Savunma Duruşu

 Basketbola yeni başlayan genç basketbolcu adayının savunma duruşu bu yazının konusunu oluşturacak. Basketbol sahasında savunma duruşuna terminolojide "stance" denmektedir. 

Basketboldaki savunma duruşunu şöyle özetleyebiliriz: Savunma oyuncusunun iki ayağı yerde paraleldir. Bir ayak diğer ayağın çok az önünde olmalıdır. Dizler hafifçe bükülü, ayaklar omuz genişliğinde açık olmalıdır.

Savunma Duruşu

Genç basketbolcu adayı yukarıdaki tanıma uygun savunma duruşunda her zaman hazır beklemelidir.

Savunma Duruşu (Stance)

Basketbolda stance pozisyonu, savunma oyuncusunun ani tepkilere karşı reaksiyon göstermesi için şarttır. Genç basketbolcu adayının öne, arkaya ve yanlara kolayca hareket etmesi için savunma duruşu en ideal pozisyondur.

Basketbolda savunma duruşunda vücut ağırlığı bacaklarda olmalıdır. Üçlü tehdit pozisyonunu engellemek için bir el havada diğer el dribling ve pası kapatmalıdır. Pas ve driblingi kapatan el bel hizasında olmalıdır.

Savunma Duruşları Nelerdir?

Basketbolda üçlü tehdit pozisyonunu kapatmak için yapılan savunmaya close out denmektedir. 

Close out defense, topu savunmak için bireysel becerilerinizi içermektedir. Genç basketbolcu adayı üçlü tehdit ve close out atak yazılarıma bakarak bu yazının önemini kavrayabilir.

Basketboldaki 1e1 savunmalara girmeden önce genç basketbolcu adayı savunma duruşunu öğrenmelidir. Savunma duruşu alışkanlıkları kazanıldıkça bireysel gelişimden söz etmeye başlanır.

Basketboldaki savunma duruşundan önden savunmayla ilgili bir giriş yaparak bu yazımı şimdilik burada bitirmek istiyorum.

Önden Savunma

Savunma oyuncusunun potayla hücum oyuncusu hattında bulunmasıdır. Bu konum alındığında önden savunma pozisyonu denir.

Yani basketbol sahasında önden savunmadan söz ettiğimizde; pota, savunma oyuncusu ve hücum oyuncusu aynı çizgi üzerindedir.

Pas Çizgisinde Savunma

Genç basketbolcu adayının önden savunma pozisyonunu aldıktan sonra, topa doğru yarım adım atarak savunma duruşuna geçmesidir. 

Savunma oyuncusu ve hücum oyuncusu arasındaki mesafe topun hücum oyuncusuna olan uzaklığına göre değişkenlik gösterir.

Topa yakın olan oyuncu eliyle pas açısını kapatmalıdır.  Dış oyuncuların yaptığı bu savunmaya kapalı stance adı verilmektedir. Ancak günümüzde kapalı stance neredeyse hiç kullanılmamaktadır.

Basketboldaki savunma duruşuyla oyuna yeni başlayan oyuncuların savunma duruşları için umarım bir fikir oluşmuştur.

Basketbolda savunma duruşu ve savunma kayması yazılarıyla buluşmak umuduyla basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Bir maçta savunmanın önemi çok önemlidir çünkü eğer savunmacı savunamazsa bu durumda kaleciye düşen iş geniş bir kalede futbolcunun nereye atacağını tahmin etmek ve kurtarmak olucak bir hata yaparsa bile 1 puan arkada olurlar

    YanıtlaSil
  2. Bir de bacaklar agirmasa ne güzel olur

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.