Back Pedal ve Pas Drilli

 Altyapı oyuncularında görülen yaygın hatalardan biri pas becerileridir. Oysa pasın teknik becerileri küçük yaşlarda alışkanlık haline gelmesi gerekmektedir.

Ancak günümüzde spor okullarının yaygınlaşması ve maç kazanma kaygısıyla birleşince genç basketbolcu adayı basketbol teknik becerileri nitelik kazanmaktan uzaklaştığını düşünüyorum.

İki Yaka Pas Drilli

İki Yaka Pas Drilli

Bu yazıda genç basketbolcu adayının pas becerilerinin kazanılmasının yanı sıra back pedal becerisini de geliştirecek bir drilli sizlere anlatmaya çalışacağım.

Back pedal aşağı yukarı U12 seviyesinde oyuncuların topla ve topsuz olarak doğru teknikte yapmasını bekleriz. Genç basketbolcu adayı basketbol temel becerilerini doğru teknikte öğrenmesiyle ileride basketbol oyununda başarılı olmasının altyapısını oluşturacaktır.

Pas konusuysa basketbolun en önemli teknik becerilerinden biridir. Nihayetinde pas ve top sürme yapılmadan bir basketbol maçının oynanması mümkün olmamaktadır.

İki Yaka Pas Drillini Nereden Öğrendim?

Özellikle birlikte çalıştığım genç basketbolcu adaylarının pas becerilerinin yeteri kadar gelişkin olmadığını görüyorum. Bundan dolayı onların pas yetilerini nasıl geliştireceğimi düşünüyorum. Zaman zaman arkadaşlarım ve büyük ustalardan da destek alıyorum.

Beden eğitimi dersinde öğrencilerime eğlenceli çalışmalar yaptırırken doğaçlama olarak oynadığımız bir oyunda "İki Yaka Pas Drilli"ini geliştirdim.

İki yaka pas drilli daha çok bireysel çalışmalarda oyuncuların back pedal ve pas becerilerini geliştirmekle ilgili olduğunu söyleyebilirim.

İki Yaka Pas Drillin Hazırlıkları

İki yaka pas drillini 3 oyuncu 3 kukayla çalışır. Topu yakalama, pas atma, hareket halinde pas, back pedal, zamanlama ve koordinasyonun gelişiminde rol oynayan bir drillldir.

İki yaka pas drilli yapılmadan önce hazırlıklar aşağıdaki gibi yapılır:

İki Yaka Pas Drill
  1. Bir metre arayla iki koni yan yana konur. Bu konilerin arasında bir metre geriye üçüncü bir koni konarak üçgen oluşturulur.
  2. Yan yana iki koninin arasına bir oyuncu yerleşir. Bir metre karşısındaysa toplu bir oyuncu yerleşir.
  3. Üçüncü oyuncuysa üçgen oluşturan koninin arkasındadır.

Böylece iki yaka pas drillinin uygulaması için hazırlıklar tamamlanır.

İki Yaka Pas Drillinin Uygulanması

Toplu oyuncu iki koninin arasındaki oyuncuya pas atar ve topu geri alır. İkinci pas üçüncü oyuncu, yan yana olan koninin yanına gelerek ilik oyuncuyla paslaşır. Arkadaki koniye kadar back pedal yaparak diğer koninin yanın gider. Bu esnada karşılıklı iki oyuncu paslaşır.


İki yaka pas drillinde hareket halinde olan oyuncu ayrıca fiziksel bir çalışma yapmış olur. Yorgunluk esnasında atılacak pasın doğru teknikte yapılması onun basketboldaki pas alışkanlığını kazanmasını sağlar. 

Sürekli pas atacak olan oyuncununsa pasla ilgili kuvvet egzersizi bir taraftan yapılmış olur. Oyuncuların hem sabit hem de hareket halinde pas atmaları derinlik kavramıyla birlikte pas farkındalığını geliştirecektir.

Paslarla ilgili detayları görmek istiyorsanız "Basketbolda Pasın Önemi" ve "Pas Almayla İlgili Birkaç Fikir" yazılarıma bakabilirsiniz. Pasla ilgili bu yazılara ulaşmak için lütfen bağlantıları ziyaret ediniz.

Genç basketbolcu adayı için faydalı bir yazı olduğunu ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.

Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.