Taktik Atak Fırsatı: İkili Sıkıştırma

 Basketbolda taktik atak fırsatları sadece hücumda yapılmaz. Savunmada uygulanan taktik atak fırsatları da mevcuttur. Bugünkü yazıda savunmadaki taktik atak fırsatlarından "ikili sıkıştırma" konusuna değineceğim.

Basketbol terminolojisinde ikili sıkıştırmaya "double team" denir. Daha önce yazdığım "Basketbolda İkili Sıkıştırma" adlı yazıda daha fazla detayı görmek için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Bu yazıda savunmadayken ikili sıkıştırma fırsatından söz edeceğim.

İkili Sıkıştırma

İkili Sıkıştırma Nedir?

İkili sıkıştırma (double team) dendiğinde iki oyuncunun bir hücum oyuncusunu savunduğu pozisyonlar akla gelmelidir. İki kişilik bir savunma hamlesi olduğundan bir takım oyunundan söz edilir. İki oyuncunun bir uyum içerisinde hareket etmesi ana ilkedir.

İkili sıkıştırmayı bölümlere ayırmak mümkündür. Bunlar;
  1. Toplu oyuncuya yapılan ikili sıkıştırma
  2. Topsuz oyuncuya yapılan ikili sıkıştırma
Savunmada taktik fırsat olan ikili sıkıştırma hemen hemen her basketbol maçında görülmektedir. Genç basketbolcu adaylarının yapmasını önerdiğim bir taktik atak fırsatıdır. İkili sıkıştırmayı önermemin sebebi agresif bir yapıya sahip olmasından gelir.

Genç basketbolcu adayı agresif oyunları oynadıkça bireysel gelişimine katkı sunacağını inandığımdan, hem savunmada hem de hücumda agresif olan teknikleri uygulanmasını bir koç olarak tercih ediyorum.

İkili Sıkıştırma Ne Zaman Yapılır?

Bir basketbol maçında ikili sıkıştırmanın gerçekleştiği zamanlar şunlardır:
  1. Pivot oyuncusu topla buluştuğu zaman,
  2. Top köşelere gittiğinde,
  3. Tam saha baskılarda topun oyuna sokulmasıyla,
  4. Savunma oyuncusu topa yenildiğinde yardımın gelmesiyle,
  5. Dribling yapan oyuncu yan çizgilere gittiğinde,
  6. Topa sahip oyuncu saha görüşünü kaybettiğinde,
İkili sıkıştırma yapılırken; dikkat edilmesi gereken en önemli detay, iki oyuncunun bir ahenk içerisinde hareket etmesidir. Bu ahenkteki en büyük beceri top havadayken ikili sıkıştırma yapan oyuncuların pozisyon almasıdır.

İkili sıkıştırma taktik fırsatının en büyük avantajı rakip oyuncuların üçlü tehdit ataklarını fazlasıyla kısıtlamasıdır.

İkili Sıkıştırmada Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkili sıkıştırma taktik fırsatı; yan çizgi, dip çizgi ve orta çizgiye yakın yerlerde yapıldığında en kuvvetli konumunu kazanır. Çünkü buralarda savunma oyuncuları çizgilerden yardım almaktadır. Dolayısıyla genç basketbolcu adayının buralardaki ikili sıkıştırma fırsatlarını değerlendirmesi onun gelişimi açısından mühimdir.

İkili sıkıştırma yapan genç basketbolcu adayları birbirlerine yakın durarak rakibin kaçış kapılarını kapatmaya dikkat etmelidir. İkili sıkıştırma yapıldığında savunma oyuncuları ellerini kaldırarak pas kanalını kapatmalıdır. Kesinlikle topa hamle yaparak faul düdüğünün çalınmasına izin vermemelidir. 

İkili sıkıştırma taktik fırsatında amaç; rakibe baskı yaparak onları top kaybı yapmaya zorlamaktır. İkili sıkıştırmada kalan oyuncunun ya topu kaybetmesini zorlamalı ya da kötü pas tercihleriyle topun çalınması sağlanmalıdır.

Rakip İkili Sıkıştırmadan Kaçmak için Top Sürerse Ne Yapılmalı?

İkili sıkıştırmaya maruz kalan rakip oyuncu top sürmeye devam etmek isterse, savunmadaki oyuncular ikili sıkıştırma yapmaya devam etmelidir. Boşta kalan hücum oyuncusu umursanmadan pas ve dribling kanalları iki savunma oyuncusu tarafından agresif şekilde kapatılmalıdır.

İkili sıkıştırma yapıldığında bir hücum oyuncusu boşta kalır. Bunu tüm takım bilmelidir. Bu konumda doğacak zayıflıkları savunmak için takım olarak ikili sıkıştırma rotasyonlarının genç basketbolcu adayları tarafından bilinmesi ve çalışılması gerekir.

Topsuz Oyuncuya İkili Sıkıştırma Yapılır mı?

Evet. Şimdiye kadar toplu oyuncuya yapılan ikili sıkıştırmalardan söz ettik. Ancak topsuz oyunculara da ikili sıkıştırma yapılabilir.

Örneğin perdelemeden çıkan etkili bir hücum oyuncusunun topla buluşmasını engellemek için ikili sıkıştırma yapılabilir. Böylece etkili hücum oyuncusunun topla buluşma fırsatları kısıtlanabilir. Ya da etkili bir pivot oyuncusuna topun verilmemesi için ona ikili sıkıştırma yapılabilir.

Agresif bir yapıya sahip olduğu için genç basketbolcu adayının ikili sıkıştırma taktik atak fırsatını öğrenmesini ve uygulamasını bireysel gelişimi için öneririm. Böylece a takıma yükselme yolunda becerilerini geliştirmesi söz konusu olabilir.

Taktik atak fırsatlarından savunmadaki ikili sıkıştırmayı dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Bir sonraki basketbol eğitimi yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.