Basketbolda Flex Hücumu

 Basketbolda flex hücumu; 60'lı yılların sonunda, 70'li yılların başında ortaya çıkan bir hücum sistemidir. Topun hareketiyle oyuncular belli aksiyonları bir döngü içerisinde devam ettirir.

Basketbolda flex hücumu ilk zamanlarda "cha cha" olarak adlandırılıyordu. Daha sonraları basketbol camiasında flex hücumu olarak yerini aldı. Basketbolda flex hücumu günümüzde hala yaygın olan pozisyonsuz bir set düzenidir.

Flex Hücumu

Flex Hücumu Nasıl Yapılır?

Boyalı bölgede perdelemeler kullanılarak çembere kat yapan oyuncuların topla buluşması için önceden belirlenmiş bir döngü içerisinde yer alan aksiyonlar olarak oynanır.

Flex hücumunda rub off cut ve down pick kullanılarak katların topla buluşması sağlanır. Perdeleme ve kat kalıplarını ve sırasını genç basketbolcu adayının hatırlaması flex hücumunun döngüsünün sürekliliğini sağlayan bir etkendir.

Flex hücumunda genç basketbolcu adaylarının kalıplaşmış rolleri yoktur. Flex hücumda genç basketbolcu adayı tüm pozisyonlarda oynayabilecek fırsatlara sahip olur.

Flex Hücumunun Düzeni

Flex hücumunda genç basketbolcu adayları iki oyun kurucu, iki kısa oyuncu ve bir uzunla sahada yer alır. Oyun kurucular  çift guard noktasına yerleşirken, forvet oyuncuları köşelerde yer alır. Pivot oyuncusuysa post bölgesindedir.

Flex Hücumu

Şemada gösterildiği gibi sahada yerine alan genç basketbolcu adayları flex hücumunu şu şekilde oynarlar.
  1. Köşede bulunan 3 numara rub off kat yapar. Sabit pivot oyuncusunun (5) üzerinde perdeleme yardımıyla yapılan screen becerisine terminolojide rub off kat denir.
  2. Rub off kattan sonra 3 numara top tarafında post bölgesinde yer alır.
  3. Sonraki akiyon; 2 numara down pick yaparak 5 numaranın yukarı çıkmasını sağlar. Down pick yapan 2 numara ardından zayıf taraftaki köşeye çıkar.
  4. Flex hücumunda sıradaki aksiyon 1 numarının yukarı yükselen 5 numaraya pas vermesiyle döngü tamamlanır.
  5. Flex hücumu bu sefer 4 numaranın rub off kat yaparak döngünün devam etmesi sağlanır.
Flex Hücumu

Flex Hücumundaki Varyasonlar

Flex hücumunda genç basketbolcu adayları belirli aksiyonları tekrarlayarak uygun pozisyonlar bulduklarındada çembere atak yapar. Hücum içerisinde farklı opsiyonlar yaratılabilir.

Sıralı perdelemenin kullanılacağı, pick&roll taktik fırsatlarının kullanılabileceği pozisyonlar yaratılabilir. Altyapı oyuncuları için kat ve topsuz perdeleme önemli olduğu için genç basketbolcuların basketbol oyun bilgisi gelişimine yardım eden bir set düzenidir.

Flex hücumunda başka bir varyasyon, takımlar yüksek posta iki oyuncu yerleştirerek post girişleriyle temel düzene geçerek rakip takımı sıkıştırmaya çalışabilir.

Flex Hücumu Düzeninde

  1. Pozisyonsuz basketbol oynattığı için genç basketbolcu adaylarına uygundur.
  2. Rakip düzeni bilse bile yine de savunulması zordur.
  3. Genç basketbolcu adayı üçlü tehdidi kullandığı sürece konumlarda oyuna yön verebilecek özelliklere sahip olur.
  4. Öğrenilmesi kolay bir set düzenine sahiptir.
  5. Savunmanın hata yapmasını zorlar.
  6. Pek çok girişle rakibi şaşırtabilir.
  7. Genç basketbolcu adaylarının çok fazla pas yapması oyunu tıkayabilir.
  8. Rakip takım alan savunmasına dönerse flex hücumu işlevsiz kalır.
  9. Şutu olmayan takımların flex hücumu oynaması önerilmez.
Sonuç olarak basketbolda flex hücumu altyapı takımlarına uyarlanabilecek ve oyuncu gelişimine katkı sunan bir set oyunudur. Yaklaşık altmış yıl önce temelleri atılan flex hücumu günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır.

Faydalı bir yazı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.


Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.