniği de şöyle olmalıdır: Hangi yöne gidilecekse önce o taraftaki ayak çekilmelidir. Sonra diğer ayak çekilir. Topu savunan basketbol oyuncusu stance kaymayı senkronize ve çok çabuk yapmalıdır.

Eğer savunma oyuncusu hareketli hücum oyuncusuna geçilirse o zaman da stance'i bırakıp çok hızlı koşarak yeniden hücum oyuncusuyla yüz yüze pozisyona geçmelidir. Eğer savunma oyuncuları  topu bu şekilde savunabilirse, savunma oyuncusu olduğundan söz edebilecek bir doneye sahip olabiliriz.

Topu Savunmanın Sınıflandırılması

Çok İyi

Bir kol mesafede kalarak topa baskı yapmak. Bunun için ellerin sürekli topu tehdit etmesi hem hücum oyuncusunu telaşlandırabilir. Olası minik temaslarda hakemin bu agresifliği gördüğü için faul düdüğü çalmamasını sağlayabilir. 

Savunmacı bir kol mesafede kalınmalı ve Üçlü Tehdit baskısı güçlü olmalıdır. Bir basketbolcu topu böyle savunuyorsa "çok iyi" savunma diyebiliriz.

Savunma oyuncusu topu orta kulvara doğru hem dribling ile hem de pas ile kapatmalıdır. Topa baskı yapıldığında hücum oyuncusu yüz yüze konumu bozup yan durur ya da savunma oyuncusuna sırtını dönerse o zaman "çok iyi" terimi kullanılabilir.

Savunma oyuncusu hücum oyuncusunu çizgilere doğru gitmesini zorlayarak çizgileri hücum oyuncusundan önce ayaklarıyla kapatması onun etkili bir top savunması yaptığının gösteren ölçülerden biri olur.

İyi

Basketbol sahasındaki savunma oyuncusu topu korurken, üçlü Tehdit pozisyonun en az ikisini savunmada etkili ise "iyi" olarak değerlendirilir.

Normal

Üçlü Tehdit Pozisyonlarından en az birini savunabilen, genelde orta şeridi koruyabilen savunma oyuncusu için "normal" deyimi kullanılabilir. 

Ölü Top Savunması

Ölü toplarda topa basketbol sahasında kuvvetli bir baskı yapılarak savunma yapılmalıdır. Hücum oyuncusu topu eğer başının üzerine kaldırırsa, biraz olsun orta şeride bakmaktan vazgeçerse ölü topu savunan oyuncudan topa baskı yapıyor diyebiliriz.

Penetreyi Savumak

Basketbol sahasında topu yayın dışında tutmaya gayret etmek önemlidir. Baseline penetre gerçekleştiğinde savunmacının koşup kısa köşede topu karşılaması gerekmektedir. Hücum oyuncusuna fazla dribling yaptırıp, şut mekaniklerini değiştirmek topu savunan basketbolcunun dikkat etmesi gereken bir noktadır.

Tepeyi Savunmak

Tepeyi savunan oyuncunun bir kere "çok iyi" becerilerini yapması gerekir. Net penetrelere izin vermeden topun basketbol sahasının kenarlarına gitmesini, topun orada kalmasını sağlamalıdır. 

Sonuç

Basketbol sahasında topu savunan bir oyuncunun ana amacı topu baskı altında tutmaktır. Topu savunan basketbolcu yapabildiği kadar topu sahanın kenarına götürüp orada tutmaya çalışmaktır. 

Bir basketbolcu topu savunurken üzerindeki baskıya rağmen her zaman hücum oyuncusunun karşında durmalıdır. Kollarıyla topu tehdit eder pozisyonda kalmalıdır. Basketbolcu hareket eden topu savunurken ayaklarını güçlü ve hızlı çekerek kullanmalıdır.

U16 seviyesi altındaki tüm basketbolcu adaylarının top savunmasını çok iyi düzeyde öğrenmesi şarttır. Ancak bundan sonra savunma teknik beceri gelişiminden söz edilebilir. Aksi durumda savunma takımı sürekli ikaz verecektir.

Basketbol dersi alan oyuncular ilerlemek istiyorlarsa top savunmasında bu noktalara dikkat etmelerini öğütlerim.

Basketbol sahasının tepesinde topa baskılı savunma yapabilmeniz dileğiyle...


Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.