Off Screen Kullanımı

 Basketbolda screen ile ilgili açıklayıcı yazımı bu makaleden önce okuyabilirsiniz. Bu yazıdaysa basketbol sahasında uygulanan off screen kullanımını anlatacağım.

Off screen kullanıldığında basketbol oyuncuları 4 farklı şekilde topla buluşur. Şekillerin yardımıyla off screen kullanımını genç basketbolcu adayına kılavuz olması amacıyla yazıyorum.

Off Screen Kullanımı

Off Screen Nasıl Yapılır?

Kanımca screen öğretimi yapılırken önce off screen öğretilmelidir. Topa yapılan screen bir nevi ön taktik olduğu için genç basketbolcu adayları topa screen becerisini öğrenirken gerekli özenden uzaklaştığını düşünüyorum.

Off screen öğretimi sağlıklı tamamlandıktan sonra genç basketbolcu adayının artık topa screen reaksiyonları kuvvetli olacaktır. Topa screen konusunu şimdilik ileriki bir yazıya saklayalım. Çünkü basketbolda ball screen oldukça geniş bir konudur.

Off screen nasıl yapılır? Soruyu şöyle yanıtlayalım: Hareket ederek savunmayı perdelemenin tersine götürün. Off screen kullanmadan önce bir ayağınızla zemine kuvvetli basarak fake atın. Buna "saplama adımı" denir. Screen yapan oyuncuyla omuz omuza geçiş gerçekleştirerek top almalısınız. Top almaya çalışırken; off screen kullanan basketbolcu adayı 4 farklı şekilde top ile buluşur:
  1. Pas alınması istenen ideal noktada,
  2. Curl cut yaparak topla buluşma,
  3. Back door atak yaparak topla buluşma,
  4. Savunmadan kaçarak topla buluşmadır.
Basketbol sahasında off screen kullanarak topla buluşan oyuncuların reaksiyonlarını elimden geldiğince şimdi sizlere paylaşmak istiyorum.

Bireysel gelişim için screen genç basketbolcu adayının öğrenmesi gereken bir beceridir. Size sakız gibi yapışan bir savunma oyuncusundan kurtulmanız için off screen ihtiyaç duyacağınız bir beceri olacaktır.

Off Screen'in Özellikleri

Off screen dediğimizde topsuz bir oyuncuya yapılan perdeleme akla gelir. Topsuz pek çok screen vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Back pick, sıralı pick, down pick, double pick, flare pick vs.

Şimdi off screen kullanan basketbol oyuncularının topla buluşma senaryolarına bakabiliriz.

İdeal Noktadan Pas Almak

Off Screen Top Alma 1
Bir basketbol maçında en çok karşılaşılan konumdur. Off screen yapıldığında savunma oyuncusu neredeyse hata yapmadan pozisyonunu koruması durumunda gerçekleşir. 3 numarayla belirtilen basketbol oyuncusu için üçlü tehdit atakları söz konusudur.

Basketbol temel tekniklerini taradığımızda close out ataklarının neden iyi öğrenilmesi gerektiği bu konumda görülecektir: Off screen yapıldı. Ardından 3 topu aldıktan sonra üçlü tehdit üzerinden close out atak yapabilme becerisini kullanarak basketbol sahasında fark yaratabilir.

Curl Cut Yapmak

Off Screen ile Curl Cut

Basketbol müsabakasında yine sık görülen bir cut olmaktadır. Curl cut koşarken kıvrılıp topla buluşmayı amaçlamaktadır.

Off screen gerçekleştikten sonra savunma oyuncusu hücumu arkadan takip ediyorsa perdelemenin etrafından kıvrılarak topla buluşma sağlanmalıdır. Böylece savunma oyuncusu oyun dışında bırakılmaya çalışılır.

Unutmayın off screen yapıldığında savunmanın hücum oyuncusunu arkadan takip ettiği durumlarda curl cut yapılmalıdır. Aksi durumda bu konumunda bir takım kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.

Backdoor Atak Yapmak

Off Screen ile Backdoor Atak
Off screen kullanıldığında savunma oyuncusu perdelemenin önünden geçmek için hücum oyuncusuyla top arasına tam olarak girmeyebilir. Bu konumu gördüğünüzde saplama adımı üzerinden backdoor yaparak pas almaya çalışabilirsiniz.

Savunma oyuncusu burada perdelemeye takılmamak için jump to the ball pozisyonunda hata yapabilir. Tam olarak bu anda backdoor atak yapmalısınız. Off screen yaptığınızda bu zamanlamaya dikkat etmelisiniz.

Savunmadan Uzaklaşmak

Off Screen ve Kaçarak Pas Alma


Off screen kullanan genç basketbolcu adayı en çok bu konumu kaçırır. Belki basketbol sahasında tüm oyunun topun üzerinde gerçekleştiğinden kaynaklıdır. Sebebini tam olarak bilemiyorum.

Savunma oyuncusu alttan geçer ya da hücum oyuncusuyla temas halindeyse off screen yapıldığında bu atak kullanılabilir. Nasıl yapılır?

İdeal noktadan pas almak için kuvvetli bir koşu gerçekleşirken toptan uzaklaşarak pas alma çabasıdır. Aslında bir nevi basketbol sahasında savunma oyuncusuna fake atılarak off screen kullanılmış oluyor.

Sonuç

Dikkat edilirse hücumu geliştiren elementler burada söz konusudur. Tekrar gözden geçirmek isteyen genç basketbolcu adayı; "Basketbol Görüşünüzü Kökten Etkileyecek Dersler" adlı yazıma bakabilir.

Basketbol sahasında dengeli hücum için gerekli olan etmenler; saha paylaşımı, zamanlama, pas ve dribling'tir. Off screen antrenmanlarının teknik detaylarına bakıldığında bu elementler görülmektedir.

Oyun bilginizi, taktik ve teknik gelişiminizi ilerletmek isteyen genç basketbolcu adaylarına read&react basketbol sisteminin oynatılmasını tavsiye ederim.

Off Screen Kullanımı Animasyonu

Aşağıdaki drilli off screen kullanırken topla buluşulan 4 farklı opsiyonun alışkanlıkları kazanılabilir.


Bireysel gelişiminizin sağlıklı olması ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Sizce bir basketbolcu adayına hangi yaşta off screen öğretmek doğru olur. U12 yaş kategorisi geç midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. topa screen becerisinden önce kesinlikle topsuz screen çalışması yapılmalıdır. Nedeni mi? screen yapma ve screen kullanma yetisi kazanır. Bununla birlikte topsuz alanda oyun oynayama başlar. u12 kategorisi için off screen kullanımı doğru bir zaman olabilir. u12'de off screen çalışılması geç değildir.

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.