Altyapıdaki Şampiyon Basketbolcular | Tuna&Yavuz

 2021-22 sezonu İstanbul U21 takımıyla kürsüye çıkan iki oyuncu düşünün. 3 yaş küçük olmalarına rağmen ligin tozunu attıran iki genç basketbolcu adayı Tuna ve Yavuz.

Genç basketbolcu adaylarına örnek olacak Tuna ve Yavuz İstanbul U21 erkeklerde 2021-22 sezonunda lige damga vurdular. Neden mi? Çünkü; sportmenlik, teknik beceri, oyun bilgisi ve basketbol aşkıyla altyapıda şampiyon birer oyuncu oldular.

Tuna ve Yavuz

Tuna ve Yavuz Neden Örnek Alınmalı?

Her ikisinin boyu 180 cm civarındadır. Daha önce sıradan C ligi takımlarda yer alan ve butik sayılan kulüplerinde mutlu mesut basketbol eğitimi alıyorlardı.

Fizikleri olduğu kadarıyla atletik yapılarıyla da standart oyuncular olan Tuna ve Yavuz kulüplerine gelen bir koçun onlara basketbolun doğrularını öğretmesiyle çehreleri değişti.

Basketbol oyunundaki temel teknikleri öğrendiler. Oyun bilgileri en az ligteki koçlar kadar gelişti. Bununla birlikte hücumda bazı özelliklerini geliştirmeleri onları altyapıda şampiyon basketbolcular yaptı.

Basketbolun doğrularını yapan Tuna ve Yavuz özellikle savunma becerileriyle tüm rakiplerin korkulu rüyası oldu. Ligin en iyi savunmacıları olarak öne çıktılar.

Tuna ve Yavuz Basketbolunu Nereye Taşıdı?

Her iki genç basketbolcu adayı profesyonel düzeyde oyuncu olabilecek düzeye geldiler. Fakat üniversite hedefleri nedeniyle oyunculuk kariyerlerini kürsüye çıktıktan sonra bitirdiler. Hedefledikleri bölümü ve üniversiteyi kazandılar. Hatta Tuna bugün İstanbul Teknik Üniversitesinde okumaktadır. Yıllar sonra Tuna'yla İTÜ'lü olmak benim için onurdur.

Tuna ve Yavuz’un basketbol becerilerinin nereye çıktığını basit bir örnekle pekiştirmek istiyorum. Daha önce C liginin sıradan bir takımında sıradan oyunculuk yaparken, bir takımdan 36-93'lük mağlubiyet yaşadıkları ve bu takımla her eşleştiklerinde benzer sonuçlar aldıkları bir takımı kürsüye çıkarken tam 3 kere yenmeyi başardılar. 

Galibiyetlerin birini ligde, birini final grubunda diğerini de play off eşleşmelerinde kazandılar. Maçların tümünde rakibi 60 sayının altında tuttular. Bu galibiyetlerin mimar tabi ki Tuna ve Yavuz oldu.

Tuna savunmada kazandığı toplarla muhteşem coast to coast becerileriyle sonuca giderdi. Yavuz'sa daha çok sahanın en iyi oyuncusunu durdurmayı başarırdı. Fastbreak koşularıyla savunmanın arkasına atılan pasları alarak sonuca gitmeyi başarırdı.

Fiziğin önemli olduğu modern basketbolda Tuna ve Yavuz teknik beceriler ve oyun bilgisi iyi olduğunda üst düzey basketbol oynanabileceğini gösteren iki oyuncudur. Bundan dolayı genç basketbolculara birer örnek teşkil eder. Öyle ki; U18 oynadıkları ilk yılda U21 liginin en iyi savunma oyuncuları olarak İstanbul gibi bir şehirde kürsü görmeyi başardılar.

Tuna Nasıl Bir Oyuncuydu?

Tuna
Tuna yaklaşık 180 cm boyunda 65 kilo civarında ince yapılı bir fiziğe sahipti. Buna karşılık olarak çok iyi aerobik ve aneorobik kapasiteye sahipti. Topu mükemmel derecede savunabilen ve jump to the ball pozisyonlarında hata yapmazdı. Savunma ribauntlarına verdiği katkıyla öne çıkardı.

Özellikle savunmalarda topu kazandıklarında ve top kendisine geldiğinde birkaç saniye içerisinde tam sahadan bitiriş yapabilirdi. Bu özelliğiyle euroleague oyuncularını andırırdı.

Psikolojik olarak olumsuz etkilenmezdi. Kızdığı, rakibiyle "dirty talk" yaptığı görülmezdi. Ancak rakibi onu kızdırdığında sahada mini MJ olarak ortaya çıkar ve basketboluyla yanıt verirdi.

2021-22 sezonunda Tuna'yı altyapılarda izlemek benim için büyük bir keyifti. Kariyerine devam etmiş olsaydı. BGL oynayabilecek ve coast to coast becerileriyle tanınabilecek bir oyuncu olurdu.

Ancak kendisi üniversite okumayı tercih etti. Umarım bir gün basketbolun kendisine katacaklarını o da genç basketbolcu adaylarına katacak zaman bulur.

Yavuz Nasıl Bir Oyuncuydu?

Yavuz
Yavuz'u ilk gördüğümde bu çocuk sahalarda olmalı diye düşündüm. Fakat oynadığı kulübün yöneticisi kendisinin göründüğü gibi değil, müsabakalarda geri adım atan bir oyuncu olduğunu söyledi. Yanılıyordu.

Teknik beceri, oyun bilgisi ve nitelikli basketbol antrenmanları onu özel bir oyuncu yaptı. Yavuz kulübüne ve kendisine şampiyonluk kazandıran bir yoldan geçerek altyapılarda şampiyon yaşayan bir basketbolcu oldu.

Tuna'yla hemen hemen aynı fiziksel yapıdaydı. Ancak biraz daha güçlü ve geniş bir oyuncuydu. Daha U18 oynadığı yılda U21 liginde ligin en iyi savunma oyuncusuydu. Topu durdurması mükemmeldi. Bu özelliğiyle TBL düzeyi bir oyuncuydu. Topa baskı ve ICE savunmasını o yıllarda onun kadar iyi yapan bir altyapı oyuncusu görmedim.

Yardım savunmasına gittiğinde kesinlikle topu saptırırdı. Böylece kendi takımını savunmadaki güçten dolayı motive ederdi. Tuna'yla savunmadaki iletişimi mükemmel olduğundan, ön tarafta rakibin savunmalarını delmelerine izin vermezdi.

Şutu zayıftı. Ortalama düzeyde şut atan bir oyuncu olsaydı, profesyonelliğe kadar gidebilirdi. Ancak Yavuz basketbolcu olmak yerine Tuna gibi üniversiteyi istedi. İstediği okulu ve istediği bölümü kazandı.

Bir Gün Yeniden Karşılaşmak Dileğiyle

Tuna ve Yavuz ikilisinin savunmadaki koordinasyonunu 2021 yılından beridir tek bir altyapı takımında izlemedim. Bundan dolayı Tuna ve Yavuz altyapılarda şampiyon olan özel oyunculardır.

Tuna ve Yavuz ikilisini tıptı NBA efsaneleri Stockton&Malone ikilisine benzetiyorum. Onlar; Pick&roll'ün büyük ustalarıyken Tuna&Yavuz ön hattaki savunmaların ustaları olarak benzetmede bulunsam anca onları onore edebilirim.

Tuna ve Yavuz basketbolda sportmenlik örnekleriyle bürünmüş çok iyi oyunculardı. Kariyerlerine eğitim alanında devam etmekteler. Umarım bir gün basketbola katkı sunacaklar. Basketbolun içerisinde iyi birer idareci olurlar. 

Bir gün Tuna ve Yavuz'la çalışmayı ümit ederek, yollarının ve bahtlarının açık olmasını dilerim.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Hocam,bende bir alt yapı oyuncusu olarak umarım benim hakkımda da böyle guru verici bir yazı yazarsınız.
    Gelecek seneye sizin takımınız için deneme antrenmanlarına geleceğim inşallah beni seçersiniz

    YanıtlaSil
  2. Tuna yakışıklıymış

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.