A LİGİ
İstanbul basketbol altyapı ligi çok fazla takımla oynanmaktadır. Hal böyle olunca basketbol takımları 3 farklı ligde mücadele etmektedirler.
A ligi takımları gayet iyi durumda denebilir. Bu ligde yer almak için bir hakediş söz konusu olduğunda ligin de kalitesi belli bir seviyeye çıkmış durumdadır. Ayrıca her yıl yetersiz olan basketbol takımları da bir alt lig olan B ligine düşmesinden dolayı rekabet oldukça fazladır.
B LİGİ
Bu ligdeki basketbol takımlarının arasında çok fazla seviye farkları gözlemektedir. Çünkü bu lige girişte kulüplerin sezon başındaki kararlar belirleyici olmaktadır.
Kanaatimce B liginin daha iyi bir lig olursa, A liginin de değerini arttıracaktır. Eğer B ve C liglerinin arasında da inme-çıkma olursa, o zaman B ligindeki takımlar arasında farklar da minimize olacaktır. Çünkü bazı B takımları kesinlikle seri C ye ait takımlar hüveyitinde oluyorlar. Buna karşılık seri C ligindeki bazı takımlar da kesinlikle seri B'de olması gerekiyor. Bu dengesizlikler B ve C ligleri arasında asansör sistemi kullanılarak giderilebilir.
Bu sorunlar hemen giderilmez ama inanıyorum ki maksimum 2 yıl içerisinde sistem yerli yerine oturacaktır. Bu sistemin uygulanması şöyle olmalıdır; B liginin takimlari Asya ve Avrupa Konferanslarına ayrılmalıdır. Her iki konferansta da 2'şer grup olmalıdır. Grupların takım adeti de 8 olmalıdır. Bu takımlar gruplarına ayrılırken coğrafik konumlar dikkate alınabilir.
32 takımın yer alacağı ve günün sonunda lige çıkma ve düşme söz konusu olduğunda hem takımlar belirli bir basketbol oynama seviyesine çıkar hem de ülke basketbolu adına nitelikli daha çok takım, daha çok maç, daha çok oyuncu, antrenör ve idarecilerin görünmesi sağlanabilir.
C LİGİ
her sezon basketbol kulüplerin isteği doğrultusunda oluşan bir ligdir. Bu lig daha çok spor okulu denen basketbol takımlarından oluşmaktadır. Bu ligde de gene Asya ve Avrupa konferansları olmalı ve grupların sayısı da 6 olmalıdır. Kanaatimce ilk 2 sırayı alan takımlar akredite olup yollarına belirlenen statüye göre devam etmelidirler. Altta kalan takımlar da gruplara bölüp maçların oynanması ve sıralama yapmaksızın ligleri bitirilmelidir. Çünkü spor okulu denen kulüp basketbol takımlarının esas amacı maç yaparak eğlenmek olmalıdır. Eğlenme modeli oluşturulup bir şenlik şeklinde organize edilebilir.
Sonuç olarak; TBF İstanbul altyapı liglerinin çok takımla oynanması beraberinde pek çok zorluğu da getirmektedir. Yaşanan zorlukların neler olduğu başka bir yazıda ele alınabilir. Ancak biz basketbolumuzu nasıl daha ileriye taşıyabiliriz, altyapıda oynayan basketbolcu adaylarının gelişimini nasıl daha ileriye taşıyabiliriz. Bunun için ne yapmamız gereklidir. Buna bakmalıyız.
Basketbolun gelişmesi adına bu yazım bir nebze katkı sağlayacaksa ne mutlu bana.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.