Screen Drill | Akıcılık

 Bu yazıda içinde birkaç screen olan bir drillinin sunumunu yapacağım. Akıcılık adındaki bu screen drillinde topsuz ve topa yapılan perdelemelerde hem savunma hem de hücum çalışması yapılabilir.

Akıcılık screen drillini online bir eğitimde öğrendim. Uygulamasında faydasını gördüğüm akıcılık screen drilini şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Akıcılık Screen Drilli

Akıcılık Screen Drilli

Akıcılık screen drillinde "down pick, back pick, stagger pick ve pick&roll" çalışmaları yapmak söz konusudur. Hem savunma hem hücum çalışmaları birlikte yapılabileceğinden güzel bir drilldir.

Akıcılık çalışmasında hücum ve savunma saldırgan oynayabileceği için genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimi ve taktik gelişimleri sağlanacaktır. Perdeleme savunmaları ve hücumları takımların ilkelerine göre dizayn edilerek maçlara hazırlık anlamında akıcılık screen drillini öneririm.

Akıcılık Screen Drilli Nasıl Yapılır?

Screen antrenmanları yapılırken; hücumun doğal akış içerisinde oynaması ve savunmanın uyanıklık yapması yapılan en yaygın hatalardır. Etkili perdeleme antrenmanı yapmak için akıcılık drilli buna bir çözüm olabilir.

Akıcılık drilinde screen çalışmaları 5e5 formatında yapılacağı için oyunun gerçek yapısı içerisinde genç basketbolcu adaylarının deneyim kazanmasına yardım edecektir.

Genç basketbolcu adayının basketbol perdeleme becerilerinin gelişimine katkı sunacak yetileri aşağıdaki şemaların yardımıyla açıklayalım.

Akıcılığın Yapısı

Akıcılık Drilli

Genç basketbolcu adayları şemadaki gibi sahaya yerleşirler. Basketbolcular; 2 oyun kurucu, 2 forvet ve 1 pivot düzenindedirler. Zayıf taraftaki 4 down pick yapılarak top terse çevrilerek drill başlar. İlk pasla 2 numara köşeye inerek alan kazanırken, 3 numara perdelemeden faydalanarak pası alır.

Topun Terse Çevrilmesinin Tamamlanması

Akıcılık Drilli

3 numara pası aldıktan sonra, Aynı anda 2 numara top tarafına 4 numaranın pherdesini kullanarak cross cut yapar. 5 numaraysa 1 numaraya back pick yapar. 3 numaranın köşeye gelen 2 numaraya pası atmasıyla topun terse çevrilmesi tamamlanır.

Akıcılık screen drilinde genç basketbolcu adaylarına tam olarak burada topun terse çevrilmesinin önemi vurgulanarak çalışmalara yapılmalıdır.

Akıcılık Drillinin Devamı

Akıcılık Drilli


Topun terse dönüşünün net olarak tamamlanmasından sonra 5 numara ve 3 numara 1 numaraya sıralı perdeleme yaparlar. Aynı anda 2 numara dribling kullanarak kanada yükselmelidir.

Akıcılık drillinde buraya kadar down pick, back pick, stagger pick ve pivotun kat eden oyuncuya screen becerileri yer aldı. Takım savunması olarak buralarda topsuz screen taktikleri çalışılarak genç basketbolcu adayları eğitilmiş olur.

Akıcılığın Sona Ermesi

Akıcılık Drilli

Final sahnesine geçmeden önce sıralı screen kullanan 1 ve 3 numara zayıf tarafa açılarak hücumun alan kazanmasını sağlar. Ardından 4 numara 2 numara için ball screen hazırlığı yapar.

Akıcılık drilinin bu aşamasında kanat pick&roll çalışmalarıyla genç basketbolcu adayının becerileri geliştirilir. Akıcılık screen drillinde savunma ve hücum takımları saldırgan hamleler yaparak oyunun bu bölümünde pratik yapma olanakları kazanacaktır.

Kanattan oynanan pick&roll tekniğinin detaylarını öğrenmek için "Pick&Roll Tekniği" başlıklı yazımın bağlantısını tıklayabilirsiniz.

Akıclık isimli screen drillinin faydalı olduğunu ümit ederek, basketbolla kalmanızı dilerim.



Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.