Altyapıdaki Şampiyon Basketbolcular | Tuna&Yavuz

 2021-22 sezonu İstanbul U21 takımıyla kürsüye çıkan iki oyuncu düşünün. 3 yaş küçük olmalarına rağmen ligin tozunu attıran iki genç basketbolcu adayı Tuna ve Yavuz.

Genç basketbolcu adaylarına örnek olacak Tuna ve Yavuz İstanbul U21 erkeklerde 2021-22 sezonunda lige damga vurdular. Neden mi? Çünkü; sportmenlik, teknik beceri, oyun bilgisi ve basketbol aşkıyla altyapıda şampiyon birer oyuncu oldular.

Tuna ve Yavuz

Tuna ve Yavuz Neden Örnek Alınmalı?

Her ikisinin boyu 180 cm civarındadır. Daha önce sıradan C ligi takımlarda yer alan ve butik sayılan kulüplerinde mutlu mesut basketbol eğitimi alıyorlardı.

Fizikleri olduğu kadarıyla atletik yapılarıyla da standart oyuncular olan Tuna ve Yavuz kulüplerine gelen bir koçun onlara basketbolun doğrularını öğretmesiyle çehreleri değişti.

Basketbol oyunundaki temel teknikleri öğrendiler. Oyun bilgileri en az ligteki koçlar kadar gelişti. Bununla birlikte hücumda bazı özelliklerini geliştirmeleri onları altyapıda şampiyon basketbolcular yaptı.

Basketbolun doğrularını yapan Tuna ve Yavuz özellikle savunma becerileriyle tüm rakiplerin korkulu rüyası oldu. Ligin en iyi savunmacıları olarak öne çıktılar.

Tuna ve Yavuz Basketbolunu Nereye Taşıdı?

Her iki genç basketbolcu adayı profesyonel düzeyde oyuncu olabilecek düzeye geldiler. Fakat üniversite hedefleri nedeniyle oyunculuk kariyerlerini kürsüye çıktıktan sonra bitirdiler. Hedefledikleri bölümü ve üniversiteyi kazandılar. Hatta Tuna bugün İstanbul Teknik Üniversitesinde okumaktadır. Yıllar sonra Tuna'yla İTÜ'lü olmak benim için onurdur.

Tuna ve Yavuz’un basketbol becerilerinin nereye çıktığını basit bir örnekle pekiştirmek istiyorum. Daha önce C liginin sıradan bir takımında sıradan oyunculuk yaparken, bir takımdan 36-93'lük mağlubiyet yaşadıkları ve bu takımla her eşleştiklerinde benzer sonuçlar aldıkları bir takımı kürsüye çıkarken tam 3 kere yenmeyi başardılar. 

Galibiyetlerin birini ligde, birini final grubunda diğerini de play off eşleşmelerinde kazandılar. Maçların tümünde rakibi 60 sayının altında tuttular. Bu galibiyetlerin mimar tabi ki Tuna ve Yavuz oldu.

Tuna savunmada kazandığı toplarla muhteşem coast to coast becerileriyle sonuca giderdi. Yavuz'sa daha çok sahanın en iyi oyuncusunu durdurmayı başarırdı. Fastbreak koşularıyla savunmanın arkasına atılan pasları alarak sonuca gitmeyi başarırdı.

Fiziğin önemli olduğu modern basketbolda Tuna ve Yavuz teknik beceriler ve oyun bilgisi iyi olduğunda üst düzey basketbol oynanabileceğini gösteren iki oyuncudur. Bundan dolayı genç basketbolculara birer örnek teşkil eder. Öyle ki; U18 oynadıkları ilk yılda U21 liginin en iyi savunma oyuncuları olarak İstanbul gibi bir şehirde kürsü görmeyi başardılar.

Tuna Nasıl Bir Oyuncuydu?

Tuna
Tuna yaklaşık 180 cm boyunda 65 kilo civarında ince yapılı bir fiziğe sahipti. Buna karşılık olarak çok iyi aerobik ve aneorobik kapasiteye sahipti. Topu mükemmel derecede savunabilen ve jump to the ball pozisyonlarında hata yapmazdı. Savunma ribauntlarına verdiği katkıyla öne çıkardı.

Özellikle savunmalarda topu kazandıklarında ve top kendisine geldiğinde birkaç saniye içerisinde tam sahadan bitiriş yapabilirdi. Bu özelliğiyle euroleague oyuncularını andırırdı.

Psikolojik olarak olumsuz etkilenmezdi. Kızdığı, rakibiyle "dirty talk" yaptığı görülmezdi. Ancak rakibi onu kızdırdığında sahada mini MJ olarak ortaya çıkar ve basketboluyla yanıt verirdi.

2021-22 sezonunda Tuna'yı altyapılarda izlemek benim için büyük bir keyifti. Kariyerine devam etmiş olsaydı. BGL oynayabilecek ve coast to coast becerileriyle tanınabilecek bir oyuncu olurdu.

Ancak kendisi üniversite okumayı tercih etti. Umarım bir gün basketbolun kendisine katacaklarını o da genç basketbolcu adaylarına katacak zaman bulur.

Yavuz Nasıl Bir Oyuncuydu?

Yavuz
Yavuz'u ilk gördüğümde bu çocuk sahalarda olmalı diye düşündüm. Fakat oynadığı kulübün yöneticisi kendisinin göründüğü gibi değil, müsabakalarda geri adım atan bir oyuncu olduğunu söyledi. Yanılıyordu.

Teknik beceri, oyun bilgisi ve nitelikli basketbol antrenmanları onu özel bir oyuncu yaptı. Yavuz kulübüne ve kendisine şampiyonluk kazandıran bir yoldan geçerek altyapılarda şampiyon yaşayan bir basketbolcu oldu.

Tuna'yla hemen hemen aynı fiziksel yapıdaydı. Ancak biraz daha güçlü ve geniş bir oyuncuydu. Daha U18 oynadığı yılda U21 liginde ligin en iyi savunma oyuncusuydu. Topu durdurması mükemmeldi. Bu özelliğiyle TBL düzeyi bir oyuncuydu. Topa baskı ve ICE savunmasını o yıllarda onun kadar iyi yapan bir altyapı oyuncusu görmedim.

Yardım savunmasına gittiğinde kesinlikle topu saptırırdı. Böylece kendi takımını savunmadaki güçten dolayı motive ederdi. Tuna'yla savunmadaki iletişimi mükemmel olduğundan, ön tarafta rakibin savunmalarını delmelerine izin vermezdi.

Şutu zayıftı. Ortalama düzeyde şut atan bir oyuncu olsaydı, profesyonelliğe kadar gidebilirdi. Ancak Yavuz basketbolcu olmak yerine Tuna gibi üniversiteyi istedi. İstediği okulu ve istediği bölümü kazandı.

Bir Gün Yeniden Karşılaşmak Dileğiyle

Tuna ve Yavuz ikilisinin savunmadaki koordinasyonunu 2021 yılından beridir tek bir altyapı takımında izlemedim. Bundan dolayı Tuna ve Yavuz altyapılarda şampiyon olan özel oyunculardır.

Tuna ve Yavuz ikilisini tıptı NBA efsaneleri Stockton&Malone ikilisine benzetiyorum. Onlar; Pick&roll'ün büyük ustalarıyken Tuna&Yavuz ön hattaki savunmaların ustaları olarak benzetmede bulunsam anca onları onore edebilirim.

Tuna ve Yavuz basketbolda sportmenlik örnekleriyle bürünmüş çok iyi oyunculardı. Kariyerlerine eğitim alanında devam etmekteler. Umarım bir gün basketbola katkı sunacaklar. Basketbolun içerisinde iyi birer idareci olurlar. 

Bir gün Tuna ve Yavuz'la çalışmayı ümit ederek, yollarının ve bahtlarının açık olmasını dilerim.
spacer

İTÜ U16 Sezona Başlarken

 İTÜ U16 basketbol takımı sezona başlarken, İstanbul il müdürlüğünde yapılan kura çekimiyle birlikte 2024-25 sezonunda İstanbul Altyapı B Ligi, Avrupa C grubunda yer aldı.

İTÜ U16 takımı sezonu ağustos ayının başında açtı. Geçtiğimiz sezonda U16 takımında yer alan beş oyuncudan üçüyle yola devam etti. Uzun süren try-out sonunda yaklaşık 60 genç basketbolcu adayı arasında efsane İTÜ'yü yeniden canlandırmak isteyen 12 genç basketbolcu adayıyla kadrosunu kesinleştirdi.

İTÜ U16


İTÜ U16 Basketbol Takımı

İTÜ U16 basketbol takımı ocak ayına kadar 16 kişilik kadrosunu kurmak için bir yandan da genç basketbolcu adayı arayışını sürdürmektedir. 2024-25 sezonunaa başlarken 12 oyuncusunu resmen açıkladı.

Geçtiğimiz sezonda U16 takımında yer alan oyuncuları; Süha, Samet ve Ege'yi bu sezon da kadrosunda tuttu. Yapılan try out sonucunda yeni oyuncular takıma katıldı. Bunlar; Mete Doruk, Uras Yiğit, Ali Aşık, Aras, Ramazan, Kuzey Karaca, Rüzgar, Umut ve Can oldu. Takımın koçluğunu Ümit Yanar, yardımcılığını Özgün Anıl Kaya yapacak.

İTÜ U16 Takımı Kadrosu

Umut 🏀 Darüşşafaka spor kulübünden geldi.
Uras Yiğit 🏀 Atlas Olimpik spor kulübünden geldi.
Doruk Mete 🏀 4. Levent Anka spor kulübünden geldi.
Rüzgar 🏀 Kutup Yıldızı spor kulübünden geldi.
Ege 🏀 Geçen yıl kadromuzda yer alan bir oyuncuydu.
Ramazan 🏀 Rotary 100. yıl AL spor kulübünden geldi.
Ali Samet 🏀 Geçen yıl kadromuzda yer alan bir oyuncuydu.
Can 🏀 Bakırköy Aslanspor kulübünden geldi.
Süha 🏀 Geçen yıl kadromuzda yer alan bir oyuncuydu.
Aras 🏀 Rotary 100. yıl AL spor kulübünden geldi.
Ali Aşık 🏀 Pendik Basket spor kulübünden geldi.
Kuzey Karaca 🏀 Art spor kulübünden geldi.

Yeni bir kadro kuran İTÜ U16 takımı 2024-25 sezonunda seri A ligine çıkmayı hedeflemektedir. #yukselmesezonu hashtag'iyle sosyal medyada İTÜ U16 takımını takip edebilirsiniz.

Sezona Başlarken İTÜ U16'nın Grubu

TBF İstanbul altyapı liglerinde yer alan İTÜ spor kulübünün U16 takımı Avrupa C Grubunda yer aldı. İTÜ spor kulübünün grubu şöyle şekillendi.

İTÜ (A)
Darüşşafaka (B)
Beylikdüzü Basketbol İhtisas
Spor Fabrikası
Beylikdüzü Basketbal Akademisi
Ulu Akademi Hizmetleri AŞ

Yeni bir yapılanma içerisine giren İTÜ spor kulübü eski görkemli günlerine dönmek istiyor. Bu çerçevede U16 takımının koçu olarak Seri A ligine yükselme hedefini oyuncularımla gerçekleştirmeye çalışacağız. Dört yıllık dönem içerisinde İTÜ spor kulübünün amacı; U18, U16 ve U14 takımlarıyla seri A liginde yer almaktır. Bu amaçla 2024-25 sezonuna başlarken ilk adımlarımızı atmaktayız.

Sezon Statüsü

İstanbul altyapı faaliyetlerinde B liginde yer alan takımlar Asya ve Avrupa olmak üzere iki konferansa ayrıldı. Gruplarında yer alan ilk 3 takım final grubu müsabakaları oynayacak.

Final grubu müsabakalarında ilk 3 sırada yer alan takımlar tek maçlık play off turunu oynayacak. Asya ve Avrupa konferanslarının bitimiyle 4'er takım yükselme maçlarını yine tek maçlık eleme sistemiyle oynayacak.

Yükselme maçlarından ardından ilk 4 sırada yer alan takımalar 2025-26 sezonunda Seri A ligine yükselecek. İkinci 4 sırada yer alan takımlarsa, play out oynayarak 

Play out maçları 2025 eylül ayında A ligindeki 4 takımın da eklenmesiyle 8 takımla oynanacaktır. Play out maçlarında ilk 4 sırada yer alan takımlar Seri A liginde yer alacaktır.
 
Sezon maçları ekim ayının başı itibariyle başlayacak. İTÜ U16 takımına ve rakiplerimize sakatlıktan uzak başarılı bir sezon geçirmelerini dilerim.

Sportmence yarışılan bir sezon olması ümidiyle, basketbolla kalın.


spacer

Basketbolda Flex Hücumu

 Basketbolda flex hücumu; 60'lı yılların sonunda, 70'li yılların başında ortaya çıkan bir hücum sistemidir. Topun hareketiyle oyuncular belli aksiyonları bir döngü içerisinde devam ettirir.

Basketbolda flex hücumu ilk zamanlarda "cha cha" olarak adlandırılıyordu. Daha sonraları basketbol camiasında flex hücumu olarak yerini aldı. Basketbolda flex hücumu günümüzde hala yaygın olan pozisyonsuz bir set düzenidir.

Flex Hücumu

Flex Hücumu Nasıl Yapılır?

Boyalı bölgede perdelemeler kullanılarak çembere kat yapan oyuncuların topla buluşması için önceden belirlenmiş bir döngü içerisinde yer alan aksiyonlar olarak oynanır.

Flex hücumunda rub off cut ve down pick kullanılarak katların topla buluşması sağlanır. Perdeleme ve kat kalıplarını ve sırasını genç basketbolcu adayının hatırlaması flex hücumunun döngüsünün sürekliliğini sağlayan bir etkendir.

Flex hücumunda genç basketbolcu adaylarının kalıplaşmış rolleri yoktur. Flex hücumda genç basketbolcu adayı tüm pozisyonlarda oynayabilecek fırsatlara sahip olur.

Flex Hücumunun Düzeni

Flex hücumunda genç basketbolcu adayları iki oyun kurucu, iki kısa oyuncu ve bir uzunla sahada yer alır. Oyun kurucular  çift guard noktasına yerleşirken, forvet oyuncuları köşelerde yer alır. Pivot oyuncusuysa post bölgesindedir.

Flex Hücumu

Şemada gösterildiği gibi sahada yerine alan genç basketbolcu adayları flex hücumunu şu şekilde oynarlar.
  1. Köşede bulunan 3 numara rub off kat yapar. Sabit pivot oyuncusunun (5) üzerinde perdeleme yardımıyla yapılan screen becerisine terminolojide rub off kat denir.
  2. Rub off kattan sonra 3 numara top tarafında post bölgesinde yer alır.
  3. Sonraki akiyon; 2 numara down pick yaparak 5 numaranın yukarı çıkmasını sağlar. Down pick yapan 2 numara ardından zayıf taraftaki köşeye çıkar.
  4. Flex hücumunda sıradaki aksiyon 1 numarının yukarı yükselen 5 numaraya pas vermesiyle döngü tamamlanır.
  5. Flex hücumu bu sefer 4 numaranın rub off kat yaparak döngünün devam etmesi sağlanır.
Flex Hücumu

Flex Hücumundaki Varyasonlar

Flex hücumunda genç basketbolcu adayları belirli aksiyonları tekrarlayarak uygun pozisyonlar bulduklarındada çembere atak yapar. Hücum içerisinde farklı opsiyonlar yaratılabilir.

Sıralı perdelemenin kullanılacağı, pick&roll taktik fırsatlarının kullanılabileceği pozisyonlar yaratılabilir. Altyapı oyuncuları için kat ve topsuz perdeleme önemli olduğu için genç basketbolcuların basketbol oyun bilgisi gelişimine yardım eden bir set düzenidir.

Flex hücumunda başka bir varyasyon, takımlar yüksek posta iki oyuncu yerleştirerek post girişleriyle temel düzene geçerek rakip takımı sıkıştırmaya çalışabilir.

Flex Hücumu Düzeninde

  1. Pozisyonsuz basketbol oynattığı için genç basketbolcu adaylarına uygundur.
  2. Rakip düzeni bilse bile yine de savunulması zordur.
  3. Genç basketbolcu adayı üçlü tehdidi kullandığı sürece konumlarda oyuna yön verebilecek özelliklere sahip olur.
  4. Öğrenilmesi kolay bir set düzenine sahiptir.
  5. Savunmanın hata yapmasını zorlar.
  6. Pek çok girişle rakibi şaşırtabilir.
  7. Genç basketbolcu adaylarının çok fazla pas yapması oyunu tıkayabilir.
  8. Rakip takım alan savunmasına dönerse flex hücumu işlevsiz kalır.
  9. Şutu olmayan takımların flex hücumu oynaması önerilmez.
Sonuç olarak basketbolda flex hücumu altyapı takımlarına uyarlanabilecek ve oyuncu gelişimine katkı sunan bir set oyunudur. Yaklaşık altmış yıl önce temelleri atılan flex hücumu günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır.

Faydalı bir yazı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.


spacer

Taktik Atak Fırsatı: İkili Sıkıştırma

 Basketbolda taktik atak fırsatları sadece hücumda yapılmaz. Savunmada uygulanan taktik atak fırsatları da mevcuttur. Bugünkü yazıda savunmadaki taktik atak fırsatlarından "ikili sıkıştırma" konusuna değineceğim.

Basketbol terminolojisinde ikili sıkıştırmaya "double team" denir. Daha önce yazdığım "Basketbolda İkili Sıkıştırma" adlı yazıda daha fazla detayı görmek için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Bu yazıda savunmadayken ikili sıkıştırma fırsatından söz edeceğim.

İkili Sıkıştırma

İkili Sıkıştırma Nedir?

İkili sıkıştırma (double team) dendiğinde iki oyuncunun bir hücum oyuncusunu savunduğu pozisyonlar akla gelmelidir. İki kişilik bir savunma hamlesi olduğundan bir takım oyunundan söz edilir. İki oyuncunun bir uyum içerisinde hareket etmesi ana ilkedir.

İkili sıkıştırmayı bölümlere ayırmak mümkündür. Bunlar;
  1. Toplu oyuncuya yapılan ikili sıkıştırma
  2. Topsuz oyuncuya yapılan ikili sıkıştırma
Savunmada taktik fırsat olan ikili sıkıştırma hemen hemen her basketbol maçında görülmektedir. Genç basketbolcu adaylarının yapmasını önerdiğim bir taktik atak fırsatıdır. İkili sıkıştırmayı önermemin sebebi agresif bir yapıya sahip olmasından gelir.

Genç basketbolcu adayı agresif oyunları oynadıkça bireysel gelişimine katkı sunacağını inandığımdan, hem savunmada hem de hücumda agresif olan teknikleri uygulanmasını bir koç olarak tercih ediyorum.

İkili Sıkıştırma Ne Zaman Yapılır?

Bir basketbol maçında ikili sıkıştırmanın gerçekleştiği zamanlar şunlardır:
  1. Pivot oyuncusu topla buluştuğu zaman,
  2. Top köşelere gittiğinde,
  3. Tam saha baskılarda topun oyuna sokulmasıyla,
  4. Savunma oyuncusu topa yenildiğinde yardımın gelmesiyle,
  5. Dribling yapan oyuncu yan çizgilere gittiğinde,
  6. Topa sahip oyuncu saha görüşünü kaybettiğinde,
İkili sıkıştırma yapılırken; dikkat edilmesi gereken en önemli detay, iki oyuncunun bir ahenk içerisinde hareket etmesidir. Bu ahenkteki en büyük beceri top havadayken ikili sıkıştırma yapan oyuncuların pozisyon almasıdır.

İkili sıkıştırma taktik fırsatının en büyük avantajı rakip oyuncuların üçlü tehdit ataklarını fazlasıyla kısıtlamasıdır.

İkili Sıkıştırmada Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkili sıkıştırma taktik fırsatı; yan çizgi, dip çizgi ve orta çizgiye yakın yerlerde yapıldığında en kuvvetli konumunu kazanır. Çünkü buralarda savunma oyuncuları çizgilerden yardım almaktadır. Dolayısıyla genç basketbolcu adayının buralardaki ikili sıkıştırma fırsatlarını değerlendirmesi onun gelişimi açısından mühimdir.

İkili sıkıştırma yapan genç basketbolcu adayları birbirlerine yakın durarak rakibin kaçış kapılarını kapatmaya dikkat etmelidir. İkili sıkıştırma yapıldığında savunma oyuncuları ellerini kaldırarak pas kanalını kapatmalıdır. Kesinlikle topa hamle yaparak faul düdüğünün çalınmasına izin vermemelidir. 

İkili sıkıştırma taktik fırsatında amaç; rakibe baskı yaparak onları top kaybı yapmaya zorlamaktır. İkili sıkıştırmada kalan oyuncunun ya topu kaybetmesini zorlamalı ya da kötü pas tercihleriyle topun çalınması sağlanmalıdır.

Rakip İkili Sıkıştırmadan Kaçmak için Top Sürerse Ne Yapılmalı?

İkili sıkıştırmaya maruz kalan rakip oyuncu top sürmeye devam etmek isterse, savunmadaki oyuncular ikili sıkıştırma yapmaya devam etmelidir. Boşta kalan hücum oyuncusu umursanmadan pas ve dribling kanalları iki savunma oyuncusu tarafından agresif şekilde kapatılmalıdır.

İkili sıkıştırma yapıldığında bir hücum oyuncusu boşta kalır. Bunu tüm takım bilmelidir. Bu konumda doğacak zayıflıkları savunmak için takım olarak ikili sıkıştırma rotasyonlarının genç basketbolcu adayları tarafından bilinmesi ve çalışılması gerekir.

Topsuz Oyuncuya İkili Sıkıştırma Yapılır mı?

Evet. Şimdiye kadar toplu oyuncuya yapılan ikili sıkıştırmalardan söz ettik. Ancak topsuz oyunculara da ikili sıkıştırma yapılabilir.

Örneğin perdelemeden çıkan etkili bir hücum oyuncusunun topla buluşmasını engellemek için ikili sıkıştırma yapılabilir. Böylece etkili hücum oyuncusunun topla buluşma fırsatları kısıtlanabilir. Ya da etkili bir pivot oyuncusuna topun verilmemesi için ona ikili sıkıştırma yapılabilir.

Agresif bir yapıya sahip olduğu için genç basketbolcu adayının ikili sıkıştırma taktik atak fırsatını öğrenmesini ve uygulamasını bireysel gelişimi için öneririm. Böylece a takıma yükselme yolunda becerilerini geliştirmesi söz konusu olabilir.

Taktik atak fırsatlarından savunmadaki ikili sıkıştırmayı dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Bir sonraki basketbol eğitimi yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Back Pedal ve Pas Drilli

 Altyapı oyuncularında görülen yaygın hatalardan biri pas becerileridir. Oysa pasın teknik becerileri küçük yaşlarda alışkanlık haline gelmesi gerekmektedir.

Ancak günümüzde spor okullarının yaygınlaşması ve maç kazanma kaygısıyla birleşince genç basketbolcu adayı basketbol teknik becerileri nitelik kazanmaktan uzaklaştığını düşünüyorum.

İki Yaka Pas Drilli

İki Yaka Pas Drilli

Bu yazıda genç basketbolcu adayının pas becerilerinin kazanılmasının yanı sıra back pedal becerisini de geliştirecek bir drilli sizlere anlatmaya çalışacağım.

Back pedal aşağı yukarı U12 seviyesinde oyuncuların topla ve topsuz olarak doğru teknikte yapmasını bekleriz. Genç basketbolcu adayı basketbol temel becerilerini doğru teknikte öğrenmesiyle ileride basketbol oyununda başarılı olmasının altyapısını oluşturacaktır.

Pas konusuysa basketbolun en önemli teknik becerilerinden biridir. Nihayetinde pas ve top sürme yapılmadan bir basketbol maçının oynanması mümkün olmamaktadır.

İki Yaka Pas Drillini Nereden Öğrendim?

Özellikle birlikte çalıştığım genç basketbolcu adaylarının pas becerilerinin yeteri kadar gelişkin olmadığını görüyorum. Bundan dolayı onların pas yetilerini nasıl geliştireceğimi düşünüyorum. Zaman zaman arkadaşlarım ve büyük ustalardan da destek alıyorum.

Beden eğitimi dersinde öğrencilerime eğlenceli çalışmalar yaptırırken doğaçlama olarak oynadığımız bir oyunda "İki Yaka Pas Drilli"ini geliştirdim.

İki yaka pas drilli daha çok bireysel çalışmalarda oyuncuların back pedal ve pas becerilerini geliştirmekle ilgili olduğunu söyleyebilirim.

İki Yaka Pas Drillin Hazırlıkları

İki yaka pas drillini 3 oyuncu 3 kukayla çalışır. Topu yakalama, pas atma, hareket halinde pas, back pedal, zamanlama ve koordinasyonun gelişiminde rol oynayan bir drillldir.

İki yaka pas drilli yapılmadan önce hazırlıklar aşağıdaki gibi yapılır:

İki Yaka Pas Drill
  1. Bir metre arayla iki koni yan yana konur. Bu konilerin arasında bir metre geriye üçüncü bir koni konarak üçgen oluşturulur.
  2. Yan yana iki koninin arasına bir oyuncu yerleşir. Bir metre karşısındaysa toplu bir oyuncu yerleşir.
  3. Üçüncü oyuncuysa üçgen oluşturan koninin arkasındadır.

Böylece iki yaka pas drillinin uygulaması için hazırlıklar tamamlanır.

İki Yaka Pas Drillinin Uygulanması

Toplu oyuncu iki koninin arasındaki oyuncuya pas atar ve topu geri alır. İkinci pas üçüncü oyuncu, yan yana olan koninin yanına gelerek ilik oyuncuyla paslaşır. Arkadaki koniye kadar back pedal yaparak diğer koninin yanın gider. Bu esnada karşılıklı iki oyuncu paslaşır.


İki yaka pas drillinde hareket halinde olan oyuncu ayrıca fiziksel bir çalışma yapmış olur. Yorgunluk esnasında atılacak pasın doğru teknikte yapılması onun basketboldaki pas alışkanlığını kazanmasını sağlar. 

Sürekli pas atacak olan oyuncununsa pasla ilgili kuvvet egzersizi bir taraftan yapılmış olur. Oyuncuların hem sabit hem de hareket halinde pas atmaları derinlik kavramıyla birlikte pas farkındalığını geliştirecektir.

Paslarla ilgili detayları görmek istiyorsanız "Basketbolda Pasın Önemi" ve "Pas Almayla İlgili Birkaç Fikir" yazılarıma bakabilirsiniz. Pasla ilgili bu yazılara ulaşmak için lütfen bağlantıları ziyaret ediniz.

Genç basketbolcu adayı için faydalı bir yazı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.

spacer

Basketbolda 4e3 Konumu

 Basketbolda pek çok zayıflığın savunulduğu konum vardır. Bunlardan bazıları; 2ye1, 3e2, 4e3 olarak gösterilebilir.

Daha önceki yazılarımda 2ye1 ve 3e2 zayıflıklarının savunulmasından söz etmiştim. Bu yazılara ulaşmak için lütfen bağlantı linkini tıklayabilirsiniz. Bu yazımdaysa 4e3 zayıflığının savunulmasına değineceğim.

4e3 Konumu

Zayıflıkların Sebep Olduğu Durumlar

Basketbol müsabakaları 5e5 oynanır. Ancak oyun içerisinde avantaj ve zayıflıklar meydana gelmektedir. Avantajların değerlendirilmesi, zayıflıkların savunulmasıyla basketbol oyununun sonucu belirlenir diyebiliriz.

Bir basketbol maçında zayıflıklar genelde aşağıdaki koşullar gerçekleştiğinde oluşmaktadır. 
  1. Hızlı hücumlarda eksik savunmayla kalınarak zayıflık oluşur.
  2. Rakip ikili sıkıştırma tuzaklarından kurtulduğunda zayıflık oluşur.
  3. Savunmada rotasyon gerçekleştiğinde zayıflık konumu oluşabilir.
Zayıflık olduğunda savunmanın toparlanabilmesi için bir dizi beceriyi yaparak yeniden doğal defans konumunu almaya çalışır. Bunun için antrenmanlarda zayıflıkların savunulacağı driller yapılabilir. 

En yaygın drill tüm basketbol camiasının bildiği "Onbirli Fastbreak" adlı çalışmadır. 2ye1 konumuna dikkat çeken bir drilldir.

Zayıflık Olduğunda Neler Yapılmalı?

Savunmada sayıca az kalındığı durumlar zayıflık olarak değerlendirilir. Zayıflığın savunulmasında genç basketbolcu adayının aşağıdaki noktalara dikkat etmesi zaruridir.
  1. Rakibi yavaşlatmaya çalışmak
  2. Rakibi düşük yüzdeli şut atmaya zorlamak
  3. Topa sahip olan oyuncunu kötü kararlar vermesini sağlamak
4e3 konumu en çok hızlı hücum geçişlerinde gözlenir. Savunma takımı 4e3 kaldığında dizilimi genelde şöyledir: Bir oyuncu topa baskı yapar. Diğer iki oyuncu "I" diziliminde olur. Oyuncunun biri faul çizgisinde, diğeriyse çember altında konumlanır.

4e3 Klasik Dizilim

4e3 Konumunda Postta Hücumun Olduğu Durum

4e3 zayıflığının oluştuğu konumlarda hücum takımı posta bir oyuncu yerleştirdiğinde savunmanın rotasyonunu aşağıdaki şemanın yardımıyla açıklayacak olursam;

4e3 Konumu

2 numara 1 numaraya pas verdiğinde, 4 numara X3'ü kilitleyebileceği için rotasyon şöyle yapılmalıdır:
  • X1, 4 numarayı almalı
  • X2, yüksek konuma geçmeli
  • X3, topu savunma konumuna geçmeli
Ancak hücum takımı daha güçlü konumları alabilirse, savunmanın dizilişi buna göre değişkenlik gösterir. Basketbolda 4e3 zayıflığı hücum dizilişinin dizilimine göre konumunu belirler. 

Topa baskı her zaman bakidir. Genç basketbolcu adayı bunu aklından çıkarmamalıdır.

4e3 Zayıflıklarında Hücumun İlkeleri

Hücum oyuncuları 4e3 konumlarındaki zayıflıklardan faydalanmak için izlemesi gereken ilkeler vardır. Bunların başında her zaman 2ye1 konumunu yakalamak gelmelidir. 

Aslında zayıflıkların savunulması yada bu konumlardan avantaj elde etmek denince işin temeli olan 2ye1 konumları antrenmanlarda çokça tekrar edilmelidir.

Bu temelde; 4e3 konumlarında hücum ederken köşelere birer hücum oyuncusunun yerleşmelidir. Bunun nedeni;
  1. Köşelere yerleşen hücum oyuncuları savunmanın dengesinin bozulmasını sağlayabilir. Köşedeki oyuncuların çember tehditinin güçlü olması beklenmelidir.
  2. Köşedeki oyuncular dip çizgiden penetre seçeneğini kullanıp savunmayı rotasyona sokarak dengesiz yakalamayı amaçlamalıdır.
Basketboldaki zayıflıklardan 4e3 konumunu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım zayıflıkların savunulması ve buradan nasıl avantaj elde edileceğini sağlıklı aktarmayı başarmışımdır.

Bir sonraki yazıda görüşmek ümidiyle, basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Read&React Basketbolu | Sistemin Temeli Drilli

 Reaad&react basketbolunun temelinde iki şey vardır. Biri give&go oynamak, diğeriyse çembere penetre edebilmektir. Bu iki alışkanlık genç basketbolcu adayı için son derece önemlidir.

Bu yazıda read&react basketbolunun bu iki temelini geliştirmeye yarayacak bir drilli paylaşmak istiyorum.

RnR Temel Drilli

Basketbol Bir Alışkanlık Sporudur

Genç basketbolcu adayı ne kadar çok doğru alışkanlık kazanırsa, basketbolcu olma ihtimalini o kadar çok arttırır. Sırf bu nedenle altyapıdaki oyuncuların sistem basketbolu oynamaları için yeterli olmaktadır. 

Read&react basketbolu alışkanlıkların kazanılması için kanımca genç basketbolcu adayı için mükemmel bir tercihtir. Doğru alışkanlıkların kazanılmasında genç basketbolcu adayına yardım eder. 

Sistemin temelini oluşturan aşağıdaki drille genç basketbolcu adayı yeteri kadar pratik yaparak doğru alışkanlıkları kazanarak oyuncu olmanın yolunda genç basketbolcu adayına yardım eder.

Read&React Basketbolunun Temelinde Ne Yatar?

Read&react basketbolunun temelinde aslında 2 şey vardır. Sistemin temeli bunlara dayanır. Sistemin temelini oluşturan bu 2 şey;
  1. Give&go oynamak.
  2. Çembere penetre etmek.
Bu yazıda sistemin bu iki temelinin alışkanlıklarını kazanmanız için sizlere bir drill anlatmak istiyorum. Read&react basketbolunda genç basketbolcu adayının temeli nasıl alışkanlık haline getireceğimi düşünerek oluşturduğum bir drilldir.

Read&react basketbolunu çalıştığınızda sadece genç basketbolcuların gelişimine katkı sunmaz. Aynı zamanda gelişime açık koçların da eğitilmesini sağlar. Bu minvalde sistemin temelini oluşturan bu drill mükemmel bir örnektir.

Temel Drill

Give&go ve çembere penetre alışkanlığının kazanılmasına yardımcı olacak bu drille "Temel" adını verdim. Drill yarı sahada oyuncular iki gruba ayrılarak yapılır.

Şimdi aşağıdaki şeklin yardımıyla drillin nasıl işlediğine birlikte bakalım.

Temel Drill

Temel drillinde oyuncular iki gruba ayrılır. Yüksek dirseklerde iki koni vardır. Drillde tek top kullanılır. Temel drilli uygulanırken genç basketbolcu adayının iletişimi, saha yerleşimi, tempo ve spacing dikkat edilecek detayladır.

Genç basketbolcu adayı give&go ya da penetre tercihini yapmakta özgürdür. Tercihini kullananan genç basketbolcu adayı daha sonra sırasının sonuna geçer.

Yukarıdaki şemada 1 numara 2 numarayla give&go oynamak istemektedir. Katı bittikten sonra 1 numara sırasına geçer.

Drillde pas alma çalışması yapılırken "karar çizgisi" kuralı dikkate alınarak top istenir. Karar çizgisinin ne olduğuna bakmak isteyenler bağlantıyı ziyaret edebilir.

Temelin Devamı

Temel Drilli

2 numara pası aldıktan sonra engele yaklaşırken 3 numara pozisyonuna gelir. 2 numara give&go oynamak yerine penetreyi tercih ettiğinde 3 numara dairesel hareket kuralını uygulayarak en uygun spacing konumunu alır. 

Drillin akıcılığını sağlamak için 2 numara yayda stop yaparak rotasyonu gerçekleştiren 3 numaraya pas atıp sırasına geçer.

Temel Drillinin Tempo Kazanması

Temel Drilli

Temel drillinde tempo kazanılması için pası alan 3 numara dribling yaparak saha yerleşim konumuna geçerken 4 numara pozisyonunu alıp karar çizgisiyle oyuna hareket kazandırır. 

Read&react basketbolu sisteminin temelini oluşturan bu drillde toplu oyuncunun aksiyonuna karşılık topsuz oyuncular doğru reaksiyonlar vererek alışkanlık kazanmaya çalışırlar.

Akıcı şekilde uygulanan bu drillde genç basketbolcu adayının give&go ve çembere penetre etme yetisi yavaş yavaş gelişmeye başlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki; alışkanlığın gelişmesi için zamana ihtiyacınız olacak. Bunun için lütfen sabır edin. Sonunda genç basketbolcu adayı kazanacak.

Faydalı bir drill olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.

spacer

Basketbolda Fist Kalıbı

 Basketbolda fist kalıbı bir hücum düzenidir. Basketbolda fist düzeni; genelde genç basketbolcu adaylarının hücumda nasıl hareket edeceklerine dair stratejiyi ve yapıyı ifade eder. 

Basketbolda fist bir set hücumu kalıbıdır. Oyuncuların nasıl hareket edecekleri önceden çalışılmış bir stratejiyle öğretilir.

Fist Kalıbı

Basketbolda Fist Kalıbının Yapısı

Basketbolda fist kalıbında screen, kat, pas ve oyun planının uygulanması temel unsurlarıdır. Basketbolda fist kalıbı takımın hücumda organize hareket etmesini gerektirir.

Basketbolda fist kalıbı genelde takımın kuvvetli tarafından yararlanmak ve savunmanın zayıf tarafına atak etmek için dizayn edilir. Sıklıkla kısa bir oyun olan fist offense genelde şütörün boş atış bulmasıyla sonuçlanır.

Fist Kalıbındaki Amaç Nedir?

Basketbolda fist kalıbında genelde takımın şütör oyuncusunu boş bırakarak onun şut atması sağlanır. Bunu yapmak için screen, kat, pas ve temponun yüksek olması beklenir.

Basketbolda fist kalıbı takımın özelliğine uygun olarak ya bir set parçasını ya da özel bir stratejiyi oluşturur. Genç basketbolcu adayları antrenmanlarda çok tekrarla stratejinin hazırlıklarını yapar.

Oyun kurucunun elini yumruk yaparak havaya kaldırması fist kalıbının oynanacağına dair bir işarettir. Oyun kurucu fist oynamak için işaret verdiğinde oyuncuların organize hareket etmesiyle strateji uygulanır.

Fist Kalıbında Perdeleme

Genç basketbolcu adayı topu hareket ettirmek ve rakip savunmayı aşmak için screen kullanır. Genelde topu taşıyan ve topu alacak oyuncunun boş kalması için perdeleme kullanılır.

Fist Kalıbında Kat

Genç basketbolcu adayının fist kalıbında yapacağı belli katları vardır. Bu katların amacı, boş şutu bulmaktır. Topla buluşacak oyuncunun şut atmasının yanı sıra çembere yapacağı güçlü penetre fırsatı ayrı bir opsiyon olarak sunulmaktadır.

Fist Kalıbında Pas

Basketbolda fist kalıbında pas; genç basketbolcu adayının hareketini, gideceği yeri belirler. Genç basketbolcu adayının nitelikli paslaşması için doğru pozisyonlarda olması önemli bir detaydır.

Oyun Planı ve İşaretler

Basketbolda fist kalıbını oynamak için takıma bir işaret verilir. Genelde oyun kurucunun elini yumruk şeklinde kaldırması “fist offense” taktik atağının başlaması için bir işarettir.

Fist işaretinin verilmesiyle genç basketbolcu adayına ne zaman perdeleme yapacağını, ne zaman hareket edeceğini ve ne zaman pas vereceğini dizayn eden strateji uygulamaya konur.

Genelde şütör oyuncunun boş bırakılarak isabetli dış atışla takımlar ilk setlerini “fist kalıbını” oynayarak başlayabilirler. Fist offense kısa oynanan bir set düzenidir. Örnek bir "FIST" kalıbı aşağıdadır.

Fist Kalıbı

Faydalı bir yazı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.
spacer

Screen Drill | Akıcılık

 Bu yazıda içinde birkaç screen olan bir drillinin sunumunu yapacağım. Akıcılık adındaki bu screen drillinde topsuz ve topa yapılan perdelemelerde hem savunma hem de hücum çalışması yapılabilir.

Akıcılık screen drillini online bir eğitimde öğrendim. Uygulamasında faydasını gördüğüm akıcılık screen drilini şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Akıcılık Screen Drilli

Akıcılık Screen Drilli

Akıcılık screen drillinde "down pick, back pick, stagger pick ve pick&roll" çalışmaları yapmak söz konusudur. Hem savunma hem hücum çalışmaları birlikte yapılabileceğinden güzel bir drilldir.

Akıcılık çalışmasında hücum ve savunma saldırgan oynayabileceği için genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimi ve taktik gelişimleri sağlanacaktır. Perdeleme savunmaları ve hücumları takımların ilkelerine göre dizayn edilerek maçlara hazırlık anlamında akıcılık screen drillini öneririm.

Akıcılık Screen Drilli Nasıl Yapılır?

Screen antrenmanları yapılırken; hücumun doğal akış içerisinde oynaması ve savunmanın uyanıklık yapması yapılan en yaygın hatalardır. Etkili perdeleme antrenmanı yapmak için akıcılık drilli buna bir çözüm olabilir.

Akıcılık drilinde screen çalışmaları 5e5 formatında yapılacağı için oyunun gerçek yapısı içerisinde genç basketbolcu adaylarının deneyim kazanmasına yardım edecektir.

Genç basketbolcu adayının basketbol perdeleme becerilerinin gelişimine katkı sunacak yetileri aşağıdaki şemaların yardımıyla açıklayalım.

Akıcılığın Yapısı

Akıcılık Drilli

Genç basketbolcu adayları şemadaki gibi sahaya yerleşirler. Basketbolcular; 2 oyun kurucu, 2 forvet ve 1 pivot düzenindedirler. Zayıf taraftaki 4 down pick yapılarak top terse çevrilerek drill başlar. İlk pasla 2 numara köşeye inerek alan kazanırken, 3 numara perdelemeden faydalanarak pası alır.

Topun Terse Çevrilmesinin Tamamlanması

Akıcılık Drilli

3 numara pası aldıktan sonra, Aynı anda 2 numara top tarafına 4 numaranın pherdesini kullanarak cross cut yapar. 5 numaraysa 1 numaraya back pick yapar. 3 numaranın köşeye gelen 2 numaraya pası atmasıyla topun terse çevrilmesi tamamlanır.

Akıcılık screen drilinde genç basketbolcu adaylarına tam olarak burada topun terse çevrilmesinin önemi vurgulanarak çalışmalara yapılmalıdır.

Akıcılık Drillinin Devamı

Akıcılık Drilli


Topun terse dönüşünün net olarak tamamlanmasından sonra 5 numara ve 3 numara 1 numaraya sıralı perdeleme yaparlar. Aynı anda 2 numara dribling kullanarak kanada yükselmelidir.

Akıcılık drillinde buraya kadar down pick, back pick, stagger pick ve pivotun kat eden oyuncuya screen becerileri yer aldı. Takım savunması olarak buralarda topsuz screen taktikleri çalışılarak genç basketbolcu adayları eğitilmiş olur.

Akıcılığın Sona Ermesi

Akıcılık Drilli

Final sahnesine geçmeden önce sıralı screen kullanan 1 ve 3 numara zayıf tarafa açılarak hücumun alan kazanmasını sağlar. Ardından 4 numara 2 numara için ball screen hazırlığı yapar.

Akıcılık drilinin bu aşamasında kanat pick&roll çalışmalarıyla genç basketbolcu adayının becerileri geliştirilir. Akıcılık screen drillinde savunma ve hücum takımları saldırgan hamleler yaparak oyunun bu bölümünde pratik yapma olanakları kazanacaktır.

Kanattan oynanan pick&roll tekniğinin detaylarını öğrenmek için "Pick&Roll Tekniği" başlıklı yazımın bağlantısını tıklayabilirsiniz.

Akıclık isimli screen drillinin faydalı olduğunu ümit ederek, basketbolla kalmanızı dilerim.



spacer