Pick&Roll Tekniği

 Basketbolda pick&roll bir taktik atak fırsatıdır. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olmakla birlikte genç basketbolcu adayı temel becerileri kazandıktan sonra öğretilmelidir. 

Erken yaşta pick&roll eğitimlerinin verilmesi bireysel gelişim açısından sağlıklı değildir. Bu yazıda pick&roll tekniğinin nasıl uygulandığını anlatmaya çalışacağım.

Pick&Roll Tekniği

Pick&Roll Nedir?

Pick&roll basitçe iki kişilik taktik atak fırsatı olarak tanımlanabilir. Topa sahip olan oyuncu takım arkadaşından perdeleme yardımı alarak savunmayı bertaraf etmeyi amaçlar. Pick&roll tekniğini kullanan toplu oyuncu üçlü tehdit pozisyonun tüm olanaklarına sahiptir.

Pick&roll günümüz basketbolunda en yaygın kullanılan tekniklerin başında gelir. İki oyuncunun birlikte koordineli olarak yaptığı bir harekettir. Pick&roll taktik fırsatı oyunun akışını değiştiren ve pek çok basket olanakları yaratmasıyla günümüz basketbolunda en çok tercih edilen taktik fırsattır.

Pick&Roll Nasıl Oynanır?

Topu savunan savunma oyuncusuna bir hücumcunun perdeleme yapmasıyla pick&roll oynanır. İki kişilik bir oyun olduğundan topa sahip olan hücum oyuncusu takım arkadaşından savunmacısına perdeleme yapmasını isteyerek koordineli bir atak gerçekleştirilir.

Perdeleme yapan hücum oyuncusu çembere doğru devrilerek hem kendisine basket fırsatı arar. Hem takım arkadaşına alan yaratır. Perde ve devrilme söz konusu olduğundan bu taktik atağa pick&roll denmektedir.

Pekçok pick&roll savunması söz konusudur. Ancak bu yazıda kanattan oynanan topa perdeleme tekniğini anlatacağım.

Pick&Roll Tekniğinin Uygulanması

Kanattan oynanan pick&roll tekniğinin uygulamasını yapmak için üç hücum oyuncusuna ihtiyaç vardır. Böylece perdelemenin yapılması, kullanılması ve pick&roll atağının sonuçlandırılması için izlenecek yol açıklanabilir.

Pick&roll tekniğini kullanmak için aşağıdaki şekillerden faydalanarak şöyle açıklayabilirim:

Kanat Tekniği

Oyuncuların ikisi kanada yerleşir. Kanattaki oyunculardan birinde top vardır. Bir üçüncü oyuncuysa çember altına yerleşir. Kanat pick&roll oynandığında teknik uygulanması şöyledir. Altındaki oyuncu toplu oyuncu için perdeleme yaptıktan sonra devrilmesiyle pick&roll basittçe uygulanır.

Ancak pick&roll taktik fırsatının doğru teknikte yapılması için dikkat edilecek bazı kurallar vardır. Bunlar;
  1. Perdeleme yapacak oyuncu topun gitmesini istediği yere mutlaka sırtı dönük olarak screen yapmalıdır.
  2. Perdelemeyi kullanan oyuncu mutlaka arkadaşıyla omuz omuza geçiş yapmalıdır. Geçişi yaparken kuvvetli dribling ve hızlı tempoyu gerçekleşmelidir.
  3. Devrilme esnasında iki oyuncunun arasında iletişimin güçlü olması için çok tekrar yapılmalıdır.

Kanat Pick&Roll Başlarken

Kanattan pick&roll oynandığında perdelemenin doğru teknikte yapılıp kullanılmasının ardından önemli olan detay şudur. Perdelemeyi kullanan oyuncunun mutlaka dribling yaparak topu tepeye taşıması asıl amaç olmalıdır. Perdelemeyi kullanarak dribling ya da pas kanalını kullanmak gelişkin pick&roll ataklarında söz konusudur.

Pick&roll tekniği öğrtelirken genç basketbolcu adayının mutlaka perdelemeyi kullanarak topu tepeye götürmesi önemlidir. Hangi pick&roll savunması yapılırsa yapılsın asıl amaç "topu tepeye götürmektir."

Perdeleme yapan oyuncunun ilk amacıysa çember altına çok çabuk gitmek olmalıdır. Perdelemeyi yapan oyuncunun pas alma fırsatlarını yaratacağı olanaklar yine üst düzey oyuna geçişte öğrenilecek becerilerdir. Temel pick&roll tekniği öğrenilirken devrilen oyuncunun amacı "çember altına çabuk gitmektir."

Sonuç olarak kanat pick&roll oynandığında asıl amaç şudur:
  1. Topun tepeye götürülmesi. Tepeye gitmeden atılan paslar ve penetre tekniği sağlıklı öğrenmenize ket vurabilir.
  2. Devrilen oyuncunun çember altına çok çabuk gitmesi. Devrilen oyuncunun pick&roll tekniğini sağlıklı öğrenmesi için çok çabuk çember altına gelmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekir.

Kanat Pick&Roll Devamı

Top tepeye gelip, devrilen oyuncu çember altına inince aşağıdaki konum oluşur. Bu konumda üçlü tehdit ilkelerine göre ataklara tercih edilir. Genç basketbolcu adayı pick&roll oynayıp tepeye geldikten sonra şut atması, pas vermesi ve penetre etmesi onun takti fırsatı öğrenip geliştirmesine yardımcı olur. 

Pick&Roll

Tepedeki oyuncunun tepeye geldikten sona becerilerindeki ustalığı onun diğer genç basketbolcu adayları arasında farkı oluşturmasını sağlayan detayları oluşturacaktır.

Bundan sonra perdeleme kullanıldıktan sonra savunma pozisyonlarına göre şekillenecek pick&roll ataklarının çalışılmasıyla pick&roll oynayan usta genç basketbolcu adayı ortaya çıkmaya başlar. Ancak bu konumların ileri seviye pick&roll olduğunu hatırlamakta fayda vardır.

Pick&Roll Bitirişi

Kanat pick&roll tekniği aşağıdaki gibi bitirildiğinde temel pick&roll bilgisini genç basketbolcu adayı sağlıklı kazanmış olacaktır. Yine aşağıdaki şekilden destek alarak açıklayalım.


Tepeye gelen topun terse çevrilmesiyle topun çember altına inmesiyle pick&roll tekniği basket atılarak sonlandırılır. Topun terse atılmasının ardından postun beslenmesiyle spacing becerileri tamamlanarak pick&roll tekniği başarıyla uygulanmış olur.
  1. Postu besleyen oyuncu yüksek posta kat ederek pozisyonunu alır.
  2. Tepedeki oyuncu boşalan kanat oyuncusunun yerini alır.
Böylece pick&roll taktik fırsatıyla baskete gidemeyen genç basketbolcu adayları yeni atak fırsatları için konumlanmış olur.

Pick&roll taktik fırsatının sonuçlandırılmasıyla tekniğin temel yapısı noktalanmış olur. Böylece genç basketbolcu adayı temel pick&roll tekniğini sağlıklı öğrenebilir.

Bu konumlarda genç basketbolcu adayının becerileri artık onun usta bir oyuncu olması için rehberlik edecektir.

Kanat pick&roll tekniğinin iyi anlaşıldığını ümit ederek basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.