Basketbolda 4e3 Konumu

 Basketbolda pek çok zayıflığın savunulduğu konum vardır. Bunlardan bazıları; 2ye1, 3e2, 4e3 olarak gösterilebilir.

Daha önceki yazılarımda 2ye1 ve 3e2 zayıflıklarının savunulmasından söz etmiştim. Bu yazılara ulaşmak için lütfen bağlantı linkini tıklayabilirsiniz. Bu yazımdaysa 4e3 zayıflığının savunulmasına değineceğim.

4e3 Konumu

Zayıflıkların Sebep Olduğu Durumlar

Basketbol müsabakaları 5e5 oynanır. Ancak oyun içerisinde avantaj ve zayıflıklar meydana gelmektedir. Avantajların değerlendirilmesi, zayıflıkların savunulmasıyla basketbol oyununun sonucu belirlenir diyebiliriz.

Bir basketbol maçında zayıflıklar genelde aşağıdaki koşullar gerçekleştiğinde oluşmaktadır. 
  1. Hızlı hücumlarda eksik savunmayla kalınarak zayıflık oluşur.
  2. Rakip ikili sıkıştırma tuzaklarından kurtulduğunda zayıflık oluşur.
  3. Savunmada rotasyon gerçekleştiğinde zayıflık konumu oluşabilir.
Zayıflık olduğunda savunmanın toparlanabilmesi için bir dizi beceriyi yaparak yeniden doğal defans konumunu almaya çalışır. Bunun için antrenmanlarda zayıflıkların savunulacağı driller yapılabilir. 

En yaygın drill tüm basketbol camiasının bildiği "Onbirli Fastbreak" adlı çalışmadır. 2ye1 konumuna dikkat çeken bir drilldir.

Zayıflık Olduğunda Neler Yapılmalı?

Savunmada sayıca az kalındığı durumlar zayıflık olarak değerlendirilir. Zayıflığın savunulmasında genç basketbolcu adayının aşağıdaki noktalara dikkat etmesi zaruridir.
  1. Rakibi yavaşlatmaya çalışmak
  2. Rakibi düşük yüzdeli şut atmaya zorlamak
  3. Topa sahip olan oyuncunu kötü kararlar vermesini sağlamak
4e3 konumu en çok hızlı hücum geçişlerinde gözlenir. Savunma takımı 4e3 kaldığında dizilimi genelde şöyledir: Bir oyuncu topa baskı yapar. Diğer iki oyuncu "I" diziliminde olur. Oyuncunun biri faul çizgisinde, diğeriyse çember altında konumlanır.

4e3 Klasik Dizilim

4e3 Konumunda Postta Hücumun Olduğu Durum

4e3 zayıflığının oluştuğu konumlarda hücum takımı posta bir oyuncu yerleştirdiğinde savunmanın rotasyonunu aşağıdaki şemanın yardımıyla açıklayacak olursam;

4e3 Konumu

2 numara 1 numaraya pas verdiğinde, 4 numara X3'ü kilitleyebileceği için rotasyon şöyle yapılmalıdır:
  • X1, 4 numarayı almalı
  • X2, yüksek konuma geçmeli
  • X3, topu savunma konumuna geçmeli
Ancak hücum takımı daha güçlü konumları alabilirse, savunmanın dizilişi buna göre değişkenlik gösterir. Basketbolda 4e3 zayıflığı hücum dizilişinin dizilimine göre konumunu belirler. 

Topa baskı her zaman bakidir. Genç basketbolcu adayı bunu aklından çıkarmamalıdır.

4e3 Zayıflıklarında Hücumun İlkeleri

Hücum oyuncuları 4e3 konumlarındaki zayıflıklardan faydalanmak için izlemesi gereken ilkeler vardır. Bunların başında her zaman 2ye1 konumunu yakalamak gelmelidir. 

Aslında zayıflıkların savunulması yada bu konumlardan avantaj elde etmek denince işin temeli olan 2ye1 konumları antrenmanlarda çokça tekrar edilmelidir.

Bu temelde; 4e3 konumlarında hücum ederken köşelere birer hücum oyuncusunun yerleşmelidir. Bunun nedeni;
  1. Köşelere yerleşen hücum oyuncuları savunmanın dengesinin bozulmasını sağlayabilir. Köşedeki oyuncuların çember tehditinin güçlü olması beklenmelidir.
  2. Köşedeki oyuncular dip çizgiden penetre seçeneğini kullanıp savunmayı rotasyona sokarak dengesiz yakalamayı amaçlamalıdır.
Basketboldaki zayıflıklardan 4e3 konumunu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım zayıflıkların savunulması ve buradan nasıl avantaj elde edileceğini sağlıklı aktarmayı başarmışımdır.

Bir sonraki yazıda görüşmek ümidiyle, basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.