U22 BASKETBOL TAKIMIM OYNAYARAK KAYBETTİ

Hafta sonu kulübüm U22 takımımız Depar ile lig maçına çıktı. Maçta 71-62'lik bir skorla yenilmesine rağmen sahada oynadığı basketbol için umut verici bir görünüm gösterdi. Nihayetinde oynamaya başlayan takımım adına mutluluk duyuyorum. Şimdi sıradaki ilk adımım oyunu oynamadan önceki kulüp adab_ı muhaşeret kuralları olacaktır.

basketbol maç sonucu

Oyuna oldukça iyi başladık. Çok istediğimiz topu savunma olguları genel ihtibariyle gerçekleşti. Kulüp adına bu son derece sevindirici olmuştur. Fastbreak ve transation ofense bilgisi de iyi olmasa da uygulanmaya başlandı. Takımın baskı prensipleri de en azından daha eski olan oyuncular tarafından da uygulandı, bu kulübümüzün özellikle man to man baskılı savunmaları da yapacağına dair ışık tutmuş oldu. Ancak yarı saha adam adama hücumun temel kısımlarında hala ortada birşey görünmedi.

Tüm maçı man to man oynadık, oyuncularım da özellikle topu savunma konusunda gayretliydiler. Bunun için bir tebriği hak ediyorlar ancak hücumdan savunmaya geçiş ve tam tersi durumlarda oldukça vakit kaybettik. Bunu görüyor ve antrenmanlarımızda eksikliğini girdermeye çalışacağız.

Basketbol müsabakamız yenilgiyle bitmiş olabilir ama günün sonunda basketbolu bilen ve oynayan bir ekibim olacaktır. Umarım en kısa sürede toplanır ve takım olarak kulübümüzü U22 ekibini play off'a taşıyabiliriz.

Oyuncularımızın temel funthemental becerilerinde de neye ihtiyaçları olduklarını da bir kenara not alıp idmanlarda basketbolumuzu geliştirmek adına funthemental da çok çalışacağız.

Buraya bir not düşmeden de edemeyeceğim. Bizim maçtan önce oynanan U14 erkek müsabakası vardı. Her iki takım da oldukça güzeldi. Ama ben Lima Spor kulübünün takımına değinmek istiyorum. Adını sorduğum ancak şu anda hatırlayamadığım kadın antrenörü çok beğendim. Yaklaşımı oyuncularını üst seviyeye hazırlama amacındaydı. 

Sporcularına hatırlatmaları da son derece olması gerekenlerdi. Fazla bilgiyle kafaları doldurmadan oldukça sade ve bir müsabakada olması gereken şeyleri söylemekteydi. 

Takımı baskıdan çıkışlarında ve baskı yapılırken kitap bilgisini uyguluyordu desem yeridir. Lima U14 erkek takımı Motion benzeri bir sistemi de uygulayabilirse hem ilerisi için Zone savunmalara karşı hazırlıklı olur, hem de bence arzuladıkları üst seviyeye oyuncu yetiştirmeyi başarabilirler.

Kendileri adına gurur duydum ve Lima U14 erkek basketbol takımının izlenmesinin faydalı olacağını en azından buradan duyurmak isterim.

Tebrikler koç tebrikler Lima...
spacer

KURTULUŞ PITSBULL TÜRKİYE REKORUNA SAHİP

 

okulum kurtuluş pitsbull

2021-22 Eğitim öğretim yılında okulum Kurtuluş Pitsbull basketbolcuları ve okul sporcularım sınıflar arası 3x3 Karma Pota Turnuvasında bir araya geldi. İlk düşündüğümüz şey turnuvayı tüm yıla yaymaktı ve öyle yapmayı da başardık.

Turnuvanın Ekimde başlatıp Haziran ayında bitirdik. Peki bu kadar uzun sürecek bir turnuvada nasıl bir yol haritası izledik?

Okulumuzdaki basketbol turnuvasına katılım sürecini ve statülerimizi ilk önce uzun uzun tüm okula anlattık. Bu demostrasyon sürce yaklaşık 3 hafta boyunca devam etti. Turnuvanın yol haritası da okulumuz öğrenciler tarafından ilgi gördü ve sonunda 3x3 Karma Basketbol Turnuvasının başlangıç tarihleri belirlenmiş oldu.

Okulu 4 konferansa ve 2 gruba böldük. 9,10,11,12. sınıflar kendi aralarında konferans oldular ve 9 ile 10'lar; 11 ile 12'ler de birleştirilerek 2 grup oluşturuldu. Buradaki konferans ve gruplardaki amaç her sınıfın kendi güçleriyle yakın sınıflarla çok maç yapması oldu.

Her konferanstaki takım birbirleriyle 3 maç, grubundaki takımlarla da 2 maç ve diğer konferanstaki takımlarla da 1 maç yapacak şekilde turnuvanın maçları belirlendi.

Bu yol haritasından sonra okulumda kıyasıya basketbol maçları oynanmaya başlandı. Heyecanlı maçlar beraberinde oyunlara seyirciyi de çekmeye başladı. Neredeyse her maç kalabalık seyircilerle oynandı.

Bu basketbol turnuvasını normal sezonu ve play off sezonu olmak üzere 2 bölüme ayrıldı. Bu bölümleri de 2 değerli insanı anmak için isimlerini verdik. Normal Sezona İsmail Civelek Normal Sezonu adını verdik. İsmail Civelek üniversitede sınıf arakadaşım olan ve 12 Kasım depreminde kaybettik. Kendisini buradan bir kere daha anıyorum. İzzet Sürcü Play Off Turu basketbolun her şeyini kendisinden öğrendiğim ve basketbolda yetiştiğim sırada bana çok ama çok büyük emekleri dokunan TBF Üstün Hizmet Ödüllü, Basketbol Eski Milli Basketbolcu İzzet Abimin anısına düzenledim. Basketbolun ışığında bizi seyrettiğine eminim ve yine eminim ki bu organizasyonla gurur duymuştur.

basketbol turnuvasıSınıflararası böyle bir orgnanizasyonu araştırdım ve hiç bir yerde bulamadım. Demek ki biz büyük bir turnuva yaptık düşüncesiyle bu basketbol turnuvasının bir TÜRKİYE REKORU olduğuna kanaat getirdik.

Görselde rakamlarla bazı sonuçları ekledim. Buna benzer bir turnuva varsa yada yapılacaksa bilmek ve deneyimlerimizi de paylaşmak adına iletişim kurmayı isteriz. Öğrencilerim tüm yıl basketbola doydular ve okulumuzda basketbolun devamlı gündemde kalmasına da yardımcı oldu bu turnuva. Turnuvaya katılan tüm öğrencilerimi yeniden kutlarım.

okulum basketbol
Sonuç olarak planladığımız yol haritasında bazı aksamalarımız da olsa turnuvayı yapmayı başararak bir Türkiye Rekoru kırdık.

Buradan turnuvaya katkıları için teşekkür edeceğim öğrenciler de aşağıdadır.

Fadime Şule Gezer
Ömer Özcan
Bartu Çakıltaş
ve kulüp sporcularım Bartu,Cenk
ve turnuvaya katılan kadın sporcular Eda, Esma, Leyla
ve oyunu oynamak istemeyen ancak maçlarımızı düzenli olarak seyreden sevgili öğrencilerime teşekkür ederim. Umarım daha iyi daha tad alacağınız yeni yeni basketbol başta olmak üzere spor yarışmaları düzenleriz.



spacer

OKULUM KURTULUŞ AL ATLETİZM TAKIMI CUMHURIYET İÇİN KOŞTU

Şişli ilçesi liseler arası cumhuriyet koşusu kapsamında düzenlenen Kros yarışmalarına okulum Kadın ve Erkek Atletizm takımı da katıldı.
Bizim için yarışmaya katılmanın ve tamamlamanın önemli olduğu bir yarışma olan Cumhuriyet koşusu için sporcularım ile sabah okulda toplanıp yarışma alanına doğru yürüyerek gittik.

Yürüyüş sırasında öğrencilerimin  Cumhuriyet'in anlam ve öneminden sıkça söz etmeleri beni çokça mutlu etti. Tüm bu bu duygularala yarış bölgesinde hazırlıklarımızı tamamlayarak Cumhuriyet için koştuk. 

Sahneye ilk kızlarımız çıktı. Kazanmaktan çok bizim için katılmanın önemli olduğu bu yarışmada okulum adına HIRANUR kişisel olarak 4. olmuştur. Takım sıralamasında da Kadın atletizm takımımız da 4. olmuştur.

Daha sonra erkek atletizm takımımız Cumhuriyet için koştu. Kişisel sıralamada ilk gelen öğrencimiz 19. olan Necati Yasir oldu. Erkeklerde de takım olarak 7. Sirada kaldık.

Sporcularımın okul adına Cumhuriyet için koşmaları mutluluk verici olup. Onları yürekten kutlarım.


spacer

Basketbolda Screen, Pick, Pin veya Perde

Screen'i basitçe iki kişilik taktiksel oyun olarak tanımlayabiliriz. Basketbolcu adayı  artık sorunlarını takım arkadaşından yardım alarak çözmeye başlamaktadır. Bu durum beraberinde iki kişinin  taktiksel oyunlarını oluşturur.

baskettbolda iki oyun


Basketbol çevresinde bu konuda pek çok terminoloji kullanılmaktadır. En çok kullanılanları ise; Screen pick, pin, block ve perdelemedir.


Screen Nedir?

Temel olarak 2 çeşit screen'den söz edilebilir. Bunlar toplu adama yapılan screen ve topsuz adama yapılan screen'dir.

Toplu Adama Yapılan Screen

Topu kontrol eden oyuncu için yapılan perdedir. Bu perdelemelere örnek; ball screen, Pick&Roll, Pick&Pop Out gösterilebilir. Taktiksel oyunlara giriş için öğrenilmesi gerekir.

Günümüz basketbolunda Pick and Roll maçlarda en çok görülen topa screen olayıdır. Bundan dolayı farklı Pick and Roll savunmaları ve hücumları basketbol maçlarında çok değer kazanmaktadır.

Topsuz Adama Yapılan Screen

Topsuz bir oyuncunun topu alması ya da iyi bir pozisyona geçmesi için kullanılan perdelemedir. Bu perdelemeye genelde off screen adıyla kullanılmaktadır.

İster ball screen olsun, ister off screen olsun fark etmeksizin oyuncular perdeleme yaparken ya da perdeleme alırken dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Basketbol maçındaki taktik gelişimi oyunları için değerlidir.

Perdelemeye Gelecek Oyuncular Nelere Dikkat Etmelidir?

1. Hangi savunma oyuncusuna perde yapacağını görmelidir.
2. Perdeyi yapacak açıya ayarlamalıdır.
3. Kontrollü ve çabuk koşuyla perdeye gitmelidir.
4. Screen esnasındaki duruş pozisyonunu ayarlamalıdır.
5. Dengesiz aksiyonlardan kaçınmalıdır. Özellikle faule neden olacak hareketlerden. Burada "zamanlama etmeni" basketbol oyuncusu adayının karşısına çok çıkmaktadır. 

Perdeyi Kullanacak Oyuncular Nelere Dikkat Etmelidir?

1. Hücum oyuncusu savunmacıyı gitmek istediği yerin tersine götürerek onu dengesiz yakalamaya çalışmalıdır.
2. Screenin yapılacağı sırada savunma oyuncusuyla temas kurmaya çalışabilir.
3. Yön ve hız değişikliğini çabuk yapılmalıdır.
4. Screen’e gelen oyuncu ayakları zemine tamamen basıp durduktan sonra aksiyon alınmalıdır.
5. Kesinlikle çember tehdit edilmelidir. Burada "Üçlü Tehdit" konusu yeniden gündeme gelmektedir.

Pick and Roll ile ilgili hücum ve savunması çok geniş bir konu olduğu için Pick and Roll'ü sonradan ele alacağım. Bir basketol maçında taktik gelişimi oyunlarına girişi anlatmak istedim. Şimdilik screen ile ilgili anlatımım burada son bulmaktadır.

Bazı Screen Teknikleri

Off Screen: Pota altındaki savunmacıya yapılan screen.
Cross Pick: Uzundan uzuna yapılan screen.
Back Pick: Savunmacıya arkadan yapılan screen.
Baseline Pick: Dip çizgideki savunmacıya yapılan screen.
Stagger Pick: Sıralı screen.
Double Pick: Çift screen.
Pick and Roll – Pick and Pop Out: Toplu adama screen devrilme yada açılma.
Off screen: Topsuz oyuncuya yapılan screen.

Basketbolcu adaylarının bireysel gelişimlerinin yanında taktik gelişimlerinin de ilerlemesi için temel becerilerin mutlaka sağlıklı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. 

Taktiksel oyunlara hemen başlamak ilerde sorunlarını gösterecektir. Önceliğin funthemental olduğu unutulmamalıdır. Bireysel gelişimden sonra taktik gelişimine başlamak doğru olanıdır.

Sabırlı olun, çok çalışın ve basketbol ile kalın...

spacer

U22 ERKEK TAKIMIM SEZONA İYİ BAŞLAMADI

 Küçükyalı Gelişim Basketbol Kulübüm U22 takımı geçen gece karşılaştığı Anatolya Turkuaz basktebol takımına karşı çıktığı ilk lig maçında sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

kulübüm maç sonu

Sezon başında yeni bir kadro kurarak işe başladık. Ancak bir türlü bir arada çalışamadık. Sürekli eksik oyuncularla antrenmanlarımız devam etti. Try out süreci ve takım oluşumu için nihayi kararımızı oldukça geç verdik. Böyle olunca da bir türlü bir sistem içerisinde antrenmanlardaki ilerlememiz yeteri kadar olamadı.

Sporcularımın geçen geceki mağlubiyetleri kesinlikle onların sorumluluğunda değildir. Koç olarak mevsiminden önce çiçek açılmaz deyimini sanırım pas geçtim. Bir takım alışkanlıklarımız oturmadan ki basketbol bir alışkanlıklar sporudur ben sonraki basamağa geçtim.

Alışkanklıkların oturmaması temelinde sahada özellikle hücumda oldukça dağınık bir görüntü çizdik. Takımın ne bir fastbreak oyunu söz konusuydu ne de yarı saha ofenste yapmaya çalıştığımız bir şey vardı. Bu alışkanlıkların kazandırılamamış olmasının tüm sorumluluğunu üzerime almaktayım.

Ancak altını net çizdiğimiz bazı ilkelerin de sporcular tarafından uygulamaya ısrarla sokulmaması da biraz olsun onların sorumluğunda olmalıdır. Umarım sporcularım da özeleştirilerini verip sonraki maçlarda ayağa kalkma fırsatı yakalarız.

Rakibi kazandığı için tebrik ediyoruz. Bu maçtaki mağlubiyetten üzgün ayrılıyoruz ancak daha sonraları için kulübüme daha iyi basketbol oynatmak için eksiklerimizi bir kenara yazarak ders çıkaracağımıza inanıyorum.

Basketbolcularım şunu unutmasını istemiyorum, galibiyetlerimizi ve mağlubiyetlerimizi bir duvara asıp onlarla gurur duymalıyız. 

Her maçın sonunda bir özeleştiri yaparak daha iyisini gerçekleştirmek umuduyla...


Maç Sonucu

Küçükyalı Gelişim  48
Anadolu Turkuaz   71 


spacer

Basketbolcuların Topu Savunması

Pek çok basketbol oyunsunun topu savunma konusunda zayıflıkları vardır. Bu zayıflık genelde funthemental ve oyun bilgisi konusuyla açıklanabilir. Bu yazıda basketbolcuların top savunması nasıl yapılır sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.

basketbolda topun savunulması

Basketbolcunun savunma yapması sadece yetenekleriyle açıklanmaz. Savunmadaki en önemli şey basketbol oyuncusunun yürekli olmasıdır. Korkuya yer vermeksizin cesur olmak topu savunma yapmaya başlamak için önemlidir. 

Bir basketbolcunun topu savunmanın etkili olması için hırs, istikrar ve  istek olması gerekmektedir. 

Hırs, saldırgan olmak, gayretli olabilmekle açıklanabilir.

İstikrar; bir basketbolcunun her zaman ve her koşulda topu aynı şekilde savunmasıdır. Bir basketbolcunun günlük performansın değişmeden topu ortalama bir savunma düzeyinde tutmasıdır.

İstek; maalesef her oyuncuda bulunmaz. Bir basketbolcunun topu savunması için onu istemekle gerçekleşir. Dolayısıyla oyuncuların bunu bir zorunluluktan çok basketbol sahasında savunma yapıldığında alınabilecek tadın ne olduğunu hissetmesidir. 

İstekli olmayan hiç bir oyuncunun savunmada başarılı olması beklenmez. Çünkü bu tip basketbolcular maçın bir yerinde top savunmasıyla ilgili zaafiyetlere neden olur.

Genel olarak aşağıdaki ip uçları bir basketbolcunun topu savunması için rehber olabilir.

Basketbolcunun Topu Savunmasının İp Uçları

Savunmadaki bir basketbol oyuncusu mutlaka topun karşısında olmalıdır. Hücum oyuncusunun hız değişikliği, yön değişikliği ve çeşitli aldatmalarına karşın hazır durmak önemlidir.

Savunma oyuncusu topun yaklaşık 1 kol boyu gerisinde olmalıdır. Basketbol sahasında topu savunan oyuncuya göre kol boyu mesafesi biraz kısalabilir ya da uzayabilir.

Kollar antrenörün felsefesine uygun olarak farklı bir pozisyonda olabilir. Ben genel olarak kolların yana açık olmasını ve "Üçlü Tehdit" pozisyonunu zorlayacak bir açıda tutulmasını tercih ederim.

Hareketli Savunma Oyuncusun Topu Savunması

Hareketli savunma oyuncusu topu savunurken bacakların omuz genişliğinde açık, dizlerin bükülü ve belin hafif öne eğik olması gerekir. Ayaklar hemen hemen omuz genişliği kadar açık, dengeli ve kuvvetin bacaklarda olduğu  "Stance" pozisyonu alınmalıdır. Savunmadaki temel duruş pozisyonumuz "Stance" adını verdiğimiz bu pozisyondur.

Hareketli hücum oyuncusunun savunmasının tekniği de şöyle olmalıdır: Hangi yöne gidilecekse önce o taraftaki ayak çekilmelidir. Sonra diğer ayak çekilir. Topu savunan basketbol oyuncusu stance kaymayı senkronize ve çok çabuk yapmalıdır.

Eğer savunma oyuncusu hareketli hücum oyuncusuna geçilirse o zaman da stance'i bırakıp çok hızlı koşarak yeniden hücum oyuncusuyla yüz yüze pozisyona geçmelidir. Eğer savunma oyuncuları  topu bu şekilde savunabilirse, savunma oyuncusu olduğundan söz edebilecek bir doneye sahip olabiliriz.

Topu Savunmanın Sınıflandırılması

Çok İyi

Bir kol mesafede kalarak topa baskı yapmak. Bunun için ellerin sürekli topu tehdit etmesi hem hücum oyuncusunu telaşlandırabilir. Olası minik temaslarda hakemin bu agresifliği gördüğü için faul düdüğü çalmamasını sağlayabilir. 

Savunmacı bir kol mesafede kalınmalı ve Üçlü Tehdit baskısı güçlü olmalıdır. Bir basketbolcu topu böyle savunuyorsa "çok iyi" savunma diyebiliriz.

Savunma oyuncusu topu orta kulvara doğru hem dribling ile hem de pas ile kapatmalıdır. Topa baskı yapıldığında hücum oyuncusu yüz yüze konumu bozup yan durur ya da savunma oyuncusuna sırtını dönerse o zaman "çok iyi" terimi kullanılabilir.

Savunma oyuncusu hücum oyuncusunu çizgilere doğru gitmesini zorlayarak çizgileri hücum oyuncusundan önce ayaklarıyla kapatması onun etkili bir top savunması yaptığının gösteren ölçülerden biri olur.

İyi

Basketbol sahasındaki savunma oyuncusu topu korurken, üçlü Tehdit pozisyonun en az ikisini savunmada etkili ise "iyi" olarak değerlendirilir.

Normal

Üçlü Tehdit Pozisyonlarından en az birini savunabilen, genelde orta şeridi koruyabilen savunma oyuncusu için "normal" deyimi kullanılabilir. 

Ölü Top Savunması

Ölü toplarda topa basketbol sahasında kuvvetli bir baskı yapılarak savunma yapılmalıdır. Hücum oyuncusu topu eğer başının üzerine kaldırırsa, biraz olsun orta şeride bakmaktan vazgeçerse ölü topu savunan oyuncudan topa baskı yapıyor diyebiliriz.

Penetreyi Savumak

Basketbol sahasında topu yayın dışında tutmaya gayret etmek önemlidir. Baseline penetre gerçekleştiğinde savunmacının koşup kısa köşede topu karşılaması gerekmektedir. Hücum oyuncusuna fazla dribling yaptırıp, şut mekaniklerini değiştirmek topu savunan basketbolcunun dikkat etmesi gereken bir noktadır.

Tepeyi Savunmak

Tepeyi savunan oyuncunun bir kere "çok iyi" becerilerini yapması gerekir. Net penetrelere izin vermeden topun basketbol sahasının kenarlarına gitmesini, topun orada kalmasını sağlamalıdır. 

Sonuç

Basketbol sahasında topu savunan bir oyuncunun ana amacı topu baskı altında tutmaktır. Topu savunan basketbolcu yapabildiği kadar topu sahanın kenarına götürüp orada tutmaya çalışmaktır. 

Bir basketbolcu topu savunurken üzerindeki baskıya rağmen her zaman hücum oyuncusunun karşında durmalıdır. Kollarıyla topu tehdit eder pozisyonda kalmalıdır. Basketbolcu hareket eden topu savunurken ayaklarını güçlü ve hızlı çekerek kullanmalıdır.

U16 seviyesi altındaki tüm basketbolcu adaylarının top savunmasını çok iyi düzeyde öğrenmesi şarttır. Ancak bundan sonra savunma funthemental gelişiminden söz edilebilir. Aksi durumda savunma takımı sürekli ikaz verecektir.

Basketbol dersi alan oyuncular ilerlemek istiyorlarsa top savunmasında bu noktalara dikkat etmelerini öğütlerim.

Basketbol sahasının tepesinde topa baskılı savunma yapabilmeniz dileğiyle...


spacer

3X3 KARMA BASKETBOL PROJESİ

 🏀 OYUN BİRLİKTE HAYAT BİRLİKTE

Sosyal sorumluluk içinde yer aldığım Karma basketbol projesi Özel eğitim gereksinimi olan "Özel Sporcular" ve normal eğitimi alan "Partner Sporcular" aynı takım içinde antrenman yapar, müsabakalara katılır ve birlikte sosyal etkinlikler yaparlar. Bu amaçla bir araya gelen Özel ve Partner sporcular Özel Olimpiyatlar Türkiye bünyesinde birlikte çalışma fırsatı yakalarlar.

sosyal sorumluk


Özel sporcuların; partner sporcularla aynı ortamı paylaşmaları, partner bireylerle uzun süreli arkadaşlık kurabilmeleri ve birlikte oynadıkları maçlarda beceri seviyelerini üst seviyelere taşımaları onların özgüven ve cesaretlerini arttırarak grubun bir üyesi olduklarını hissettirir. Böylelikle özel sporcuların da bağımsız bir şekilde sosyal hayata katılmaları zamanla sağlanır.

Kendisine özgüveni gelen özel sporcuların sosyal hayata karışarak üretime destek oldukları, kendi kendilerine yetebildiklerine şahit olmak bana inanılmaz bir mutluluk vermektedir.

3x3 Karma Pota Basketbol Projesi de tam olarak bu amaca uymaktadır. Basketbolun beceri zorluğu düşünüldüğünde tam sahada 5x5 oynamak özellikle özel sporcular için daha zor olmaktadır. Fiziksel özellikleri de düşünüldüğünde yarısahada oynanan basketbol hem yaratıcılıkların hem de özgüven becerilerini daha hızlı kazanmasına imkan vermektedir.

Sahada az oyuncunun olması ve partner basketbolcuların da özel sporcuları sayı atma başarma duygularına yardım etmesiyle istendik davranışların sayısının artmasına yardım etmektedir. Böyle bir sosyal sorumluluk içerisinde yer aldığım için mutluluğum tarif edilemez.

Bu yıl Ulusal Karma Pota 3x3 Basketbol takımımızı Avrupa şamipyonasına hazırlamak için bana görev veren Özel Olimpiyatlar Türkiye ve ana sponsor Toyota'ya da destekleri için binlerce teşekkür ederim.

nba cares


"Bana kazanma şansı verin, kazanamazsam bile çabamda cesur olmama yardım edin."



spacer

Basketbolda Yolun Başında Olanlara Tavsiyeler

Basketbola yeni başlayan oyuncu adaylarının mutlaka temel altyapı bilgilerini almaları gerekmektedir. Funthemental becerilerini basitçe özetleyecek olursak; koşma, durma, dribling ve pas diyebiliriz.

basketol okulu

Velilerimiz genelde çocuklarını bir disiplin sahibi olmalarını isterler. İyi birey, iyi insan, iyi öğrenci olsun olsun isterler. Sağlıklı bir bedene sahip olmaları amacıyla bir spor kulübüne kayıt ederler. 

Burada bir basketbol okuluna gitmeye başlayan ve basketbolu uzun yıllar oynamayı düşünecek basketbolcu adayları sporcularına, velilerine ve spor okulundaki pozisyonlarına değinmek istiyorum.

Spor Okulu Süreci

Spor okuluna başlayan bir oyuncu adayı temel çalışmaları aldıktan sonra spor okulunun ve antrenörünün de önerisiyle altyapı eğitimlerini alarak müsabakalara hazırlanırlar. Burada alabileceği basketbol eğitimi ilerde onun oynayacağı seviyeye de direkt etki edecektir.

Ancak basketboldan önce fiziksel yeterlilik, atletik becerilerinin yeterliliği, oyuncu adayının basketbolu ne seviyede oynayacağını işaret edebilir.

Basketbol okulundaki her oyuncu mutlaka koşabilmeli, top sürebilmeli ve pas yapabilmelidir. Bu funthemental eksik olduğunda bir oyuncunun gelişimi kısır döngüye girmeye başlar. Bir basketbol müsabakasında bu eksik becerilerin olduğu bir maçı kimse izlemek istemez. 

Oysa koşma, dribling ve pas becerileri yeterince geliştirilmiş olan mini basketbolcuların maçlarını izlersek ortaya göze hoş görüntüler çıkar. 

Aslında basketbol oynarken güzel tablo çizmeye çalışmalıyız ardından da oyuna heyecan katacak bireysel becerilerin sergilenmesi gerekir. Böylece bir basketbol maçını izleyen kişiler oyunu keyifle izlerken potansiyel yetenekleri de keşfetme fırsatı bulabilirler.

Temel Beceriler Ne Seviyede Olmalıdır?

Temel becerilerin hangi seviyede nasıl yapılır?. Basketbolcu adayı sporcular funthemental düzeyleri ne olmalıdır?


Koşma ve durma


Minik basketbolcu adaylarının koşu formunun doğru olması şarttır. Koşarken zorlanmadan bacaklarını istenen bir şekilde çekip uzatması gereklidir. Kollarının salınımı istenen formda olması gerekmektedir. Oyuncu adayının koşmak için gereksiz efor kaybetmemesini sağlayacak nefes egzersizi ve vücut pozisyonu sağlanmalıdır. 

Minik basketbolcu adayımız koşu sırasında durması gerektiğinde sendelemeden dengeli durması sahaya kuvvetli basabilmesi gerekmektedir. Örnek verecek olursak bir basketbolcu adayının 800m ve 100m koşan bir atletin forumuna sahip olmalıdır.

Koşu tekniği, yumruklar hafif sıkılı, dirseklerden hafif bükülü ve kollar birbirine paralel olarak vücuda yakın bir şekilde koşu esnasında salınım yapmalıdır. Koçarken dizlerin mümkün olduğunca çekilmesi topukların kalçaya doğru çekilmesi gerekir. Ayaklar öne doğru uzanmalı ve öncelikle ayak uçlarıyla yere ilk teması sağlanmalıdır. Yere konuşlar hafif olmalıdır, düşer gibi yere basma yapılmamalıdır. 



Pas


Hemen hemen her takımın ve antrenörün dile getirdiği sorunların başında pas gelir. Pasların genelde iki elle atılması ve iki elle tutulması çalışılmalıdır. Farklı paslar da çalışılmalıdır. Ancak pasın nitelikli gelişmesi için çift elle pasın atılıp tutulması önemlidir. 

Bunun için en çok Göğüs Pası çalışılmalıdır. Bu pas çalışması öncelikle sabit haldeyken çalışılmalıdır. Sonra hareket halinde yapılmalıdır. Akabinde topu engelleyecek yardımcı ekipmanlar ve en sonunda da aktif savunmalarla çalışılmalıdır. 

Minik basketbolcu adaylarına topu savunma dışında bir savunma becerisi öğretilmemelidir. Çünkü savunma becerileri hemen kazanılan ve gelişen bir funthemental'dır.

Göğüs pası iki elle takım arkadaşının göğsüne doğru atılmalıdır. Top yere paralel ve kuvvetli gitmelidir. Topun izlediği bu rota minik basketbolcu adaylarına sürekli hatırlatılmalıdır. 

Top iki elle yanda tutulur karnımızdan göğsümüze doğru aşağıdan yukarıya doğru C harfi çizerek atılır. Pas atıldığında avuç içlerinin dışarı bakması baş parmakların yeri göstermesi gerekir. İşaret parmaklarının hedefi göstermesi gerekmektedir. Ayrıca top hedefe ulaşana kadar kollar paralel tutularak hedefe doğru uzanmak basketboldaki doğru tekniktir.


Dribling

Top sürme pas ile birlikte basketbol sahasında en çok kullanılan becerilerden biridir. Top sürmenin çok kullanılmasından dolayı iyi yapılması da büyük avantaj sağlayacaktır. 

İyi bir basketbolcu her iki eliyle aynı ustalıkta dribling yapar. Bunun için de minik basketbol oyuncuların her iki elle de dribling antrenmanları yapmalıdır. Driblingi şu amaçlar ile yaparız:

1. Dribling yol almak için yapılır. 
2. Doğru bir açıya gelmek için yapılır. 
3. Topu korumak ve rakibi geçmek için kullanılır. 

Dolayısıyla bir basketbolcu adayı maç ya da antrenman esnasında çokça el değiştirerek diribling yapar.

El topu yukarıdan kavrar ve bilek hareketiyle top aşağı itilir. Bilek bükülerek topun parmak uçlarını terk etmesi sağlanır. Topun yere kuvvetli teması sonunda tekrar topun ele gelmesi sağlanır. 

Dribling yapan oyuncunun topu yere kuvvetli vurması istenmelidir. Topa bakılmaması önemlidir. Basketbol zemini düz ve top yuvarlaktır. Bundan dolayı topa bakılmamalıdır.

Hareket halinde dribling yapıldığında ise; basketbolcuya tam arkadan bakıldığında topun yarısı görülmelidir. Topun koşu temposunu bozmayacak şekilde ileriye vurulması ideal bir pozisyon olarak değerlendirilebilir.

Öncelikle oyuncu adaylarının tek top ve tek elle top sürmeli, sonra tek top ve iki ellle dribling çalışmaları gerekmektedir. İlerleme sağlanınca sabit ve hareket halinde çift top ile dribling çalışılmalıdır. Eğitmen bu çalışmaları yeterli bulduktan sonra drbilingi engellemeye çalışacak partnerler eklenerek top sürme drilleri süslenmeldir. 

Basketbol alışkanlıklar sporudur. Doğru alışkanlıklar kazanılırsa size oyunda ve maçta mutluluk getirecektir. 

Minik basketbolcu adaylarının eğlencesiyle kalın.
spacer

U22 ERKEK BASKETBOL TAKIMININ ÇİFT MAÇ HAFTASI

Küçükyalı Gelişim Erkek Basketbol Takımım çift maçın olduğu haftayla sezonu açıyor. Henüz lige hazır olmayan takım yine de iddalı olduğunu göstermek istiyor. Öğrencilerimin iyi basketbol oynayarak haftayı kayıpsız geçmelerini ümit ederek, kulübüm için iyi bir başlangıç dilerim.

basketbol haftalık program

basketbol haftalık program

U22 Basketbol Takımım

İstanbul Altyapı basketbol U22 B liginde yer alan Küçükyalı Gelişim Basketbol kulübü, bu yıl tamamen yeni bir kadro kurarak sezon hazırlıklarına devam ediyor. Yeni takımın görücüye çıkarak çift maç haftasını kayıpsız geçmesini umuyorum.

Kulübüm U22 takımında yeni yeteneklerin  basketbol becerilerini sergilemelerini, özellikle oyuna yön verebilecek oyuncuların ortaya çıkmasını beklemekteyim. İyi basketbol galibiyetlerle süslenirse kulübüm adına sezona mutlulukla başlamış olacaklardır.

Hadi gençler artık sahne sizin umarım sezon boyunca oldukça keyifle basketbol maçları oynarsınız.

Şimdiden başarılar dilerim.


spacer

Basketbolcunun Read&React Terminolojisi

Basketbolcunun Read&React Sistemde Kullandığı Terminoloji
bal porsukları basketbol funthemental

basketbolda read&react sistem

Bir sistem basketbolu olan Read&React sistemindeki terminolojiyi sizin için aşağıda listeledim. Bir basktbol oyuncusu adayının antrenmanlarında kullandıkları terminolojileri bilmesi ve uygulaması onların kişisel gelişimi açısından katkı sağlar. Çünkü verilen mesaj ile buna dönüt daha anlaşılır olur. Terminolojinin kullanılması hem sporcuların hem de antrenörün işini kolaylaştırmaktadır.

Aşağıdak Read&React Sisteminde kullanılan terminoloji yer almaktadır. Bu terminolojinin bir kopyasını indir sekmesine koyacağım dileyen oradan da dosya olarak alabilir.


Read&React: Sistemin adıdır. Toplu oyuncunun verdiği aksiyona karşı topsuz oyuncuların topsuz oyuncuların göstermiş olduğu reaksiyonu içerir. Yani aksiyona karşı bir reaksiyon vardır.
Basket Cut: Oyuncunun pastan sonra çemberin altına kadar yapmış olduğu cut’tır.
Read Line: 3 sayı çizgisine verilen isimdir. Savunma oyuncunun bu çizgiye olan pozisyonuyla ilgili olarak hücum oyuncusu da bir reaksiyon gösterir.
Rear Cut: Pastan sonra savunma oyuncusunun arkasından yapılan cut’tır.
Front Cut: Pastan sonra savunma oyuncusunun önden yapılan cut’tır.
V-Cut: Köşeden kanada pas verildikten sonra çemberin altına kadar gidip yerine gelindiğinde yapılan cut’tır. V figürü çizilerek pas alınmasına denir.
X-Cut: Kanattan tepeye pas verildiğinde basket cut’tan sonra aynı taraftaki köşeye çıkmaya denir. Dışardan post oyuncusuna pas verildikten sonra dışardaki bir oyuncuya screen yapılarak onun pas almasını sağlayan cut’tır.
L-Cut: Tepeden kanada pas verildikten sonra basket cut’ın ardından zayıf taraftaki köşeye gitmektir. Pastan sonra L figürü şeklinde yapılan cut’ın adıdır.
Cross Cut: Kanattan köşeye pas verdikten sonra karşı köşeye gitmeye denir.
Give & Go: Pas verip cut ederken topun geri gelmesidir. Sistemin ana prensibinin dayandığı parçalardan biridir. Ver-kaç yada pas ver ve git diye de adlandırılabilir.
Spot: Sistemdeki saha paylaşımı için formatlara göre sahada işaretlenmiş olan noktaların her biridir. Dış bölgede 9 nokta vardır, içerde basket cut noktası ve pivot oyuncuların kullandığı 6 nokta vardır.
Corner: Yarı sahanın köşe noktalarıdır.
Top of key: Yarı sahanın tepe noktasına verilen isimdir. 5 dışarda ve 3 dışarda 2 içerde formatında guard oyuncusunun oyunu başlattığı noktadır. 
Wing: Forvet oyuncularının oyunda ilk yerleşeceği noktalarıdır. Bu noktalara kanat adını da veriyoruz
Guard Spots: Foul çizgisi üzerinde dirseklerin bir adım dışında bulunan noktalardır. Bu noktalar 4  dışarda 1 içerde formatında ve çift guard pozisyonu alınarak hücum hazırlığında bulunulan noktalardır. Topsuz noktaya off guard yada swing denir, toplu noktaya guard yada garden denmektedir.
High Post: Faul çizgisi hizasının bulunduğu köşelere verilen isimdir.
Mid Post: Boyalı bölgede kalın çizginin bulunduğu noktalardır. Read & React sisteminde içerdeki oyuncu ilk olarak buraya yerleşir.
Low Post: Faul atışı sırasında en altta duracak olan adamın bulunduğu noktalardır.
Short Corner: Low post ile corner arasındaki orta noktanın adıdır.
Bacdoor Cut: Savunma oyuncusu aldatılarak onun arkasından geçerek çembere doğru yapılan cut’tır.
Flash Cut: İçerde olan bir oyuncunun high posta doğru aniden yükselerek pas istediği cut’tır.
Natural Pitch: Penetrenin başladığı yerden bir nokta uzakta bulunan oyuncunun bir pozisyon kaydığı noktanın adıdır. Penetre olduğunda oyuncunun doğal olarak gittiği yerdir.
Safety Valve: Penetrenin başladığı noktadır, bu nokta drive olduğunda bir oyuncu tarafından doldurulması istenir. Savunmanın en zayıf noktası olarak gösterilebilir.
45 Degree: Baseline penetre olduğunda weak side’taki guard noktasının adıdır.
90 Degree: Baseline penetre olduğunda top taraftaki high post ve üzerindeki 3 sayılık noktadır. 4 dışarda 1 içerde formatındaki guard noktasıdır.
Replace Cut: Topsuz oyuncuların topa göre hareket edip pozisyonlarını doldurmasıdır.
Fill the  Spot: Basket cut’tan sonra dış noktaların doldurulmasıdır.
Double Attack: Pas&Cut aşamasında pastan sonra topa bir pas yada bir nokta uzaktaki mesafeye gelen oyuncunun tekar basket cut’a başlamasıdır.
South/North Move: Sahanın sağına soluna yapılan hareketler bütünüdür.
East/West Move: Sahanın aşağısına ve yukarısına yapılan hareketler bütünüdür.
Rip Cut: Posta pas verildiğinde weak side’taki bir oyuncunun basket cut yapmasıdır.
Weak Side: Topun bulunmadığı tarafa verilen isimdir. Bu tarafa Help Side yada Yardım Tarafı da denir.
Ball Side: Topun bulunduğu tarafın adıdır. Buraya Strong Side yada Top Tarafı da denir.
Circle Move: Topun yönüne doğru topsuz oyuncuların yaptığı dairesel hareketlerdir.
Off Screen: Topsuz oyuncuya yapılan screenlerdir.
Pin Screen: Yardım tarafındaki bir oyuncunun pas alması için weak side’taki bir oyuncunun screen yapmasıdır.
Skip Pas: Top tarafından topsuz tarafa pozisyonlar atlanarak atılan pastır.
Circle Reverse: Drive durdurulduğunda yapılan dairesel hareketin terse doğru  yapılmasıdır.
Baseline Penetre: Kanattan ya da köşeden dip çizgi yönüne doğru yapılan drivei’ın adıdır.
Drive/Penetre: Toplu oyuncunun savunmayı delerek çembere gitmesine verilen isimdir.
Hook and Look: Zone savunmalara karşı pas&cut aşamasında cut edilip zone’un boşluğunda bir pas kadar zamanda bekleyip pas istenmesidir.
Spacing: Hücum oyuncularının etkili bir konumda olması için topa ve birbirlerine olan uzaklıklardır.
Perimeter: Dış oyuncuların bulunduğu bölgelerdir.

spacer

KURTULUŞ LİSESİ 2021-22 BASKETBOL ALL STARI

 KURTULUŞ AL PITSBULL BASKETBOL ALL STAR HAFTASI

all star basketbol


ALL STAR BASKETBOLCULARI NASIL BELİRLENDİ?

3x3 Karma Basketbol turnuvası oldukça çekişmeli devam etti. Okulumuzda ekim ayında başlayan maçlar mayıs ayına kadar sürdü. All Star Haftası olarak 2. dönemin 2. haftasını seçtik ve birinci dönemin son haftalarından itibaren okul öğrencilerimizin katılımıyla all star basketbol müsabakasında görülmesi istenen oyuncu adaylarına oylar verilmeye başlandı.

Okulum öğrencilerinin Discort sunucusunda tüm okulun katılımıyla oylama yapıldı. Oylama sonucunda en çok oy alan 2 oyuncu takım kaptanı olarak öğrencilerimizin All Star müsabakasında görmek istediği oyuncuları Draft ederek takımlar kuruldu.

Team Ömür

Okulumuz öğrencilerinden Ömer en çok oyu alan oyuncu olarak ilk draftı seçme hakkına sahip oldu. Ömer normal sezonun da MVP'si olarak takımı Cenk, Bora, Ege ve İbrahim ile kurmuş oldu.

Team Bartu

Okulumuz şut yarışması finali oynayan fakat finalde kaybeden Bartu Tiksiz (Tiksiz ismini favori olduğu şut yarışmasında finalde kaybettiği zaman almıştır.) Takımını Ümit, Hasan, Çakıltaşı ve Leyla ile kurmuş oldu.

Şevval Leyla Kaya 3x3 Karma Basketbol Turnuvası kapsamında Kadınlar 3 sayı şampiyonu olmuştur. Erkeklerde de Bartu Tiksiz'i finalde yenen Ümit Yanar oldu.

Oldukça çekişmeli geçen Team Ömer-Team Bartu 3x3 Karma Basketbol All Star Müsabasında Bartu Tiksiz'in MVP olduğu Team Bartu 41-32 kazanmıştır. 

All Star Müsabakası Öğle tatili sırasında oynanmış olup neredeyse tüm okul öğrencileri maçı izlemiştir.

Emeği geçen tüm okulum öğrencilerimi yeniden kutlarım.
 
spacer

Basketbol Görüşünüzü Kökten Etkileyecek Dersler

Altyapı Basketbolu


Basketbol Dersinden Yüksek Not Alın

Özellikle maçlardan edindiğim gözlemler sonucunda basketbol oyuncularının basketbol performanslarından dersler çıkarmaları için birkaç ipucu vermek istiyorum.

Burada İstanbul Altyapı liglerinden söz edecek olursak, çoğunluklta B ve C liginde yer alan basketbolcu adayları için hayati ipuçlarını içeren basket dersleri çıkarabilirler. Bu basketbolcular seviyelerini 2-3 level arttırabilirler.

C ligi oyuncuları için buradaki basket dersi üst seviye olabilir. Nedeni ise C liglerinin "Eğlence Modeli" basketbol oynadığını düşünmemden geçiyor. Eğlence modeli basketbolunun ne olduğunu başka bir yazımda ele alacağım.


Dengeli Bir Hücum Nasıl Yapılır?

Dengeli bir hücumun gelişmesi için oyuncuların aşağıdaki 4 basketbol bilgisini öğrenmesi ve uygulamaları gerekmektedir. 

Eğer sistem basketbolu oynanırsa oyuncular hem bireysel hem de taktik gelişimlerini birkaç seviye arttırabilirler. Benim buradaki basketbol sistemi önerim Read&React Basketboludur. Ancak bunlar dışında dribblek motion offense, princeton offense, passing game gibi sistemler de tercih edilebilir.

1. Zamanlama

Zamanlamayla ilgili dersler topsuz oyuncuların oyun bilgisini geliştirmesine yardımcı olacak bir beceridir. Ancak toplu oyuncuların da zamanlamayla ilgili bazı gereksinimlere ihtiyacı vardır. Basketboldaki üçlü tehdit pozisyonu  dersi toplu oyuncular için önem taşımaktadır.

Topsuz oyuncular ise pas almak ve penetre olduğunda pozisyon yaratmak için zamanlamayı iyi ayarlamalıdır.  Topsuz basketbol oyuncuları bunu şöyle yapabilirler: 

Dış oyunculara bir pas mesafedeki arkadaşı pas aldığında "Karar Çizgisi Atağını" yaparak pas istemelidir. Karar çizgisi, topun yaklaşık 1m üzerine çıkarak pas istenmesidir. Bu atak savunmadan uzaklaşarak pas istendiğinden dolayı hem pasör hem pas alıcı için bir takım basit top kayıplarının önüne geçmiş olacaktır. 

Peki savunması oyuncusu pas alacak basketbolcuya deny yaparsa ne olur? 

Basketbolcu adayı hiç tereddüt etmeden "Back Door Cut" yapılmalıdır. Oyuncular Karar Çizgisi atağını yaparken top bir pas mesafeye geldikten hemen sonra harekete geçmelidir. Daha geç yapılması savunmanın dengesini yakalamasına yardım edeceğinden iyi değildir. 

2. Saha Paylaşımı 

Bir basketbolcu adayının öğrenmesi gereken önemli derslerden biri de saha paylaşımıdır. Temel olarak hücum oyuncuları yarı saha offense yerleştiklerinde aralarında 3-4 metre mesafe olmalıdır.

Saha paylaşımı ve zamanlama çoğunlukta birlikte alınır. Çünkü her ikisi de birbirini takip eden alışkanlıklardan geçmektedir. 

Saha paylaşımında elde edebileceğimiz en büyük avantaj kuvvetli "Close Out Atak" olanaklarıdır. Sahanın doğru yerinde doğru bir açıyla alınan paslarda her oyuncunun üçlü tehdit pozisyonu burada savunmanın işini zorlaştırır.

Örneğin penetre olduğunda doğru saha paylaşımını nasıl yapabiliriz, işte bunu alışkanlık haline getirmek için özellikle gelişmeye ihtiyacı olan oyuncuların set düzeni içerisinde değil de taktiksel gelişimleri için bu basketbol bilgisini alışkanlık haline getirecek dersler alınmalıdır. 

Örneğin basketbol sahasında sağ kanattan penetre gerçekleşti. O zaman dış oyuncuların top yönüne doğru bir pozisyon kaymalı. İç oyuncuların da "short corner" dediğimiz kısa köşeye gitmesi gerekir. Burada hem sahanın paylaşılması hem de zamanlama iç içe geçmektedir.

Toplu basketbolcu rakibini geçtiği an doğru zamanlamadır. Gidilecek noktalar ise saha paylaşımını ifade eder.


Basketbolda üst seviye taktiksel hazırlık alışkanlıkları kazandırılan bu dersler set hücumu yerine sistem basketbolunda oyuncuları değerli kılacak alışkanlıkları beraberinde getirir. 

3. Pas

Pas yarı saha hücumun uygulanması için kullanılan en önemli basketbol becerisidir. Eğer bir takımın pas funthemental'ı iyi değilse o takımın iyi bir hücum yapması söz konusu olamaz.

Basketbolcular; hangi pası nerede, ne zaman atması gerektiğini bilmelidir. Örneğin dış oyuncuların bir pas mesafe uzaktaki oyunculara göğüs pası atmalıdır. Burada çok sık baş üstü pasın top kaybıyla gerçekleştiği görülmektedir.

Gelişime ihtiyacı olan oyuncular genelde pası iki elle alıp iki elle atmalıdır. Bunu bir alışkanlık haline getirmeleri ilerde tek elle yapılacak pasları daha nitelikli yapmalarını sağlar.

Pas atılırken, en kısa sürede topun hedefe gitmesi amaçlanmalıdır. Bunun için basketbol sahasında paslar sert ve hızlı atılması beklenmektedir. Basketbolcu adayları pas derslerinde detaylara dikkat ederek antrenman yapmalıdır. 

4. Dribling 

Basketbol sahasında driblingi sadece top sürme olarak ele almamak lazım. Drive düşüncesi her zaman atak yapmak için hazırda bekletilmelidir. 

Top sürme, zamanlama ve saha paylaşımı dersleriyle örtüşürse "Close Out Atak" çok etkili olarak ön plana çıkar. Eğer gelişmekte olan genç oyuncular burada drive alışkanlığını kazanabilirse o zaman çembere gitme ve sonuçlarını değerlendirme fırsatları ellerine geçer. 

Basketbolda dribling becerisini ele aldığımızda adam geçme dersleri önem kazanmaya başlar. Böylece dribling ile savunmayı geçmeyi gerektiren bireysel becerilerin kaçınılmaz olarak kazanılması gerektiğini söylememe de gerek kalmayacaktır.

Özet olarak gelişmekte olan basketbolcu adaylarının yukarıdaki 4 elementi benimsemeleri önemli olmaktadır. Benim üstüne basarak bulunacağım tavsiye de yarı saha set offense yerine sistem basketbolunun oynanmasıdır. Read&React Basketbol Sistemini de özellikle tavsiye edebilirim.

Yarı Saha Basketbolunda Çıkarılacak Dersler

1. Top her alındığında mutlaka 3'lü Tehdit Pozisyonuna bakılmalıdır. Hatta öncelik sıralaması olarak Şut-Pas-Drive olmalıdır. 

2. Pas her alındığında, topun alındığı yönün tersine bakılmalıdır. Unutulmamalıdır ki savunmanın tersine yapılacak ataklar onların işin zorlaştırmaktadır. 

3. Top her alındığında mutlaka topun alındığı yönün tersine penetreye bakılmalıdır. Bu da yukarıdaki sebepler ile ilişkilendirilerek açıklanabilir.

4. Dış oyuncular top aldıklarında köşelere ve posta bakıp pozisyonları bir değerlendirme süzgecinden geçirmeleri de onların taktiksel oyun bilgisi becerilerine katkı sağlayacaktır.

Yarı saha set offense de tüm oyuncuların rolü bellidir. Oyuncular istenen amaç doğrulduğunda hareket etmek zorunda olurlür. Yaratıcılıktan pek söz edilmez. Ancak sistem basketbolu tercih edilirse yukarıdaki öneriler ve elementleri oyuncular basketbol derslerini tamamladıklarında sağlıklı uygulama fırsatları yakalayabirler.

Gereksiz top sürmeyin. 

spacer