Basketbolda İkili Sıkıştırma

Basketbol terminolojisinde “double team” olarak bilinen “ikili sıkıştırma” bu yazımın konusu oluşturmaktadır. Basketbolda ikili sıkıştırma nedir? İkili sıkıştırma nerelerde yapılır? Genç basketbolcu adayları için bu sorulara yanıt vereceğim.

İkili Sıkıştırma

İkili Sıkıştırma (Double Team)

İkili sıkıştırma dendiğinde iki savunma oyuncusunun toplu oyuncuya yaptıkları baskı anlaşılmalıdır. Basketbol sahasında genelde çizgilerden yardım alarak ikili sıkıştırmalar yapıldığında toplu hücum oyuncusunun seçenekleri kısıtlanır.

Basketbol sahasında ikili sıkıştırmalar genelde yan çizgilere yakın yerlerde, dip çizgilere yakın yerlerde ve orta saha çizgisine yakın yerlerde yapıldığında daha fazla etkili olur. Bunun dayanağı “çizgiler de birer savunma oyuncusudur” teorisinde gelmektedir.

İkili Sıkıştırma

İkili sıkıştırmalar her tür savunmalarda uygulanabilir. Adam adama, bölge savunması ve baskılı savunmalarda görülmektedir. Sıklıkla genç basketbolcu adayları ikili sıkıştırmayı tam saha baskılı savunmalarda kullanır.

İkili Sıkıştırmalardan Top Çalma

Tam saha adam adama savunmada top çalmak amacıyla sıklıkla ikili sıkıştırma yapılır. Basketbol sahasının yan çizgisine doğru top süren rakibin ortaya dönmesine fırsat vermeden yan çizgilere yakın yerlerde ikili sıkıştırma yapılır. Bu konumda topu kontrol eden oyuncu dribling yapmaya devam ederse, ikili sıkıştırma yapılmaya devam edilir.

Genelde ikili sıkıştırma yapmaya karar veren bir savunma oyuncusu, verdiği kararı uygulamalıdır. Genç basketbolcu adayı karar verdikten sonra yanlış olduğunu düşünse bile ikili sıkıştırmaya gitmelidir. Bunun dayanağı şudur:

Savunmanın sağlıklı iletişim kurmasıdır. Savunma oyuncusunun ikili sıkıştırmada aldığı kararın sonradan değiştirilmesi defansta zayıflıklar yaratabilir. Savunmada zayıflıkları en aza indirmek için ikili sıkıştırmaya karar veren bir genç basketbolcu adayı artık uygulamayı gerçekleştirmelidir.

İkili Sıkıştırma Bir Tuzak İşaretidir

Genç basketbolcu adayının ikili sıkıştırmaya gitmesi takım arkadaşları için tuzağın kurulacağı bir işaret olarak değerlendirilir. Takım arkadaşları böylece oluşacak savunma konumlarına yerleşmesi için bir fırsat verir. İkili sıkıştırmaya gitmeye karar veren genç basketbolcu adayı fikir değiştirdiğinde takım arkadaşlarının hatalı pozisyonlar almasına neden olabilir.

İkili sıkıştırma karar verilecek diğer bir konum şudur: Topu kontrol eden savunma oyuncusu hücum oyuncusunu yönlendirdiğinde, ikili sıkıştırma yapmak için doğru zamanlama fırsatı ele geçer. Genç basketbolcu adayı ikili sıkıştırma antrenmanları yaparak savunmadaki double team taktik atağı konumlarını tecrübe etmelidir.

İkili Sıkıştırmadaki İpuçları

  1. İkili sıkıştırma yapan genç basketbolcu adayları aralarında boşluk bırakmamalıdır. Hücum oyuncusunun ikili sıkıştırmaları yenmek için boşluklara atak yaparlar.
  2. İkili sıkıştırma yapılırken ellerle pas kanalı kapatılmalıdır. Topu çalmaya çalışmak faul yapmaya sebep olabilir.
  3. İkili sıkıştırmada amaç top çalmak olmamalıdır.
  4. Top çalmak için ikili sıkıştırmadaki rakibin kötü pas atmasını sağlayarak yapılır. İkili sıkıştırmada atılacak paslar çalınmalıdır.
  5. İkili sıkıştırma yapılırken 8 saniye ve 5 saniye gibi ihlalleri yaptırılmaya çalışılmalıdır.
  6. İkili sıkıştırmalardaki amaçlardan biri rakibin hücum süresini eritmek olduğu bilinmelidir.

Basketbolda savunmadaki taktik ataklardan biri olan ikili sıkıştırmayla ilgili faydalı bilgiler aldığınızı düşünüyorum.

Sonraki yazıda görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.