Basketbolda Fist Kalıbı

 Basketbolda fist kalıbı bir hücum düzenidir. Basketbolda fist düzeni; genelde genç basketbolcu adaylarının hücumda nasıl hareket edeceklerine dair stratejiyi ve yapıyı ifade eder. 

Basketbolda fist bir set hücumu kalıbıdır. Oyuncuların nasıl hareket edecekleri önceden çalışılmış bir stratejiyle öğretilir.

Fist Kalıbı

Basketbolda Fist Kalıbının Yapısı

Basketbolda fist kalıbında screen, kat, pas ve oyun planının uygulanması temel unsurlarıdır. Basketbolda fist kalıbı takımın hücumda organize hareket etmesini gerektirir.

Basketbolda fist kalıbı genelde takımın kuvvetli tarafından yararlanmak ve savunmanın zayıf tarafına atak etmek için dizayn edilir. Sıklıkla kısa bir oyun olan fist offense genelde şütörün boş atış bulmasıyla sonuçlanır.

Fist Kalıbındaki Amaç Nedir?

Basketbolda fist kalıbında genelde takımın şütör oyuncusunu boş bırakarak onun şut atması sağlanır. Bunu yapmak için screen, kat, pas ve temponun yüksek olması beklenir.

Basketbolda fist kalıbı takımın özelliğine uygun olarak ya bir set parçasını ya da özel bir stratejiyi oluşturur. Genç basketbolcu adayları antrenmanlarda çok tekrarla stratejinin hazırlıklarını yapar.

Oyun kurucunun elini yumruk yaparak havaya kaldırması fist kalıbının oynanacağına dair bir işarettir. Oyun kurucu fist oynamak için işaret verdiğinde oyuncuların organize hareket etmesiyle strateji uygulanır.

Fist Kalıbında Perdeleme

Genç basketbolcu adayı topu hareket ettirmek ve rakip savunmayı aşmak için screen kullanır. Genelde topu taşıyan ve topu alacak oyuncunun boş kalması için perdeleme kullanılır.

Fist Kalıbında Kat

Genç basketbolcu adayının fist kalıbında yapacağı belli katları vardır. Bu katların amacı, boş şutu bulmaktır. Topla buluşacak oyuncunun şut atmasının yanı sıra çembere yapacağı güçlü penetre fırsatı ayrı bir opsiyon olarak sunulmaktadır.

Fist Kalıbında Pas

Basketbolda fist kalıbında pas; genç basketbolcu adayının hareketini, gideceği yeri belirler. Genç basketbolcu adayının nitelikli paslaşması için doğru pozisyonlarda olması önemli bir detaydır.

Oyun Planı ve İşaretler

Basketbolda fist kalıbını oynamak için takıma bir işaret verilir. Genelde oyun kurucunun elini yumruk şeklinde kaldırması “fist offense” taktik atağının başlaması için bir işarettir.

Fist işaretinin verilmesiyle genç basketbolcu adayına ne zaman perdeleme yapacağını, ne zaman hareket edeceğini ve ne zaman pas vereceğini dizayn eden strateji uygulamaya konur.

Genelde şütör oyuncunun boş bırakılarak isabetli dış atışla takımlar ilk setlerini “fist kalıbını” oynayarak başlayabilirler. Fist offense kısa oynanan bir set düzenidir. Örnek bir "FIST" kalıbı aşağıdadır.

Fist Kalıbı

Faydalı bir yazı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.