Read&React Basketbolu | Sistemin Temeli Drilli

 Reaad&react basketbolunun temelinde iki şey vardır. Biri give&go oynamak, diğeriyse çembere penetre edebilmektir. Bu iki alışkanlık genç basketbolcu adayı için son derece önemlidir.

Bu yazıda read&react basketbolunun bu iki temelini geliştirmeye yarayacak bir drilli paylaşmak istiyorum.

RnR Temel Drilli

Basketbol Bir Alışkanlık Sporudur

Genç basketbolcu adayı ne kadar çok doğru alışkanlık kazanırsa, basketbolcu olma ihtimalini o kadar çok arttırır. Sırf bu nedenle altyapıdaki oyuncuların sistem basketbolu oynamaları için yeterli olmaktadır. 

Read&react basketbolu alışkanlıkların kazanılması için kanımca genç basketbolcu adayı için mükemmel bir tercihtir. Doğru alışkanlıkların kazanılmasında genç basketbolcu adayına yardım eder. 

Sistemin temelini oluşturan aşağıdaki drille genç basketbolcu adayı yeteri kadar pratik yaparak doğru alışkanlıkları kazanarak oyuncu olmanın yolunda genç basketbolcu adayına yardım eder.

Read&React Basketbolunun Temelinde Ne Yatar?

Read&react basketbolunun temelinde aslında 2 şey vardır. Sistemin temeli bunlara dayanır. Sistemin temelini oluşturan bu 2 şey;
  1. Give&go oynamak.
  2. Çembere penetre etmek.
Bu yazıda sistemin bu iki temelinin alışkanlıklarını kazanmanız için sizlere bir drill anlatmak istiyorum. Read&react basketbolunda genç basketbolcu adayının temeli nasıl alışkanlık haline getireceğimi düşünerek oluşturduğum bir drilldir.

Read&react basketbolunu çalıştığınızda sadece genç basketbolcuların gelişimine katkı sunmaz. Aynı zamanda gelişime açık koçların da eğitilmesini sağlar. Bu minvalde sistemin temelini oluşturan bu drill mükemmel bir örnektir.

Temel Drill

Give&go ve çembere penetre alışkanlığının kazanılmasına yardımcı olacak bu drille "Temel" adını verdim. Drill yarı sahada oyuncular iki gruba ayrılarak yapılır.

Şimdi aşağıdaki şeklin yardımıyla drillin nasıl işlediğine birlikte bakalım.

Temel Drill

Temel drillinde oyuncular iki gruba ayrılır. Yüksek dirseklerde iki koni vardır. Drillde tek top kullanılır. Temel drilli uygulanırken genç basketbolcu adayının iletişimi, saha yerleşimi, tempo ve spacing dikkat edilecek detayladır.

Genç basketbolcu adayı give&go ya da penetre tercihini yapmakta özgürdür. Tercihini kullananan genç basketbolcu adayı daha sonra sırasının sonuna geçer.

Yukarıdaki şemada 1 numara 2 numarayla give&go oynamak istemektedir. Katı bittikten sonra 1 numara sırasına geçer.

Drillde pas alma çalışması yapılırken "karar çizgisi" kuralı dikkate alınarak top istenir. Karar çizgisinin ne olduğuna bakmak isteyenler bağlantıyı ziyaret edebilir.

Temelin Devamı

Temel Drilli

2 numara pası aldıktan sonra engele yaklaşırken 3 numara pozisyonuna gelir. 2 numara give&go oynamak yerine penetreyi tercih ettiğinde 3 numara dairesel hareket kuralını uygulayarak en uygun spacing konumunu alır. 

Drillin akıcılığını sağlamak için 2 numara yayda stop yaparak rotasyonu gerçekleştiren 3 numaraya pas atıp sırasına geçer.

Temel Drillinin Tempo Kazanması

Temel Drilli

Temel drillinde tempo kazanılması için pası alan 3 numara dribling yaparak saha yerleşim konumuna geçerken 4 numara pozisyonunu alıp karar çizgisiyle oyuna hareket kazandırır. 

Read&react basketbolu sisteminin temelini oluşturan bu drillde toplu oyuncunun aksiyonuna karşılık topsuz oyuncular doğru reaksiyonlar vererek alışkanlık kazanmaya çalışırlar.

Akıcı şekilde uygulanan bu drillde genç basketbolcu adayının give&go ve çembere penetre etme yetisi yavaş yavaş gelişmeye başlayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki; alışkanlığın gelişmesi için zamana ihtiyacınız olacak. Bunun için lütfen sabır edin. Sonunda genç basketbolcu adayı kazanacak.

Faydalı bir drill olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.

Paylaş:
spacer

2 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.