FIBA Hall Of Fame | Valerie Garnier Fenerbahçe'de!

 Geçtiğimiz günlerde Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımının başına getirilen Valerie Garnier FIBA onur listesine alındı.

Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımı daha önce de Valeria Garnier ile çalışmıştı. Fransız koç Garnier Farnsa milli takımıyla EuroBaskette 4 gümüş madalya almayı başarmıştı.
Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Koçu


Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımına Yolculuk


Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımı geçen yıl Euroleague Women şampiyonluğunu kazandıktan sonra koç ve pek çok oyuncuyla yollarını ayırdı. Boşalan baş antrenörlük görevine Valerie Garnier'i getirdi.

Kariyeri başarılarla dolu olan Valerie Garnier Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımındaki ikinci dönemini geçirecek. Kadın basketbolunun gelişimini umarak kendisine başarılar dilerim.

Valerie Garnier'in Kariyeri

Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımının yeni hocasının kariyeri başarılarla doludur. FIBA Onur Listesine alınan koçun bazı başarıları şunlardır:

  1. Fransa milli takımıyla 4 kez EuroBaskette gümüş madalya kazandı.
  2. Tango Bourges kadın basketbol takımıyla FIBA EuroCup şampiyonluğu kazandı.
  3. 2 Fransa kupası ve 3 Fransa şampiyonluğu kazandı.
  4. Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımıyla ilk döneminde 1 Türkiye kupası ve 2 Türkiye şampiyonluğu yaşadı.


2023-24 Sezonuna Girerken

Kadın basketbolunun önemli figürlerinden olan Valerie Garnier'in Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımıyla iyi bir sezon geçirmesini dilerim. 

FIBA Onur listesine alındığı için kendisini ve Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımını yürekten kutlarım.

Umarım 2023-24 sezonunda Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımı "back2back" yapar
spacer

Bireysel Gelşim | Karar Çizgisi ve Çembere Atak

 Bugünkü yazıda basketbol becerinizi geliştirecek karar çizgisi drillini paylaşmak istiyorum. Karar çizgisi kavramıyla hem top kaybınız azalacak hem de çembere yapabileceğiniz basket ataklarınız gelişecektir.

Basketbol sahasında karar çizgisi atağını öğrenmeden önce mutlaka "üçlü tehdit" kavramını çok iyi öğrenmek zorundasınız. Basket ataklarını çok çeşitlendireceğimiz bu drilli sağlıklı yapabilmek için "üçlü tehdit" yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Karar çizgisiyle basket atak


Karar Çizgisi Nedir?

Basketbolda karar çizgisi denildiğinde aklımıza şu gelmelidir: Pas almak için topun yaklaşık 1 m gerisine çekilerek topu istemektir. Böylece pas alan ve pas atacak genç basketbolcu adayı ideal pas açısı yaratır.

Karar çizgisi adımını yaptığımızda savunma bizimle birlikte yükselirse, back door cut yapılarak basket atağı yapılabilir.

Karar Çizgisiyle Çembere Atak Dirlli

Karar Çizgisi Basket Atak Drilli


Genç basketbolcu adayları kanatlarda iki grup oluşturur. Baştaki bir oyuncu dışında tüm basketbolcularda top vardır. Pota sayısına göre oyuncular gruplara bölünebilir.

Basket sahasındaki topsuz ilk oyuncu tepeye doğru cut eder. Sonrasında karar çizgisi adımıyla pası alır.

Daha sonrasında pasın alındığı yönün tersine doğru genç basketbolcu adayı çembere çok kuvvetli atak yapar. Pas atan oyuncu topsuz olacağı için bu kez aynı işi kendisi yapar. Basketbol yarı sahasında çalışılan karar çizgisi atağı böylece devam eder.

Baskete Atak Yaparken Karar Çizgisinin Püf Noktaları

Karar çizgisinden sonra pasın alındığı yönün tersine genç basketbolcu adayının atak yapmasının sebebi şudur: Bir basketbol maçında tüm dikkatler top tarafında olmaktadır. Dolayısıyla pasın alınmasıyla birlikte zayıf tarafa pas atmak ya da zayıf tarafa doğru yapılan penetre savunmanın zayıflığıdır.

Unutulmamalıdır ki; bir zayıflıktan yararlandığınız sürece ona zayıflık diyebilirsiniz. Bunun için basketbol sahasında çembere atak yapmak için karar çizgisi ve çembere atak drillinde pasın geldiği tarafın tersine atak yapılmalıdır.

Koçların bu drilli uygularken sürekli "terse atak" diyerek seslenmeleri genç basketbolcu adayı için bir dönüt olmaktadır. Bununla birlikte baskete atak yapma alışkanlığı gelişecektir.

Karar Çizgisi Drillinin Gelişimi

Basketbolda karar çizgisini uygulayarak basket atakları şöyle çeşitlenebilir: Çembere atak yaparken bir noktada dribling oyunları yapılarak baskete gidilebilir. Örneğin crossover, in and out, bacak arası, reverse vs.

Basketbol sahasında çembere gidildikten sonra bitiriş çalışmaları yapılabilir. Böylece basket atak yapan oyuncuların bitiriş becerileri gelişecektir. Bu bitirişlerin bazıları; turnike, pull up, jump stop, up and under vs.

Basket atak için karar çizgisi gelişimi pivot için şöyle çeşitlenir: Pas posttan alınarak post up becerilerinin gelişimi sağlanabilir. Bazı post up hareketleri; drop step, seal, mchale move vs.

Basketboldaki Karar Çizgisi Atak Drillinin Videosu


Bireysel teknik gelişiminizin sağlıklı ilerlemesi ümidiyle basketbolla kalın.



spacer

Basketboldaki Bireysel Gelişim için Bir Drill | 4 Köşe Pas

 

Drill: 4 Köşe Pas

Bireysel Basketbol Becerisini Geliştirecek Bir Drill : 4 Köşe Pas

Basketbolda funthemental çalışmak çok önemlidir. Oyuncuların bireysel gelişimi açısından gereklidir. Bugünkü yazımda basketbolcuların bireysel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm bir drilli sizlerle paylaşmak istiyorum.

4 köşe pas drillini çalışırken birkaç beceriye dikkat edeceğiz. Bunlar; stop, pas, penetre ve saha paylaşımındaki ideal pas noktasıdır. Bir basketbol müsabakasında sıklıkla karşımıza gelen pozisyonlarda hem penetre, hem pas, hem de basketboldaki saha paylaşımları alışkanlıklarını kazandırmaya çalışacağız.

Eğer sistem basketbolu oynattığınız bir takımınız var ise bu antrenman ayrıca maç hazırlığı olacaktır. Oyuncularınıza vereceğiniz dönütler ise pre-taktik olarak değer kazanacaktır.

 

4 Köşe Pas Drillinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tek potada antrenman yapacağınız bir drilldir. Oyuncu sayınıza göre basketbolcuları potalara dağıtarak oyuncularınızın daha fazla pratik yapmasını sağlayabilirsiniz.

Maç temposunda yapacağınız antrenman ile oyuncularınızın bireysel gelişimlerine katkı sağlarsınız. 4 köşe pas drillinde çok tekrara ve detaylara dikkat etmenizi öneririm.

Oyuncularınızın kuvvetli penetre etmesi, pasların yeteri kadar güçlü ve uygun açıyla gitmesi, pasın atılacağı ideal noktaya no-look denen pasların atılması sağlanabilir.

Basketboldaki 4 köşe pas drillinde maç içerisinde ideal pas noktası alışkanlıkları kazanmanız oyunun sonraki akışına da katkı sağlayacaktır.

 

4 Köşe Pas Drillinin Yerleşimi 

4 Köşe Pas Antrenmanı
Köşeler ve iki guard konumundaki dış noktalar olmak üzere 4 konumumuz vardır. Her noktaya oyuncuları eşit sayıda yerleştirin.

Tüm noktalardaki baştaki oyuncularda birer top vardır. Oyuncular Üçlü Tehdit Pozisyonunda hazır beklerler.

Koçun düdüğüyle birlikte tüm oyuncular soldan penetre ederler. 

Daha sonra paint’te stop yapıp sol taraftaki ideal noktaya pas atarlar. Köşeden penetre eden oyuncular baseline penetre yaptıklarının farkında olarak karşı köşeye pas atarlar.

Pas veren her oyuncu pas attığı noktadaki grubun sonuna geçer. Böylece her seferinde farklı pozisyonlarda penetre ve pas çalışması yapılır.

Basketbolcuların doğru açıdan, kuvvetli ve çabuk penetre etmesi istenmelidir. Pasların çift elle atılmasına dikkat edilmelidir.

Çabuk, düz bir hatta ve kuvvetli pasların atılması önemlidir.

Oyuncular paintte stop yaparken kesinlikle çemberi tehdit ettikten sonra pas atmalıdırlar.

Üçlü tehdit pozisyonlarından penetre ve pas kullanıldığından dolayı antrenman esnasında mutlaka üçlü tehdit vurgusunu yapın.

Basketbolda pas atmak kadar almanın da önemini vurgulamak için pas alacak oyuncuların pozisyonularına da dikkat edilmelidir.

Basketbol becerilerinin gelişmesi için 4 köşe pas drilli sağdan da yapılarak antrenman çeşitlenmelidir.

 

Sonuç 

Basketbol bireysel gelişiminiz için önerdiğimi bu drillde uygulamayı yapacak herkese başarılar dilerim.

Ancak Read&React basketbol sistemini düşünerek oyun bilgisine nasıl katkı yaptığını vurgulamak istiyorum:

1.      Penetre sağdan yapıldığında dış oyuncular sağa rotasyon yapmalıdır. Bu alınacak en ideal pas için gereklidir.

2.      Penetre eden basketbolcunun penetre durdurulduğunda sorunun nasıl çözüleceğini gösteren 4 yoldan biridir. Diğerleri laker cut high, laker cut low ve X cut’tır.

3.      Çemberin tehdit edilmesinin önemi vurgulanır.

4.      Hücum için gerekli şartların neler olduğu vurgulanır. Pas, penetre, cut, spacing ve saha yerleşimi.

5.      Basketbolda oynanan set düzen dışına çıksa bile akıcılığı sağlanır.

Umarım basketbolcular için 4 köşe pas drilli fayrdalı olmuştur.


4 Köşe Pas Drillinin Videosu 


 

spacer

Basketbolumuz Olimpiyat Ön Elemelerini Geçemedi

12 Dev Adam basketbol takımımız İstanbul'da ev sahipliğini yaptığı FIBA Olimpiyat ön elemelerini geçemedi. 

Final maçına kadar yenilgi almadan gelen Erkek A Milli Basketbol takımımız Hırvatistan'a 71-84 kaybeden basketbol takımımız Olimpiyat hakkını kaybetmiş oldu.
Olimpiyat Ön Elemeleri - Türkiye

A Milli Erkek Basketbolcularımız Olimpiyat Ön Elemelerini Geçemedi

Hırvastistan'a finalde kaybeden basketbol A milli erkek basketbol takımımız için olimpiyat macerası evimizde bitmiş oldu.

Basketbol Olimpiyat müsabakaları 24 takımın katılımıyla Paris'te 26 temmuz - 11 ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek.


Basketbol Olimpiyat Ön Elemelerinden Kimler Geçti

2023 Dünya Kupasında aldığı derecelere göre katılan 19 takım ile FIBA Olimpiyat ön elemelerinden geçen 5 takım Olimpiyat bileti kazanmış oldu.

İstanbul'da düzenlenen olimpiyat ön elemelerinden Hırvatistan, Polonya ve Estonya'da oynanan grupta Polonya, Nijerya'daki grupta Kamerun, Suriye grubunda Bahreyn ve Arjantin grubunda ise Bahamalar Olimpiyat bileti kazandı.


FIBA Olimpiyatlarındaki Takımlar

Hırvatistan, Polonya, Kamerun, Bahreyn, Bahamalar ve Ağustos-Eylül ayında düzenlenecek FIBA 2023 Dünya Kupasında en iyi 19 takım 2024 Paris Dünya Yaz Olimpiyat oyunlarına katılan takımlar olacak.

Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı ve olimpiyat vizesi alamadığı ön elemedeki turnuvada son derece üzgünüz. Umarım basketbolumuz hak ettiği yerlere ulaşacaktır.

Bunun için ülke basketbolumuzun gelişimi için tüm basketbolseverleri can-ı gönülden çalışması dileğiyle...
spacer

Box and One Defence | Kuvvetli ve Zayıf Yanları

Box and one defence yapan takımların güçlü ve zayıf yanları nelerdir? Kuvvetli taraflarını kullanırken hangi zayılıklara sahip olur? 

Kombine savunmaların genç basketbolcu adayına öğretilmesi nispeten daha kolaydır. Bu tip savunmalar rakibi oyun planının dışına itmek için kullanılır. Bunla birlikte dış şuta karşı her zaman tedbirli olmak gerekir.

Kutu Savunmasının Zayıflıkları

Kutu Savunmasının Kuvvetli Yanları ve Zayıflıkları

Kutu savunması basketbol sahasında box and one veya diamond one defence olarak görülebilir. Rakip takımda yıldızlaşan basketbolcuyu durdurmak için kullanılır. Genelde başarılı sonuçlar alındığı görülmektedir.

Box and One Defence Güçlü Yanları

  1. Rakibi normal oyun tarzından farklı bir hücum oynamaya zorlar. Rakibi köklü hücum değişikliğine zorladığı için savunmanın avantaj kazanmasını sağlayabilir.
  2. Etkili basketbol oyuncusunun topu kullanma sayısı azaldıkça oyundan düşürebilir.
  3. Etkili basketbol oyuncusunun topu alması için çaba sarf etmesi gerekeceğinden yorgunluğu erkenden başlar. Etkili hücum oyuncunun performansını düşürmeye yarar.
  4. Box and one defence nispeten basketbol sahasında daha kolay uygulanabilir. Her genç  basketbolcu adayının rolü bellidir. Oyuncuların savunmayı daha kolay anlar. 


Box and One Defence Zayıflıkları

  1. Zone savunma yapılan alanın ortası zayıflıktır. Her alan savunmasında olduğu gibi kutu savunması yapan oyuncuların da orta bölgesi zayıftır.
  2. Eğer etkili olan oyuncu pivot oyuncusu ise box and one defence etkisizdir. Bu savunma dış oyunculara karşı etkili olmaktadır.
  3. Köşeler dışında tüm dış noktaları 2 oyuncu savunduğu için dış şutlara karşı zayıflıklar gösterir. Eğer rakip dış şut isabeti bulursa box and one defence zayıflık gösterir.

Box and One Defence Değerlendirmesi

Sonuç olarak basketbol oyununda her taktik atağın bir avantajı olduğu gibi dezavantajı da vardır. Basketbol sahasında yaptığınız işin kuvvetli ve zayıf yanlarını bilmeniz oyunda kalmanız adına çok önemlidir.

Taktik gelişiminizi takip ederken zayıf ve kuvvetli yanları bilmeniz gerekir. Rakibin zayıflıklarınızı değerlendirmemesi durumunu taktik gelişimi olarak avantajınıza kullanabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, bir zayıflık olması tek başına bir anlam ifade etmez. Zayıflık ancak ondan yararlandığınız zaman anlam ifade etmektedir.

Bir sonraki basket dersi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

spacer

Box and One Defence | Baklava

Box and one defence kutu dizilimindedir. Kutu olan oyuncular baklava şeklinde dizilim gerçekleştiğinde savunmanın adı diamond one defence olmaktadır.

Box and 1 Defence or Diamond

Diamond One Defence (Baklava Savunması)


Diamond one adını alan kutu savunması nasıl bir bakış açısına sahip? Alan savunmaları ve kombine savunmaların genç basketbolcu adayı tarafından tamamen anlaşılabilmesi için adam adama savunma ilkelerini çok iyi öğrenmiş olması gerekmektedir.

Aksi durumda bilgi ve beceri eksikliğiyle genç basketbolcu adayı bir üst aşamaya çıkacaktır. Biriken eksiklikler ilerde onların basketbol becerilerini zorlaştırabilir.


Baklava Dizilişi Nasıldır?

Diamond 1 Defence

Bu diziliş alan savunması yapan oyuncuların baklava dilimi şeklinde dizilmesiyle gerçekleşir. Diamond one defence dizilimi alanı daha etkili kullanmak için yapılır. Buna karşın iç tarafta daha az yardım söz konusu olmaktadır.

Baklava savunması yapılacaksa pivot oyuncunun etkili bir savunma oyuncusu olması ön şarttır. İkinci koşulsa dış şutu olan bir takım olması gerektiğidir.

Baklava Savunması Nasıl Yapılır?

Baklavanın tepesindeki oyuncu topu tepedeyken savunur. Top başka bir noktaya gittiğinde yüksek postu kontrol eder.

Baklavadaki kanat oyuncular; kanattan köşeye kadar olan tüm alanı kontrol etmekten sorumludur. 

Baklavanın altındaki oyuncunun görevi; çemberi çok iyi korumaktır. Diamond one defence yapılacaksa baklavanın altındaki genç basketbolcu adayı çok iyi bir pivot oyuncusu savunmacısı olmalıdır.

Sonuç olarak ifade edecek olursam; box and one defence kullanılması gereken temel bir savunma değildir. Benim önerim genç basketbolcu adayları için ana savunma adam adama olmalıdır.

Kutu savunması, maç içerisinde etkili olan bir hücum oyuncusunu durdurmak için kullanılabilir. 

Box and one defence kullanıldığında çoğu zaman kurtarıcı bir taktik manevra olarak öne çıkabilir. Savunma yapılırken; yaratıcılık ve beceri koçlarla oyuncuların ellerinde olur.

Bir sonraki basket dersi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.

spacer

Box and One Defence | Pasların Savunulması

Box and one defence yazı serisinin bu bölümünde pasların savunulmasını konuşacağız. Pas yapıldığında genç basketbolcu adayının savunmada yapacaklarını anlatacağım.

Box and 1 - Skip Paslar

 Box and One Defence'te Pasları Savunmak

Genç basketbol koçlarının oyun felsefesine bakış açışı göstermeyi amaçlamaktayım. Basketbol taktik gelişimin yanında bireysel gelişimin nasıl olacağından biraz olsun söz edeceğim.

Box and one defence yapıldığında skip pas atılırsa, topu savunmadan sorumlu olan oyuncu  koşarak topu savunmalıdır. Box and one defence yapıldığında en çok kullanılan pasların nasıl savunulacağına bakalım.

Box and One Defence Yapıldığında En Çok Kullanılan Paslar

  1. Kanattan köşeye atılan pas
  2. Köşeden kanada atılan pas
  3. Tepeden köşeye atılan pas
Box and one defence yapan takımlar en çok yukarıdaki pasların oluştuğu konumlarla karşı karşıya kalır. Şimdi basketbol sahasında bu pasların nasıl savunulacağına bakalım.

Kanattan Köşeye Pas

Kanattan Köşeye Pas
Kanattan köşeye pas atıldığında, kutunun altında bulununa yardım çizgisindeki genç basketbolcu adayı dışarı çıkarak dip çizgiyi kapatmalıdır. Topu savunan oyuncu kuvvetli close out yapmalıdır.

Köşeden Kanada Pas

Köşeden Kanada Pas
Zayıf taraftaki kutunun üstünde bulunan genç basketbolcu adayı close out yapmaktan sorumludur. Box and one defence oynarken bu konumunda hücum oyuncusunun herhangi bir tarafa yönlendirilmesi istenmez. Topu herhangi bir tarafa yönlendirmeden savunulması gerekir. 

Tepeden Köşeye Pas

Tepeden Köşeye Pas
Kutunun altında top tarafındaki oyuncu dip çizgiyi kapatacak şekilde close out yapmalıdır. Buradaki savunma oyuncusu kendisine perde yapılacağını düşünerek savunma pozisyonunda olmalıdır. Çünkü box and one defence yapılırken bu konumda perdeleme boş şut imkanı sağlamaktadır.

Box and One Defence Önerileri

Eğer adam adam ilkeleri tam anlamıyla kazanılmışsa, box and one defence uygulamaları basketbol takımları için zor olmayacaktır.

Tekrar etmekten fayda görüyorum. Box and one defence yapılmasını altyapı takımları için önermiyorum. Altyapı takımlarının adam adama savunmasını ana defans olarak belirlemelerini öneririm.

Sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

spacer

Box and One Defence | Uygulanması

Kombine savunmalara örnek olan box and one defence nasıl uygulanır? Kutu savunması nasıl yapılır? Nelere dikkat edilir? Bu sorulara bugünkü yazıda yanıt arayacağız.

Box and 1 Defence

 
Box and 1 Defence Uygulamaları

Box and one defence tercih edildiğinde; ilk olarak kimin adama adama savunma yapacağını, kimlerin zone savunma yapacakları belirlenir.

Ardından uzun olan oyuncuların kutunun arkasına, diğer oyuncularınsa kutunun önüne yerleşerek pozisyon alınmalıdır. Box and one defence yapan oyuncuların özelliklerine bağlı olarak her zaman böyle bir dizilim yapmak zorunlu değildir. 

Bir basketbol maçının durumuna göre box and one defence değişkenlik gösterebilir. Bunların hepsini belirledikten sonra topun konumuna göre oyuncuların görevleri nelerdir? 

Şimdi ona bakalım.

Etkili Hücum Oyuncusu Topu Aldığında

Etkili hücum oyuncusu topu aldığında, kutu kuran savunmacılar basketbol topunun sahanın neresinde olduğuna bağlı olarak ideal konumlarını almalıdır. 

Hücum oyuncusunu savunan oyuncu, topa mümkün olduğu en kuvvetli baskıyı yapmalıdır. Etkili hücum oyuncusu topsuz olduğunda,  onu savunan kişi mutlaka “deny” yapılmalıdır.

Kutu dizilişi rakibin yıldız oyuncusunun atak yapmasını engellemek için gereklidir. Rakibin etkili oyuncusunu pas atmaya zorlamak savunmanın isteyeceği bir şeydir.

Adam adama savunma yapan oyuncunun tek bir görevi yukarıdaki gibidir. Yazının devamında kutu savunmacılarının yapacağı işlerden söz edeceğim.

Top Tepedeyken

Top Tepedeyken

Topun tepede olduğu durumda topu savunan belirli bir savunma oyuncusu yoktur. Bu düşünce topun yüksek posta henüz verilmemesinden gelir. Bu nedenle kutunun üstündeki oyuncular top tepedeyken öncelikle yüksek postu kontrol etmeyi düşünmelidir.

Kutunun altındaki oyuncular ilk yerleşim pozisyonlarında olacaklardır.


Top Kanattayken

Top Kanattayken

Box and one defence yapılırken kutunun üstündeki oyuncular şunları yapar: Top tarafındaki savunma oyuncusu topu savunmalıdır. Amacı topu dışarda tutmaktır. Topu herhangi bir tarafa yönlendirmesine gerek yoktur.

Zayıf taraftaki savunma oyuncusuysa yardım çizgisine gelerek yüksek posta pasın geçmesini engellemelidir.

Kutunun altındaki savunma oyuncuların sorumluluklarıysa şunlardır: Top tarafındaki savunma oyuncusu postun önüne geçmelidir. Eğer top köşeye giderse close out yapmalıdır. Kutunun altında zayıf taraftaki oyuncu yardım çizgisine gelerek atılacak muhtemel pasları beklemelidir.

Top Köşedeyken

Top Köşedeyken

Kutunun altındaki oyuncuların sorumlulukları şunlardır: Top tarafındaki savunma oyuncusu topu savunmalıdır. Dip çizgiden yenilmemek burada önemlidir.

Zayıf taraftaki savunma oyuncusu yardım çizgisine gelmelidir. Eğer burada bir hücum oyuncusu varsa onu bloke etmelidir. Burada bir hücum oyuncusunun olmadığı durumlarda ise yardıma hazır beklemelidir.

Kutunun üstündeki oyuncularını sorumlulukları: Zayıf taraftaki oyuncu yardım çizgisine gelerek pas kanallarını kapatmalıdır. 

Top tarafındaki savunma oyuncusunun yapabileceği birkaç tercih vardır. Bunlar; Gömülüp içeri atılacak pasları engelleyerek kanata tekrar pas vermeye teşvik edebilir. 

Kanat oyuncusuna kuvvetli deny yaparak topun çevrilmesini zorlayabilir. Ancak bu durumda alan savunmanın ortasında zayıflık oluşabileceği unutulmamalıdır. 

Köşede tuzak kurmak. İkili sıkıştırma yapıldığında kutunun üstündeki savunma oyuncusu top tarafındaki kanadı savunmak için rotasyona girer. Kutunun altında zayıf taraftaki oyuncu da skip pas atılma ihtimaline karşın 2 oyuncuyu kontrol etmelidir. Bu tercihi maçın normal akışında önermemekteyim. Maçın sonunda gerideyken kullanacak bir tercih olduğunu düşünüyorum.

Top Yüksek Posttayken

Top Yüksek Posttayken

Top yüksek postta olduğunda kutunun üzerindeki oyuncular topu savunmalıdır. Çünkü box and one defence dış şutu olan takımlara karşı yapılacak bir savunma değildir. 

Kutunun altındaki savunma oyuncularıysa savunma dizilişindeki konumlarında olmalıdır. 


Top Alçak Posttayken

Top Alçak Posttayken
Böyle bir durum olduğunda kutunun altındaki oyuncuların post oyuncularına pas atmalarını engelleyecek şekilde savunma hamleleri yapmaları beklenmektedir. Kutu savunmasında rakip alçak posttan atak yapmak isterse savunma dış şutta olduğu gibi zayıf bir durumda kalabilir.

Basketbol box and one defence uygulamaları kabaca bu şekilde yapılır. Bir sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Üçlü Tehdit Pozisyonu ve Basketbolun Önemi

Üçlü Tehdit Pozisyonunun Uygulanması

Üçlü tehdit pozisyonu; bir oyuncunun şut mesafesinde topu aldıktan sonra, yüzünü potaya dönerek Şut, Pas ve Penetreye hazır olması durumudur.

bal porsukları basketbol funthemental


Üçlü tehdit pozisyonu nasıl yapılır?

Ayaklar omuz genişliğinde açık olmalıdır. Kuvvetli olan ayak hafif önde, dizlerden bükülü, gövde hafif öne eğiktir. 

Top çenenin altında ve gövdeden hafif uzakta olmalıdır. Basketbolcu adayı oyuncu topu rahatça aksiyon alabilecek bir şekilde tutmalıdır.

Top basketbolcu adayı oyuncuya her geldiğinde oluşan pozisyon okunmalıdır. Önceliğinin ne olacağına karar vermelidir. Şut mu atacak? Pas mı verecek? Yoksa Top mu sürecek? 

Oluşan yeni konum bir süzgeçten geçirilip aksiyon alınmalıdır. Örneğin basketbol tam sahasında top ile buluşulduğunda şüphesiz şut tercih edilmeyecek bir durumdur. 

Çünkü şut mesafesinin çok dışında kalınmıştır.

Üçlü tehdit pozisyonunu sürekli kullanılmalı

Basketbolcu adayı oyuncunun sürekli üçlü tehdit pozisyonunu alıp aksiyona geçmesiyle ona verilecek dönütler sonunda tercihlerinde daha fazla kusursuz olmaya başlayacaktır. 

Üçlü tehdit pozisyonunda tercih edilecek atak anlık bir zaman diliminde gerçekleşmeye başlayacaktır. Dolayısıyla üçlü tehdit pozisyonu gelişimi için yarı saha savunma ve hücum gruplarıyla çalışmaların yapılmasında fayda vardır.

Read&React Sistem oyuncuların üçlü tehdit pozisyonunda bireysel gelişimi için oldukça idealdir. Aksiyonu alması ve sonuçlarını değerlendirmesi adına oldukça eğitici olmaktadır. 

Oyun okuma ve basketbol bilgisinin geliştirileceği kuşkusuz nettir.

MJ üçlü tehdit pozisyonu hakkında neler söylüyor?

Micheal Jordan'ın üçlü tehdit pozisyonunu anlattığı aşağıdaki videoyu izlerseniz konunun daha kalıcı olacağını düşünüyorum.





spacer

Box and One Defence | Sorumluluklar

Genç basketbolcu adayı ve genç koçlara bir fikir vermesi amacıyla bu yazıda box and one defence konusundaki oyuncuların sorumluluklarına değineceğim. 

Kutu savunması olarak ta adlandırılan box and one defence yapan takımlarda genç basketbolcu adayının ne gibi görevleri olduğunu değerlendireceğim.

Box and 1 Defence Sorumluluklar

 Box and 1 Defence Yapan Oyuncuların Sorumlulukları

Box and one defence konumu aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Box and one savunmasını seçen bir basketbol takımında genelde 3 konum oluşur. Bu konumlara göre savunma oyuncularının sorumluklarıysa aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Box and One Defence

Box and One Defence Konumları

  1. Adam adama savunma yapan oyuncu
  2. Kutunun üstündeki savunma oyuncuları
  3. Kutunun altındaki savunma oyuncuları

 Adam Adama Savunma Yapan Oyuncu

Rakibin en etkili hücum oyuncusunu savunulmasından sorumludur. Rakibin etkili hücum oyuncusunun işini zorlaştırmak tek görevidir.

Bunu yapmak için; top etkili hücum oyuncusunda değilken çok kuvvetli “deny” yapmalıdır. Top etkili hücum oyuncusundayken topun üzerinde güçlü bir baskı oluşturmalıdır.

Bu savunma oyuncusunda bulunması gereken özellikler: Akıllı, savunmayı seven, disiplinli, sinirlerine hakim olabilecek ve soğukkanlı olan oyunculardır.

Kutunun Altında Savunma Yapan Oyuncular

Box and one defence yapan takımlarda kutunun altında oyuncuların sorumlulukları şunlardır: Post savunmasını yapabilmek, köşeleri savunabilmek ve sahanın zayıf tarafında olduklarında yardıma giden, ribaund alabilen oyuncular olmalıdır.

Top tarafında oldukları zamanlardaysa pivotun önünde pozisyon almalıdırlar. Close out yaptıktan sonra pota altına çabuk dönen oyunculardan kurulmalıdır.

Kutunun Üstünde Savunma Yapan Oyuncular

Kutunun üstünde savunma yapan oyuncular topu dışarda tutmalıdır. Top kendi tarafında olduğundaysa dışarıyı savunmakla sorumludurlar. Savunma ribaunduna girebilmelidirler.

Basketbolda box and one defence seçildiğinde kutunun üstündeki savunma oyuncuları hızlı, topu iyi savunan ve çabuk oyunculardan kurulmalıdır.

Altyapı müsabakalarında önerdiğim bir savunma olmamakla birlikte en sık görülen kombine savunması box and one olmaktadır.

Basketbol eğitimini sürdüren genç basketbol emekçilerinde yeni fikirler uyandırması amacıyla box and one defence konusuna giriş yaptım.

Basketbolda bir sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Box and One Defence | Yapısı

 Box and one defence kombine savunmalara örnektir. Kutu savunması olarak ta bilinir. 1 genç basketbolcu adayı adam adama oynarken, 4 oyuncunun alan savunması yapmasıdır.

Box and 1 Defence

Basketboldaki Box and One Defence 

Basketbolda rakibin etkili bir oyuncusu olduğunda box and one defence etkili sonuçlar vermektedir.

Box and one defence; rakibin en etkili hücum oyuncusuyla bir oyuncunun adam adama savunma yapmasıdır. Basketbol sahasındaki diğer 4 oyuncununsa alan savunması yapmasıdır. Basketbolda bu defans kombine savunmalara örnek teşkil etmektedir.

Savunmada zone yapan oyuncular kutu şeklinde dizildiği için kutu savunması adı da verilmektedir.

Box and one defence yapan bir takımda ana hedef; rakibin hücum düzenini bozmaktır. Bunu rakibin hücum opsiyonlarını kısıtlamaktır.
Box&1 Dizilişi

Box and One Defence Kuralları

Bir basketbol maçında box and one yapıldığında rakibin etkili oyuncusunun topla buluşması minimize edilmelidir. Adam adam savunma yapan genç basketbolcu adayının çok iyi “deny” yapması gereklidir. Bu savunma oyuncusu yardımlara gitmez. Tek sorumluluğu etkili hücum oyuncusunun topla buluşmamasıdır. 

Rakibin etkili hücum oyuncusu topu aldığında, üzerinde yoğun bir baskı oluşturmalıdır.

Kutudaki oyunculardan biri şutu engellemeye çalışır. Şut atıldığında ise kutudaki diğer 3 oyuncunun görevi savunma ribaundunu kovalamak olmalıdır. 

Basketbol müsabakasında kutu savunması yapılırken, kutuyu oluşturan oyuncuların ribaunt alma özelliklerine sahip olması gereklidir.

Box and One Defence vs Etkili Hücum Oyuncusu

Etkili hücum oyuncusu topu aldığında kutudaki oyuncular hemen pozisyonlarını alarak yardıma hazır beklemelidir. 

Basketbolda box and one defence yapan takımlar etkili hücum oyuncusunu pas atmaya teşvik etmelidir. Böylece basketbol maçında etkili oyuncu oyun dışına itilmek istenir.

Bir basketbol müsabakasında görülebilecek kutu savunmasının detaylarını ve  devamını öğrenmek için lütfen sonraki yazılarımı bekleyiniz.

Sonraki box and one defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

spacer

Triangle Two Defence | Kuvvetli Yanları ve Zayıflıkları

Triangle two defence kombine savunmalara bir örnektir. Kuvvetli yanları olduğu gibi zayıflıkları da vardır. Bu yazıda triangle defence'in kuvvetli yanları ve zayıflıklarına bakacağız.

Triangle Two Defence - Güçlü Yönleri ve Zayıflıkları

 Triangle Two Defence'in Kuvvetli Yanları ve Zayıflıkları

Basketbol dersinin bu serisinde taktik gelişimi açısından baktığımızda  triangle two defence oynamanın kuvvetli yanlarına ve zayıflıklarına bakacağız.

Triangle two defence yapmayı basketbol altyapılarında kullanılmasını önermemekteyim. Fakat özellikle genç basketbol koçu arkadaşlarımın fikir edinmesi için birkaç vurguda bulunmak istiyorum.

Kuvvetli Yanlar ve Zayıflıklar Ne Demektir?

Meşhur bir söz vardır. Eğer bir zayıflıktan yararlanamıyorsanız. Ona zayıflık diyemezsiniz. Zayıflık, ondan yararlandığınız sürece bir avantaj sağlar.

Basketbolda triangle two defence yapmayı seçen bir takım aşağıdaki kuvvetli yanlara karşın zayıflıkları da göze almaktadır. Eğer o zayıflıklardan rakip basketbolcular yararlanamazsa o zaman bir zayıflıktan söz edilemez manası ortaya çıkabilir.

Şimdi basketbolda triangle two defence yapmak isteyen takımların kuvvetli yanlarına ve zayıflıklarına bakalım.

Triangle Two Defence'in Kuvvetli Tarafları

  1. Uygulaması kolaydır. Temel savunma funthemenal bilgisi alan genç  basketbolcu adayı bu savunmayı kolaylıkla yapabilir.
  2. Rakibin 2 etkili basketbolcusunu kontrol eder. Rakibin etkili olan 2 oyuncusunu adam adama savunduğu için hem onları yorar hem de bu oyuncuların üzerinde sürekli bir baskı yaratır.
  3. Rakibin görece daha zayıf olan oyuncularını şut atmaya teşvik eder. Etkili oyuncular potaya atak yapamadıkları zaman süre daralmasından kaynaklı daha zayıf oyuncuların topları kullanması gerekecektir. 
  4. Triangle two defence karşı atak olarak fastbreak ataklarını gerçekleştirebilir.

Triangle Two Defence'in Zayıflıkları

  1. Her zone savunmasında olduğu gibi triangle two defence oynayan takımlar yüksek postta bir zayıflık yaratır. Bu alanı savunmak üçgen oluşturan oyuncuların ortak sorumluluğundadır.
  2. Eğer etkili oyuncular haricinde diğer oyuncuların dış şutları varsa zayıflık oluşur. Çünkü triangle two defence yapan takımlarda skip paslar yapıldığında dış bölgenin savunulması problem yaratabilir.
  3. Eğer etkili olan 2 oyuncudan biri pivot oyuncusu ise, o zaman triangle two defence işe yaramayabilir. Bu savunmayı yaparken etkili 2 dış oyuncu varsa tercih edilmelidir.
Sonuç olarak basketbol eğitiminde taktik gelişimi konusunda fikir oluşturması amacıyla triangle two savunmasına değindim.

Triangle two defence; altyapı basketboluna önerdiğim bir savunma değildir. Bir sonraki basketbol eğitimi içerikli yazıda görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.
spacer

Triangle Two Defence | Pasların Savunulması

Triangle two defence yazısının bu bölümünde pasların savunulmasına bakacağız. Kombine savunmalara örnek olan triangle two defence yapılırken skip pas nasıl savunulur?

Triangle Two Defence-3

 Triangle Two Defence'te Skip Pasların Savunulması

Genç basketbolcu adayı konumları ve sorumlulukları kavradıklarında pasları savunmak onlar için daha kolay olacaktır. Şimdi triangle two defence yapan genç basketbolcu adayı için pasların nasıl savunulacağına bakalım.
Triangle Two Defence-Yerleşim

Triangle Two Defence Yaparken Hangi Paslar Savunulur

  1. Kanattan köşeye atılan pasın savunulması
  2. Köşeden kanada atılan pasın savunulması
  3. Tepeden köşeye atılan pasın savunulması

Kanattan Köşeye Pas

Kanattan Köşeye Pas

Top kanattan zayıf taraftaki köşeye pas atıldığında, zayıf tarafın altındaki üçgen konumunda bulunan oyuncu "close out" yapmalıdır. 

Savunma konumu alınırken çizgi tarafını kapatılmalıdır. Çünkü üçgenin tepesindeki oyuncu yardıma hazır olacaktır. Bundan dolayı penetre yapılacaksa bunun ortaya doğru yapılması istenir.

Köşeden Kanada Pas

Köşeden Kanda Pas

Köşeden zayıf taraftaki kanada pas atıldığında, üçgenin üstündeki oyuncu close out yapar. Eğer top serbest atış çizgisi üzerindeyse topu savunma görevini de üstlenir.

Üçgenin altındaki oyuncular ise top serbest atış çizgisinde olduğunda close out yapan kişiler olacaktır.

Tepeden Köşeye Pas

Tepeden Köşeye Pas

Tepeden köşeye pas atıldığında, üçgenin altında top tarafındaki oyuncu close out yapmalıdır. Top savunulurken dip çizgi kapatılmalıdır. Çünkü üçgenin tepesindeki oyuncu yardıma hazır beklemektedir.

Triangle two defence basketbol sahasında kolay yapılabilmektedir. 2 oyuncu adam adama oynarken, 3 oyuncu zone savunma yapar.

Adam adama savunma ilkelerine göre ortaya penetreye konusunda top köşedeyken farklılık göstermektedir. Dolayısıyla savunma ilkeleri basketbolcu adaylarına kazandırıldıktan sonra bu özellikten söz edilmelidir.

Triangle two defence uygulamasını yapacak genç basketbolcu adaylarına  şimdiden başarılar dilerim.

Bir sonraki triangle two defence yazısında görüşmek ümidiyle basketbolla kalın.

spacer