Basketbolda ATO Nedir?

 Basketbolda ATO; "after time" out tamlamasının baş haflerinden oluşan kısaltmadır. Basketbolda ATO mola dönüşü bir takımın kullandığı kısa oyunları ifade eder.

ATO bir basketbol takımının mola sonrasında uyguladığı stratejilerdir. Bu oyunlar genelde belli bir hücumun planından oluşur. Oyuncuların belirli pozisyonlara yerleşmesiyle avantaj sağlanmaya çalışılır.

ATO

ATO Oyunları Hakkında

ATO oyunlarını koçlar takımlarının güçlü yönlerini kullanarak veya rakibin savunmadaki zayıflıklarından yararlanarak molada kurguladıkları kısa oyunlardır. ATO oyunlarında basket atmak amaçlandığı için oyunun kritik noktalarında büyük öneme sahip olur.

Başarılı oynanmış bir ATO oyunu, maçın momentumunu değiştirebileceği gibi oyunun sonucuna etki edebilir. Koçlar molada stratejiler geliştirir. Bir denge kurarak sayı bulmak için plan yapar. 

Basketbolda ATO oyunları genelde savunmanın zayıflıklarını kullanmak ya da bir oyuncuya basket atama fırsatı oluşturmak için kurgulanır. Ayrıca basketbolda ATO oyunları sıklıkla takımın hücum düzeni içerisinde oluşturulan konuma uygun bir dizilim gerçekleştirilerek yapılmaktadır. 

ATO Oyunlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle basketbolda ATO terimi kullanıldığında molada planlanmış bir stratejinin uygulandığı anlaşılır. Bu oyunlar mola esnasında planlanarak uygulanmaktadır. Basketbol koçları ATO oyunlarını genellikle oyunun kritik anlarında basket bulma yüzdesini yüksek tutmak için planlar. Sıklıkla bir set hücumunun bir parçasını özelleştirerek strateji kurarlar.

Basketbolda ATO oyunlarının kullanılmasında söz konusu olan unsurlar şöyle sıralanabilir:

1. X Faktör

Basketbolda ATO oyunları savunmayı avlamak için yapılır. Koçlar savunmanın zayıflıklarını görerek zayıflıktan yararlanmak için strateji kurar. Unutulmamalıdır ki; bir zayıflıktan yararlandığını sürece orası zayıflıktır. Bundan dolayı koçların savunmanın zayıflıklarını tespit edip oraya atak yapması basketbolda ATO oyunlarının başarılı olması için bir sebep teşkil eder. 

2. Eşleşmeler

Koçlar molada takımların güçlü ve zayıf yönlerini analiz eder. Bu analizden sonra atak yapılacak belirli oyuncular seçilir. Böylece ATO oyununda basket bulma olasılığı arttırılabilir.

3. Stratejik Konum Oluşturma

Basketbolda ATO oyunlarında boş şutlar, penetre yapmak için oyuncuların katları, screen ve topun rotasyonu bir bütünlük oluşturmaktadır. Bundan dolayı basket bulma opsiyonları yaratmak için oyuncuların stratejik olarak konumlandırılması gerekir. Stratejik konumlandırma yapıldığında istenilen boş şut, pas ya da penetrenin başarılı olması söz konusu olabilir.

4. ATO Oyununun Hızı

ATO oyunları genelde hızlı uygulanması gereken bir tasarım içerisindedir. Moladan sonra oyunda kalan süreyi en verimli şekilde değerlendirmek için basketbolda ATO oyunları genelde hızlı uygulanmalıdır. Sürenin bitimine az bir zaman kalmış olabilir. Süreye ihtiyaç olabilir. Tüm bunlardan dolayı ATO genelde hızlı yapılmalıdır.

5. Opsiyonlar

Basketbolda ATO oyunları genelde birden fazla opsiyon içermelidir. A planı işlemediğinde B planı devreye girmelidir. Böylece hücum oyuncuları savunmayı okuyarak en iyi kararı verme konusunda karar vermeleri sağlanır.

ATO Oyunu Örnekleri

Basketbolda ATO oyunları örnekleri arasında dip (BLOB), kenar (SLOB) veya set hücumlarının bir parçası gösterilebilir. 

ATO oyunlarının başarısı koçun oyunu anlama yeteneği, oyuncuların uygulaması ve savunmanın becerisi gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Basketbolda mola dönüşü oyunlar olan ATO terimi hakkında yeterince bilgilendirme yaptığımı umarak basketbolla kalmanızı dilerim.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. Koç Merhaba;
    Öncelikle eğitim içerikli yazılarınızı hiç bırakmamanızı dilerim. Ardından şu sorulara yanıt verir misin?
    1. Read&React basketbolunda bir ATO oyunu var mıdır?
    2. Eğer yoksa, R&R basketbolunda nasıl bir ATO oyununu belirleyebiliriz?
    3. Her mola sonrası R&R basketboluna göre özel konumlar dışında standart bir ATO belirleyebilir miyiz?
    4. R&R basketbolunu öğrenmek için özel dersler verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorularınız için teşekkür ederim. Yanıtlarım ise şöyle olacak:
      1. Sistem içerisinde güçlü olan oyuncularınızın en güçlü ataklarının olduğu konumları ATO oyunu olarak kullanmanız mümkündür. Örneğin Post beslendikten sonra X cut üzerinden şutun bulunması yada pivot pas&cut bağlantısı yapılabilir. Touch up oynanıp üzeri double atak ile biten konumun oluşması gibi
      2. ATO oyunlarına örneklerin yazılacağı bir yazıda R&R basketbolundaki ATO oyunlarını ilerde yazılarıma ekleyebilirim. Siz de buradan fikir edinirsiniz diye düşünüyorum.
      3. Bence standart bir ATO oyunu belirlenebilir. Ancak yine de oyuncularınızın o anki güçlü yönleri ve rakibin savunma zayıflıklarını değerlendirmelisiniz.
      4. Bloğumda yeterince R&R basketbolu bilgilendirmesi var. Ancak oyuncuysanız en az 3 kişi koç iseniz antrenmanlarımı ziyaret ederek özel R&R basketbol derslerini alabilirsiniz. Bunun için iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.