Basketbolcular Driblingi Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Yapmalıdır?

 Basketbolda Dribling Nerede, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Dribling Nedir?

Dribling bir oyuncunun topla hareket etmesini sağlayan hareket bütünlüğüdür. Basketbol oyuncuları topu tutmadan, topa vurmadan ve tek elleriyle topu iterek sektirmesine dribling denir. 

Türkçe terminolojide "top sürme" denir. Ancak basketbolun evrensel terminolojisinde dribling sözcüğü kullanılmaktadır.
basketbolda dribling


Modern basketbolda gerekmedikçe dribling kullanılmamaktadır. Ancak dribling olmadan basketbol oyunu düşünülemez. Dolayısıyla dribling basketbol oyununda en çok kullanılan funthemental öğelerinden birisidir.

Basketbol oyuncuları dribling ile bireysel gelişimlerini ilerletmek için çok antrenman yapmalıdırlar.  Topu korumak ya da uygun bir pas açısı yaratmak için dribling yapılabilir.

Bunun haricindeki dribling zaman kaybıdır. Çünkü yol alma, pas atma, oyunu kurma sırasında bir gecikme meydana geleceğinden dolayı savunma takımına hem bireysel ve hem de taktitsel atak şansları verebilir.

Driblingin Amaçları

1. Topu ön sahaya taşımak,
2. Uygun pas açısı bulmak,
3. Penetre yapabilmek için kullanılır. 

Penetre; bir basketbol oyuncusunun dribling ile savunmasını geçip boyalı bölgeye girerek tehdit unsurları yaratmasıdır. Terminoloji de buna "drive" da denmektedir.

Penetre ile yapılabilecek tehditlere birkaç örnek şunlardır: Sayı atmanın yanı sıra savunmayı yenmek için de dribling yapılır. Yardım gelmiyorsa baskete gidilir. Yardım geliyorsa boşalan basketbolcuya pas verilebilir.

Penetre Sonunda Neler Olur?

Penetre gerçekleştikten sonra 3 sonuçla bitirilir.

1. Turnike; herhangi bir savunma tehdidi ile karşılaşmadan çembere kadar gidebilmeyi başarırsanız.

2. Şut, herhangi bir savunma pozisyonu ile karşılaşınca, tehdit oluşmadan çembere atış yapılabilir.

3. Pas, savunma takımı iyi organize olup atışa da izin vermezse en uygun takım arkadaşınıza pas atarsınız.

Kaç Tür Dribling Vardır?

Basketbol sahasındaki pozisyonun ve savunmanın durumuna göre elinde top bulunan oyuncuların kullanacağı dribling yöntemleri şunlardır:


1. Yüksek Dribling

Topu hücum sahasına aktarmak için açık sahada özellikle fastbreak hücumlarında kullanılır. Açık sahayı gören her pozisyondaki oyuncu modern basketbolda yüksek driblingi kullanmaktadır. Yüksek dribling yaparken çok hızlı olmak ve topun karın hizası yüksekliğine çıkması gerekmektedir.

2. Kontrol Driblingi

Baskıya karşı topu korumak için, basketbol yarı sahasında yapılan set hazırlıkları için bazen de süreyi eritmek için kullanılmaktadır. Kontrol driblingindeki ana amaç topu korumaktır.

3. Alçak Dribling

Özellikle rakibi geçmek için kullanılır. Ancak her türlü baskılı savunmalara karşı da kullanılmaktadır.

Dribling yaparken rakibi geçmek için kullanıdığımız bireysel funthemental becerilerine dribling oyuncları adı verilmektedir. 

Basketbolda oynayan dış oyuncuların birçok dribling oyununu ustaca yapması gerekmektedir. 

Kendini geliştirmek isteyen genç basketbolcu adaylarının 3 ya da 4 tane dribling oyunu becerisini ustaca yapmalarını onların bireysel basketbol gelişimi için önermekteyim.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.