Basketbolda Yolun Başında Olanlara Tavsiyeler

Basketbola yeni başlayan oyuncu adaylarının mutlaka temel altyapı bilgilerini almaları gerekmektedir. Funthemental becerilerini basitçe özetleyecek olursak; koşma, durma, dribling ve pas diyebiliriz.

basketol okulu

Velilerimiz genelde çocuklarını bir disiplin sahibi olmalarını isterler. İyi birey, iyi insan, iyi öğrenci olsun olsun isterler. Sağlıklı bir bedene sahip olmaları amacıyla bir spor kulübüne kayıt ederler. 

Burada bir basketbol okuluna gitmeye başlayan ve basketbolu uzun yıllar oynamayı düşünecek basketbolcu adayları sporcularına, velilerine ve spor okulundaki pozisyonlarına değinmek istiyorum.

Spor Okulu Süreci

Spor okuluna başlayan bir oyuncu adayı temel çalışmaları aldıktan sonra spor okulunun ve antrenörünün de önerisiyle altyapı eğitimlerini alarak müsabakalara hazırlanırlar. Burada alabileceği basketbol eğitimi ilerde onun oynayacağı seviyeye de direkt etki edecektir.

Ancak basketboldan önce fiziksel yeterlilik, atletik becerilerinin yeterliliği, oyuncu adayının basketbolu ne seviyede oynayacağını işaret edebilir.

Basketbol okulundaki her oyuncu mutlaka koşabilmeli, top sürebilmeli ve pas yapabilmelidir. Bu funthemental eksik olduğunda bir oyuncunun gelişimi kısır döngüye girmeye başlar. Bir basketbol müsabakasında bu eksik becerilerin olduğu bir maçı kimse izlemek istemez. 

Oysa koşma, dribling ve pas becerileri yeterince geliştirilmiş olan mini basketbolcuların maçlarını izlersek ortaya göze hoş görüntüler çıkar. 

Aslında basketbol oynarken güzel tablo çizmeye çalışmalıyız ardından da oyuna heyecan katacak bireysel becerilerin sergilenmesi gerekir. Böylece bir basketbol maçını izleyen kişiler oyunu keyifle izlerken potansiyel yetenekleri de keşfetme fırsatı bulabilirler.

Temel Beceriler Ne Seviyede Olmalıdır?

Temel becerilerin hangi seviyede nasıl yapılır?. Basketbolcu adayı sporcular funthemental düzeyleri ne olmalıdır?


Koşma ve durma


Minik basketbolcu adaylarının koşu formunun doğru olması şarttır. Koşarken zorlanmadan bacaklarını istenen bir şekilde çekip uzatması gereklidir. Kollarının salınımı istenen formda olması gerekmektedir. Oyuncu adayının koşmak için gereksiz efor kaybetmemesini sağlayacak nefes egzersizi ve vücut pozisyonu sağlanmalıdır. 

Minik basketbolcu adayımız koşu sırasında durması gerektiğinde sendelemeden dengeli durması sahaya kuvvetli basabilmesi gerekmektedir. Örnek verecek olursak bir basketbolcu adayının 800m ve 100m koşan bir atletin forumuna sahip olmalıdır.

Koşu tekniği, yumruklar hafif sıkılı, dirseklerden hafif bükülü ve kollar birbirine paralel olarak vücuda yakın bir şekilde koşu esnasında salınım yapmalıdır. Koçarken dizlerin mümkün olduğunca çekilmesi topukların kalçaya doğru çekilmesi gerekir. Ayaklar öne doğru uzanmalı ve öncelikle ayak uçlarıyla yere ilk teması sağlanmalıdır. Yere konuşlar hafif olmalıdır, düşer gibi yere basma yapılmamalıdır. 



Pas


Hemen hemen her takımın ve antrenörün dile getirdiği sorunların başında pas gelir. Pasların genelde iki elle atılması ve iki elle tutulması çalışılmalıdır. Farklı paslar da çalışılmalıdır. Ancak pasın nitelikli gelişmesi için çift elle pasın atılıp tutulması önemlidir. 

Bunun için en çok Göğüs Pası çalışılmalıdır. Bu pas çalışması öncelikle sabit haldeyken çalışılmalıdır. Sonra hareket halinde yapılmalıdır. Akabinde topu engelleyecek yardımcı ekipmanlar ve en sonunda da aktif savunmalarla çalışılmalıdır. 

Minik basketbolcu adaylarına topu savunma dışında bir savunma becerisi öğretilmemelidir. Çünkü savunma becerileri hemen kazanılan ve gelişen bir funthemental'dır.

Göğüs pası iki elle takım arkadaşının göğsüne doğru atılmalıdır. Top yere paralel ve kuvvetli gitmelidir. Topun izlediği bu rota minik basketbolcu adaylarına sürekli hatırlatılmalıdır. 

Top iki elle yanda tutulur karnımızdan göğsümüze doğru aşağıdan yukarıya doğru C harfi çizerek atılır. Pas atıldığında avuç içlerinin dışarı bakması baş parmakların yeri göstermesi gerekir. İşaret parmaklarının hedefi göstermesi gerekmektedir. Ayrıca top hedefe ulaşana kadar kollar paralel tutularak hedefe doğru uzanmak basketboldaki doğru tekniktir.


Dribling

Top sürme pas ile birlikte basketbol sahasında en çok kullanılan becerilerden biridir. Top sürmenin çok kullanılmasından dolayı iyi yapılması da büyük avantaj sağlayacaktır. 

İyi bir basketbolcu her iki eliyle aynı ustalıkta dribling yapar. Bunun için de minik basketbol oyuncuların her iki elle de dribling antrenmanları yapmalıdır. Driblingi şu amaçlar ile yaparız:

1. Dribling yol almak için yapılır. 
2. Doğru bir açıya gelmek için yapılır. 
3. Topu korumak ve rakibi geçmek için kullanılır. 

Dolayısıyla bir basketbolcu adayı maç ya da antrenman esnasında çokça el değiştirerek diribling yapar.

El topu yukarıdan kavrar ve bilek hareketiyle top aşağı itilir. Bilek bükülerek topun parmak uçlarını terk etmesi sağlanır. Topun yere kuvvetli teması sonunda tekrar topun ele gelmesi sağlanır. 

Dribling yapan oyuncunun topu yere kuvvetli vurması istenmelidir. Topa bakılmaması önemlidir. Basketbol zemini düz ve top yuvarlaktır. Bundan dolayı topa bakılmamalıdır.

Hareket halinde dribling yapıldığında ise; basketbolcuya tam arkadan bakıldığında topun yarısı görülmelidir. Topun koşu temposunu bozmayacak şekilde ileriye vurulması ideal bir pozisyon olarak değerlendirilebilir.

Öncelikle oyuncu adaylarının tek top ve tek elle top sürmeli, sonra tek top ve iki ellle dribling çalışmaları gerekmektedir. İlerleme sağlanınca sabit ve hareket halinde çift top ile dribling çalışılmalıdır. Eğitmen bu çalışmaları yeterli bulduktan sonra drbilingi engellemeye çalışacak partnerler eklenerek top sürme drilleri süslenmeldir. 

Basketbol alışkanlıklar sporudur. Doğru alışkanlıklar kazanılırsa size oyunda ve maçta mutluluk getirecektir. 

Minik basketbolcu adaylarının eğlencesiyle kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.