Son Saniye Oyunları-9

 2023-24 Euoroleague sezonunun 15. turunda oynanan son saniye oyunlarında ilk isabetli atışın gerçekleştiği baskete bakacağız.

Bundan önceki 8 yazı dizisindeki 10 son saniye oyunlarında hiç birinde basket izleyememiştik. Temsilcimiz koç Ergin Ataman'ın yönettiği Panatinaikos deplasmanda son saniye basketiyle maçı kazanarak evine dönmüş oldu.

Son Saniye Oyunları-9

İlk İsabetli Son Saniye Oyunu

Panatinaikos koç Ergin Ataman'la anlaştıktan sonra euroeleague 23-24 sezonuna oldukça iddalı başladı. 15. tur maçlarından Panatinaikos'un performansı yükselişteydi. Koç Ergin Ataman bu maçtan önce artık deplasmanda güçlü takımları yenmelerini gerektiğini ifade etmişti.

Panatinaikos takım kimyası her geçen zamanda yerine oturan bir izlenimdeydi. Monaco deplasmanında son 2,5 saniyeye girildiğinde 90-88 gerideydi. Son saniye oyunlarını oynamadan önce Panatinaikos molada taktik hazırlıklarını yaparak sahaya döndü.

Son Toptan Önceki Durum

Üst sıralarda mücadele eden iki takımın eşleştiği bir müsabakaydı. Monaco son 2,5 saniyeye girildiğinde 90-88 önde girerek galibiyete yakındı. Ancak Monaco serbest atış çizgisindeyken ikinci atışı kaçırmak için kullanırken topun çembere değmemesi sonucu top Panatinaikos'a geçti.

Panatinaiskos bu fırsatı değerlendirerek topu rakip yarı sahasında oyuna sokmak için mola aldı. Moladan sonra euroleague  23-24 sezonunun son saniye oyunlarındaki ilk isabetli basketini izlemiş olduk.

Panatinaiskos'un basketini analiz etmeden önce istatistiki veriler ışığında son saniye oyunlarındaki son durumun ne olduğuna bakalım.

K.Sloukas 17 sayıyla maçın lideri, J. Grant 4 asistle takımın lideri, M.Grigonis %60 üç sayılık yüzdesiyle takımın lideri, K.Nunn %100 serbest atış oranıyla maçın lideri konumundaydı. Son 5'in istatistiğiyse şöyledi:

F 44 K.Mitoglou; 12 sayı, 5/9 iki sayılık, 0/3 sayılık, 2/2 serbest atış, 2 hücum ribaundu, 3 asist, 16 verimlilik.
G 25 K.Nunn; 14 sayı, 4/10 iki sayılık, 1/2 üç sayılık, 3/3 serbest atış, 4 asist, 12 verimlilik.
G 10 K.Sloukas; 17 sayı, 4/6 iki sayılık, 2/4 üç sayılık, 3/4 serbest atış, 1 hücum ribaundu, 4 asist, 16 verimlilik.
G 40 M.Grionis; 15 sayı, 3/4 iki sayılık, 3/5 üç sayılık, 1 hücum ribaundu, 2 asist, 16 verimlilik.
G 22 J.Grant; 2 sayı, 1/2 iki sayılık, 0/3 üç sayılık, 4 asist, 2 verimlilik.

Basketbol maçının bu istatistiğine baktığımızda J.Grant'ın asist yapmasıyla K.Sloukas, M.Grigonis ve K.Nun'ın atış yapmasını beklemekteyiz.

Son Saniye Oyunları için Panatinaikos'un Basketbol Sahasına Yerleşimi 

Son Saniye Oyunları-9

Panatinaikos sahaya 4 guard ve 1 forvet oyuncusuyla moladan basketbol sahasına döndü. Takımın asist lideri J.Grant (1) topu oyuna sokmak için saha kenarındaydı. Diğer 3 guard oyuncusu M.Grigonis (4) zayıf taraftaki post noktasındayen K.Sloukos (2) güçlü taraftaki dirseke, K.Nunn (3) zayıf taraftaki dirseğe yerleşti. Forvet oyuncusu K.Mitouglu ise yüksek postta pozisyon aldı.

Bu konuma bakıldığında maçın uzatmaya götürüleceği düşünülebilir. Öncelikle 4 olmak üzere 2 ve 3'ün yakın mesafe bir atış yapacağı düşüncesi son saniye oyunlarındaki yerleşiminde edinilen fikirlerdir.

İlk Atak Konumu

Son Saniye Oyunları-9

Panatinaikos 3 numaraya yüksek post pozisyonunda sıralı screen yaparak 3 numaraya atış imkanı yaratmak istedi. Ancak Monaco bu ilk saldırıyı oldukça iyi savundu. Atışın koridorunu açmak için 4 numara zayıf tarafa açıldı.

İkinci Atak Konumu

Son Saniye Oyunları-9

2 numara 5 numaranın üzerinden dönerek çember altında pas almak için atak yaptı. Bu esnada 5 numara 3 sayı çizgisine açılarak pas almaya çalıştı. Ancak Monaco'nun bu konumu iyi savunmasıyla 5 numara basket kat yaparak post bölgesinden pas almayı başardı. Post up oynaması için 4 numara üç sayı çizgisine açıldı.

Panatinaikos'un Final Konumu

Son Saniye Oyunları-9

Kişisel düşünceme göre Monaco tüm konumları iyi savundu. Ancak 4 numara zayıf tarafta üç sayı çizgisine çıkınca savunması doğal olarak post up yardımı için topa yaklaştı. Burada oluşan zayıflığı değerlendiren 4 numara tepeye doğru kuvvetli bir kat yaptı.

5 numara oluşan bu konumu görüp zamanlaması ve kalitesi iyi olan pası atınca, 4 numaranın tepeden attığı şut 3 sayılık basket değeri kazanarak Panatinaikos'a 90-91'lik galibiyeti getirdi.

Böylelikle 2023-24 sezonunun 15. turunda oynanan son saniye oyunlarındaki ilk basketi izlemiş olduk. Bu yazı yazıldığında geç olmasına rağmen temsilcimiz koç Ergin Ataman'ın bu galibiyetini kutlarım.

Panatinakosun Sayısını İzleyelim



Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.