Bugünkü yazıda genç basketbolcu adayları için basketbolda yol kesme nedir? Basketbolda yol kesme nasıl yapılır? Konusunu işleyeceğim.
Genç basketbolcu adaylarına faydası dokunması amacıyla basketbolda yol kesmeyi açıklamaya çalışacağım.
Yol kesme becerisi yetenek ister. Basketbolda yetenek nedir? Sorusuna yol kesme drilli buna örnek olacaktır. Yetenekleri kısıtlı olan genç basketbolcu adayı basketbolda yol kesmeyi çok çalışarak tekniğini öğrenebilir.
Basketbolda Yol Kesme ya da Sırtlama Drilli
Basketbolda yol kesme drillini kısaca şöyle tanımlayabiliriz. Savunma oyuncusu geçildikten sonra yeniden topun karşısın geçmesini engellemektir. Hücum oyuncu vücudunu topla savunmanın arasına koyarak engeli oluşturur.
Basketbolda yol kesme coast to coast atağı yapıldığı sırada savunmaya yetişmeye çalışan oyuncuyu engelleyerek yapabilir. Penetre sırasında takip eden savunma oyuncusuna karşı yapılır. Diğer taraftan yol kesme, bir çeşit pick and roll atağıdır.
Basketbolda Yol Kesmeyi Pick and Roll Ataklarında Uygulamak
Basketbolda yol kesme pick and roll ataklarındaki uygulaması şöyle olur: Show up yapıldığında topu takip eden oyuncu sırt ile bloke edilir. Screen yapan oyuncu ve toplu oyuncu akabinde aynı anda baskete atakta bulunur.
Topu takip eden savunma oyuncusunun hücumun karşısına geçmesinin sırtla engellenmesi en önemli kuraldır. Çembere yaklaşıldığında topsuz savunma oyuncusunun hamlelerine göre basket bulma seçenekleri kullanılır.
Buradaki yol kesmeyi Formüla 1 yarışlarında arabaların yol kesmesi gibi düşünülebilir. Basketbolda yol kesme legal olup hakemler tarafından faul faul düdüğü çalınmaz. Ancak itme vs yapılırsa bu fauldür.
Basketbolda Yol Kesme Uygulamaları
Genç basketbolcu adayları için yol kesme çalışmaları zordur. Basketbolda yol kesmenin zor olmasının sebebi yetenek içermesidir. Kısıtlı yeteneklere sahip basketbolcular çok çalışarak yol kesme becerilerini standart seviyede yapabilirler.
Özellikle dış oyuncuların yol kesme becerisini çalışmaları onlar için faydalı olmaktadır. Altyapı basketbolunda yol kesme fastbreak ataklarında çokça uygulama alanı yaratmaktadır.
Basketbolda Yol Kesmede Dikkat Edilecek Noktalar
- Hücum savunmayla yan yana geldiği an savunmayı geçmiş sayılır. Basketbol bireysel gelişim becerisi olan bu kural her zaman hatırlanmalıdır.
- Savunma oyuncusu geçildikten sonra toplu basketbolcu hemen savunmanın önüne geçmelidir. Yani savunmayı tam arkasına almalıdır.
- Savunma hücum oyuncusunun arkasına alındıktan sonra savunmanın yeniden poziyon alması sırtla engellenmelidir.
- Hücum oyuncusunun adeta kafasının arkasında gözü olmalıdır.
- Pick and roll atakta sırtlanan oyuncunun hareket becerisi kısıtlanmalıdır.
- Penetre yapıldığında ya da açık sahada yol kesmeden sonra hız arttırılmalıdır.
- Pota altı bitirişlerin yapılmasına dikkat edilmelidir.
Sonuç Olarak;
Basketbolda yol kesme deyince Fenerbahçe'in euroleague şampiyonluğundaki final maçı aklıma gelmektedir. Avrupanın en iyi oyuncusu olan Spanoulis penetre etti. Yol kesmeyi en iyi yapan oyuncuların başındadır. Ancak bir anlık dikkatsizliğiyla Udoh'un yolunu kesmedi. Sonuçta Udoh, Spanoulis'i blokladı. Bu sahne maçın dönüm noktalarından biridir.
Basketbolda yol kesme üst düzey bir beceri olmasından dolayı zordur. Ancak basketbolunuzu ve bireysel gelişiminizi istiyorsanız, çok fazla yol kesme drilleri yapabilirsiniz.
Bir sonraki basket dersi yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
Yol kesme deyince benim aklıma red kit'teki Daltonlar geliyor
YanıtlaSilbasketbolda yol kesmeyi anlatmaya çalışmıştım. Güzel espri :)
SilBilgilendirici metin için teşekkürlerr
YanıtlaSilKatkıda bulunduysam ben teşekkür ederim
Silellerinize saglık güzel anlatım olmus
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilHocam yol kesme benzer şekilde futbolda da yapılıyor güzel anlatım olmuş tebrik ederim
YanıtlaSilBranşların birbiriyle ilişkisi diyelim. Teşekkürler
Sil